29 Νοεμβρίου 2013

Το τελευταίο άρθρο της Ελίνας ήταν για την Ελλάδα. Καλό ταξίδι στους ουρανούς Ελίνα...

Μια συνεργάτης του ιστολογίου Ινφογνώμων Πολιτικά "έφυγε" πρόωρα από την ζωή...

Ας διαβάσουμε το τελευταίο της άρθρο και λίγα λόγια για την ζωή της: 

Το ξένο ή το ελληνικό;

της Ελίνας Γαληνού

Είναι γεγονός ότι η ξενομανία επηρέασε πολύ τους Ελληνες, όσον αφορά την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Τα εισαγόμενα προϊόντα κέρδισαν πολύ εύκολα έδαφος και κατέκτησαν την αγορά μας, ανεβάζοντας στα ύψη τις εισαγωγές.

Οι σειρήνες της διαφήμισης και του life-style, δελέασαν τα ελληνικά γούστα και μάλλον...μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι οι εισαγωγές συνιστούν αρνητικό οικονομικό μέγεθος για τον προϋπολογισμό. Τώρα που χρεωκοπήσαμε, ίσως σκεφτούμε να κοιτάξουμε πόσα πληρώνουμε κάθε χρόνο για το σύνολο των εισαγομένων προϊόντων ως σύνολο ή επιμερισμένα για κάθε νοικοκυριό, οπότε θα καταλάβουμε...

Κάποτε ο Ελληνας ζούσε με ό,τι παρήγαγε ιδίως όσον αφορά την διατροφή του. Αυτό όμως άλλαξε από τη στιγμή που άρχισε να διαδίδεται η πεποίθηση ότι το εισαγόμενο προϊόν είναι must, ή ένδειξη prestige ιδίως για τα προϊόντα πολυτελείας. Για παράδειγμα, ποιος τολμούσε στη δεκαετία του 90 να σερβίρει στο σπίτι του ρετσίνα και ούζο, αντί για ξένα κρασιά και απεριτίφ; Ποιος τολμούσε να ντυθεί με προϊόν ελληνικής βιοτεχνίας, αν ήθελε να τον υπολογίζουν σε κοσμικούς κύκλους; Παρ΄όλο που σήματα από τη δεκαετία του 80 δεν ήταν ευχάριστα για την κατάσταση της ελληνικής παραγωγιικότητας και κάποιες διαφημίσεις προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν την κατανάλωση εγχωρίων προϊόντων, τελικά δεν έγινε τίποτα. Μέσα στα επόμενα χρόνια έκλεινε η μια παραγωγική μονάδα μετά την άλλη, και τα εισαγόμενα προϊόντα κατέκτησαν σχεδόν ολοκληρωτικά την ελληνική αγορά. Ο Ελληνας άλλαξε τελείως καταναλωτικές συνήθειες, υιοθέτησε πρότυπα ξένα, και οι εγχώριες παραγωγές παραγκωνίστηκαν εντελώς ή περιορίστηκαν σε κατανάλωση τοπικού επιπέδου.

Ωσπου το καμπανάκι της χρεωκοπίας χτύπησε, σημαίνοντας τέλος στην εποχή που ζούσαμε με δανεικά. Παράλληλα μ΄αυτό, είδαμε να ανακαλύπτουν την αξία ελληνικών προιόντων...πάλι οι ξένοι. Το ελληνικό λάδι, η ελληνική φέτα, το ελληνικό γιαούρτι, το μέλι, οι ξηροί καρποί, τα κρασιά μας, βρίσκονται στο προσκήνιο της διεθνούς καταναλωτικής προτίμησης, ενώ η προώθηση της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, δείχνει πρώτα απ΄όλα τα ελληνικά διατροφικά προιόντα. Συνεντεύξεις που δόθηκαν από τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται ευχαρίστως την Ελλάδα, μας δείχνουν ότι τα ελληνικά διατροφικά προιόντα, είναι στην πρώτη τους προτίμηση.  Και γενικά, εδώ και λίγο καιρό παρατηρείται μια κινητικότητα γύρω από το θέμα εγχώριας παραγωγής, μέσω εκστρατειών που προωθούν την ιδέα στροφής προς το ελληνικό προιόν. Ανταπόκριση υπάρχει, καθώς όλο και περισσότεροι αρχίζουν να μιλούν για τα πλεονεκτήματα εγχωρίων προιόντων μας, τα οποία είχαμε περιφρονήσει. Τώρα μάλιστα που αρχίζει η τουριστική περίοδος, είναι ευκαιρία να γνωρίσουν εγχώριοι και ξένοι τουρίστες πολλά από τα κατά τόπους ελληνικά προιόντα, τα οποία ίσως και να αγνοούσαν εντελώς..

Η ανάδειξη και αξιοπιστία των ελληνικών παραγωγών, είναι κάτι που μπορεί να οργανωθεί σε αποτελεσματική βάση, όμως χρειάζεται και κάτι άλλο. Για πολλά προιόντα μας, οι τιμές είναι υψηλές σε σχέση με τα εισαγόμενα και αυτό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προώθησή τους καθώς τα καθιστά μη ανταγωνιστικά. Αυτό βέβαια είναι κυρίως θέμα συνθηκών παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης για πολλά απ΄αυτά, αλλά και θέμα μεταχείρισης του παραγωγικού καθεστώτος από το κράτος. Αν σκεφτούμε ότι οι μεσάζοντες καταπόντισαν τις εγχώριες παραγωγές μας ανεβάζοντας τις εισαγωγές στα ύψη, ο συνδικαλισμός έθαψε τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές παραγωγές και οι κρατικές επιχορηγήσεις, κατέστησαν αργόσχολους τους αγρότες, θα καταλάβουμε ποιοί ζημίωσαν και ποιοί ωφελήθηκαν τόσα χρόνια. Τώρα που η χώρα αδυνατεί να εισάγει και πρέπει να ζήσει μ΄αυτά που παράγει, είναι ίσως η ώρα των ελληνικών προιόντων να ξανάρθουν στο προσκήνιο και να ανεβάσουν τις εξαγωγές μας που είναι θετικό μέγεθος για τον προυπολογισμό. Ισως να τα έχουμε ξεχάσει ή και να αγνοούμε ακόμα κάποια απ΄αυτά, οπότε θα μας χρειαστεί ενδεχομένως και σχετική ενημέρωση.  Τουλάχιστον, ας ελπίσουμε ότι έχουμε διδαχτεί από τα λάθη μας, τα οποία μας έστρεψαν ενάντια στο συμφέρον μας κάνοντας πλούσιες άλλες χώρες... 

Λίγα βιογραφικά στοιχεία

Η Ελίνα Α. Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε γυμνάσιο και λύκειο στη Σχολή Χιλλ και σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree).
Εργάστηκε για μια δεκαετία σε φαρμακευτική εταιρεία ως διοικητική υπάλληλος.

Από το 1999 έγινε τακτική συντάκτης-αρθρογράφος στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Ελεύθερος" ως το 2007 και μετά με την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", το περιοδικό "Τότε" και το ιστολόγιο "Ινφογνώμων Πολιτικά".

Παράλληλα συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τη ΧΕΝ Αθηνών, στο τμήμα ελληνικών για ξένους, ως ενισχυτική εκπαιδεύτρια.

Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ κατέχει το δίπλωμα Σορβόννης 2ης βαθμίδας και επάρκεια διδασκαλίας γαλλικής γλώσσας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών-Ανταποκριτών, του Συλλόγου Αθηναίων και της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

Δείτε τα έργα που έγραψε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ.
Θ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.