8 Ιουλίου 2013

Θα ηχήσουν οι καμπάνες της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην Αγία Πετρούπολη.

Η Επιτροπή της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης ενέκρινε το σχέδιο αναστήλωσης της ελληνικής εκκλησίας προς τιμή του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού στη λεωφόρο Λίγκοβσκι. 

Όμως, προς το παρόν στο οικόπεδο όπου σχεδιάζεται η αναστήλωση της εκκλησίας, κατασκευάζεται  ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά η τοπική ελληνική κοινότητα προσπαθεί να πείσει τις αρχές της πόλης να ακυρώσει τη συμφωνία επένδυσης.

Ως γνωστόν, οι Έλληνες άρχισαν να κατοικούν στην Αγία Πετρούπολη από τα πρώτα χρόνια  ίδρυσης της πόλης. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον δάσκαλο του Πέτρου Α’, τον ναύαρχο Γκολοβίν, άμεσο απόγονο του Έλληνα κόμη Χόβρα. Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η ελληνική κοινότητα της πρωτεύουσας αυξήθηκε σημαντικά, οι εκπρόσωποί της απευθύνθηκαν στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β’ με παράκληση να παραχωρηθεί χώρος για κατασκευή του ναού.

Το Μάιο του 1861 ο Μητροπολίτης Ισίδωρος της Αγίας Πετρούπολης και Νόβγκοροντ θεμελίωσε στην πλατεία Κόνναγια (σήμερα Ελληνική) τον ναό με έναν τρούλο και καμπαναριό. Κατά τη θεμελίωση στον τοίχο κόλησαν  πλάκα με επιγραφή: «Ο ορθόδοξος ναός αυτός προς τιμή του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού θεμελιώθηκε προς Δόξα του Κυρίου στις 25 Μαΐου 1861 με επιμονή και έξοδα του αφυπηρετούντος αξιωματικού Δημητρίου Μπεναρδάκη του Γεωργίου επί του πληρεξούσιου Υπουργού του Βασιλιά της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, κόμη Ι.Μ.Σούτσου με συνεργασία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος Ι.Ε.Κοντογιαννάκη σε σχέδιο του κατασκευαστή του ναού αυτού, καθηγητή αρχιτεκτονικής Ρ.Ι. Κουζμίν».

Το 1865 αγίασαν την εκκλησία. Η λειτουργία τελούνταν στα ελληνικά και στα αρχαία σλαβόνικα. Λειτουργούσαν στο ναό με χωρητικότητα 1000 ατόμων, Έλληνες ιερείς, ο ναός υπαγόταν στην Πρεσβεία. Εκτός από την ονομαστική γιορτή με ιδιαίτερη δόξα εδώ εόρταζαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, την ημέρα της απελευθέρωσης από το τουρκικό ζυγό και τις τσαρικές ημέρες του ελληνικού βασιλικού οίκου.

Στο υπόγειο βρισκόταν το νεκροταφείο της οικογένειας του Δημήτρη Μπεναρδάκη, του κύριου χρηματοδότη του ναού. Ήταν πολίτης της Ελλάδας και υπήκοος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Είχε πολλά παράσημα από την κυβέρνηση της Ρωσίας (παραδείγματος χάριν για εργασίες «στην άμυνα του Βόρειου και Νότιου διαύλου του Κρονστάδτ») καθώς και από την ελληνική. Έγινε δεκτός ως ευγενής μαζί με τα παιδιά του: τρεις γιους και πέντε κόρες.

Το 1939 η ελληνική εκκλησία έκλεισε και στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην εκκλησία έπεσε  βόμβα των εχθρών αλλά δεν εξερράγη. Το 1962 με το κύμα της καινούργιας «επίθεσης» στη θρησκεία που διοργάνωσε ο τότε σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρούτσιωφ, ο ναός αναγνωρίστηκε ως ασήμαντο έργο τέχνης και κατεδαφίστηκε. Με προκαταρκτικούς υπολογισμούς για την αναστήλωση του ναού θα χρειαστούν περίπου 200 εκατομμύρια ρούβλια. 


Διαβάστε περισσότερα για τον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αγία Πετρούπολη ΕΔΩ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.