13 Νοεμβρίου 2012

Δεν ευνοήθηκε η Ελλάδα στη χτεσινή Συνάντηση!… Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Καταθέτω στο blog σε ελεύθερη μετάφραση αυτά που γράφουν σε σχετικά άρθρα οι Financial Times, το CNBC, και άλλα διεθνή πρακτορεία αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή (Δευτέρα 12 Νοεμβρίου) συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ήδη γνωρίζουμε  ότι  χθες βράδυ αναβλήθηκε η συζήτηση και οι αποφάσεις για την καταβολή του ποσού των € 31.3 δις για μια ακόμη εβδομάδα, καθώς υπήρξαν και σαφείς και έντονες αντιπαραθέσεις και διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ ως πιστωτές στο πόσο γρήγορα η Αθήνα πρέπει να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε συνάρτηση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της..

Η σύγκρουση ανάμεσα  στην επικεφαλής του ΔΝΤ κ Christine Lagarde, και του κ Jean-Claude Juncker, προέδρου της ευρώ-ομάδας των Υπουργών Οικονομικών, επικεντρώθηκε στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε 120 τοις εκατό του ΑΕΠ (ης οικονομικής της παραγωγής) μέχρι το 2020, εφόσον αυτό είχε τεθεί στις συμφωνίες ως στόχος για να θεωρηθεί βιώσιμο το επίπεδο του ελληνικού χρέους.

Μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της δόσης διάσωσης αφού και οι δύο πιστωτές υποχρεούνται στην καταβολή της οικονομικής βοήθειας ταυτόχρονα.

Ο κ. Juncker δήλωσε ότι ο στόχος για την Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθεί στο 2022, ενώ η κ. Λαγκάρντ επέμενε ότι το ΔΝΤ εμμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα δηλαδή «120 τοις εκατό από το 2020,"

Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι 20, Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ είπε.
Παρά την καθυστέρηση καταβολής της επίμαχης δόσης των 31,5 δις ευρώ οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Ελλάδα δεν θα «αποτύχει» την Πέμπτη, που η Αθήνα πρέπει να προβεί σε πληρωμή του χρέους των περίπου 5 δισ. €, χωρίς το όφελος της διεθνούς βοήθειας.

Η δυνατότητα της Ελλάδας να διαθέσει τα χρήματα αυτά από μόνη της έχει τεθεί σε αμφιβολία από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να αυξήσει το ποσό των εντόκων γραμματίων που θα δέχεται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες που θα αναζητήσουν δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο της ΕΚΤ.

Χωρίς την ικανότητα να χρησιμοποιούν έντοκα γραμμάτια ως ενέχυρο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λίγα οικονομικά κίνητρα για την αγορά τους.

Βέβαια ο κ Όλι Ρεν, κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο των εντόκων γραμματίων που θα δεχόταν, οι ελληνικές τράπεζες είχαν βελτιωμένη ταμειακή θέση τους για να αποφευχθεί αυτό που κάποιοι, όπως είπε ο κ. Ρεν χαρακτηρίζουν ως «ελληνικό δημοσιονομικό γκρεμό".

Η σύγκρουση της  κ Lagarde με τον κ Juncker στη χτεσινή συνάντηση ήταν μια δημόσια εκδήλωση μιας αντιπαράθεσης που σιγοβράζει πίσω από κλειστές πόρτες εδώ και αρκετούς μήνες.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πρόταση μείωσης του χρέους, η οποία μπορεί να αναγκάσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποδεχθούν απώλειες επί των δανείων διάσωσης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι το ΔΝΤ είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θα πρέπει να της δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια για να επιτύχει τους στόχους του χρέους.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ελληνικό χρέος θα ανέλθει σε σχεδόν 150 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι θα είναι λίγο πάνω από 140 τοις εκατό.

Εάν ο στόχος μετατεθεί στο 2022, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα έχουν έναν ευκολότερο χρόνο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου, δεδομένου ότι πιθανότατα αυτό που θα απαιτηθεί θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης.

Εμμένοντας στο  2020 που ζητά το ΔΝΤ μπορεί να απαιτήσει πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κάτι που η Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες έχουν αρνηθεί να κάνουν.
"Αρχίσαμε να συζητάμε ορισμένες διαδρομές επίλυσης του προβλήματος» δήλωσε ο κ. Juncker  και έσπευσε να προσθέσει "η προσωπική μου αίσθηση είναι πως μια (επίσημη υποτίμηση ομολόγων) δεν είναι αυτή που θα είναι προνομιακή.."



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.