31 Ιουλίου 2013

Ο Παρθενώνας "ταξίδεψε" στην Λατινική Αμερική.

Τον Παρθενώνα, ένα μνημείο εμβληματικό για τον δυτικό πολιτισμό, σύμβολο αρχιτεκτονικής τελειότητας, ευρυθμίας και αρμονίας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι και φιλέλληνες στο Μεξικό, μέσα από την έκθεση "Παρθενώνας, αρχιτεκτονική και τέχνη", που φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής, στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της χώρας, τον σημαντικότερο εκθεσιακό χώρο στη Λατινική Αμερική.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο φωτογραφικού υλικού και πολυμέσων σχετικά με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, καθώς και αντίγραφα από το μνημείο, αναδεικνύοντας το εξαιρετικό έργο της αναστήλωσής του τα τελευταία χρόνια, ως παράδειγμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρωτοβουλία γι' αυτή τη διοργάνωση ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Μεξικού και συγκεκριμένα στον Αλέξανδρο Αποστολάκη, αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης, συντηρητή μνημείων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας.

Στόχος της Ελληνικής Κοινότητας είναι, μέσα από την έκθεση, να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό στο Μεξικό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κινήματος φιλελληνισμού, να επαπροσδιορίσει την εικόνα της Ελλάδας μέσα σε θετικό πλαίσιο στην Κεντρική Αμερική, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας. "Χωρίς ιδιαίτερα πολλά χρήματα κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μαζί μια διοργάνωση που η επιρροή της φαίνεται ήδη από τη θετική απήχηση και τον ενθουσιασμό που έδειξε το μεξικανικό κοινό στα εγκαίνια" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει και το ρόλο του έφορου της έκθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο Μεξικό είναι "ιδιαίτερα αδύναμη" και γι' αυτό τον λόγο η Ελληνική Κοινότητα επιζητεί έναν καινούριο, δραστήριο και δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας για την εκπλήρωση του οράματός της, που είναι η ανάδειξη της της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό. "Ο Παρθενώνας ως σύμβολο ταυτότητας για την ελληνική κοινωνία και ως σύμβολο αξεπέραστης αρχιτεκτονικής τελειότητας, ευρυθμίας και αρμονίας καθώς και ως ένα μνημείο δημιουργημένο μετά την καταστροφή της Αθήνας από τους Πέρσες και ταυτόχρονα νίκης των ελληνικών πόλεων μπροστά στην απόλυτη στρατιωτική μηχανή της Περσίας, μετατρέπεται σε έναν φάρο ελπίδας στην σύγχρονή εποχή, διδάσκοντάς μας ότι μετά την τρικυμία και την καταστροφή έρχεται η γαλήνη και η δημιουργική έκφραση ενός πολιτισμού που πότε δεν ξέχασε τα ανθρώπινα ιδεώδη και τις πνευματικές αξίες που εκπέμπουν τα μνημεία του και η ιστορία του" υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης. 

"Είμαστε ένας περήφανος λαός με ελαττώματα και προτερήματα που πάντοτε σε δύσκολες στιγμές καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τη φύση μας και να μετατρεπόμαστε σε σύμβολο δύναμής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ο Παρθενώνας, δημιουργημένος από ελληνικά χέρια, εκφράζει ακριβώς αυτήν τη μοναδική φιλοσοφία για τη ζωή σε όλες τις εκφράσεις της" πρόσθεσε.

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την έκθεση θα προβληθούν οι ελληνικοί φορείς που σχετίζονται με τον Παρθενώνα, θα αναδειχθεί παγκοσμίως το αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης και θα ενδυναμωθεί ο πολιτιστικός τουρισμός και ευρύτερα οι σχέσεις Ελλάδας και Μεξικού. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το Μέγαρο Καλών Τεχνών είναι πολύ προσεκτικό στις επιλογές του και υπάρχουν εκθέσεις που περιμένουν χρόνια για να παρουσιαστούν στον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο, ωστόσο "δέχτηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά το πρότζεκτ σχετικά με το Παρθενώνα, δίνοντάς μας μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της ελληνικής κληρονομιάς στο κέντρο του Μεξικού".

Την έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Μεξικού, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Ελληνική Κοινότητα Μεξικού καθώς και την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή του Μεξικού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιστορία της θεάς Αθηνάς, μέσα από αφηγήσεις, ενώ θα υπάρξουν ξεναγήσεις κι εργαστήρια για παιδιά. 

[Πηγή Εφημερίδα Αγγελιοφόρος] 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.