26 Νοεμβρίου 2012

Το σκυθρωπό έθνος.

Γράφει ο Θάνος

Σήμερα το πρωί κοιτώντας γύρω και δίπλα μου στο μετρό έκανα μια θλιβερή διαπίστωση...
Εχουμε γίνει ένα σκυθρωπό έθνος.
Παντού μουτρωμένοι άνθρωποι.
Παντού θυμωμένοι, οργισμένοι και απελπισμένοι.

Ανθρωποι που δεν βλέπουν μέλλον ούτε για τους ίδιους ούτε και για τα παιδιά τους... ίσως ούτε και για τα παιδιά των παιδιών τους.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατάθλιψη μας θερίζει.
Οι αυτοκτονίες βρίσκονται πλέον σε "σκανδιναβικά" επίπεδα...

Αυτό που ήθελαν να καταφέρουν από χρόνια οι εχθροί (τους ονομάζω απλά εχθρούς γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει ότι θεωρεί) της πατρίδας μας το κατάφεραν τελικά.
Διέλυσαν την ελληνική ιδιοσυγκρασία.

Ο Ελληνας ήταν ένας άνθρωπος γλεντζές. Ενας άνθρωπος έξω καρδιά που λέει κι ο λαός μας.
Ενας άνθρωπος πονόψυχος. Συναισθηματικός. Ενας άνθρωπος διαφορετικός από όλους τους άλλους...
Η αυτοκτονία υπήρχε μεν σε πολύ μικρότερο βαθμό αλλά είχε κίνητρα κυρίως ερωτικά, συναισθηματικά, που πήγαζαν από το εσωτερικό του ανθρώπου.
Σήμερα έχει σαν κίνητρο την απέλπισία και την κατάθλιψη που έχει προκαλέσει κάποιος άλλος σε εμάς...

Οι εχθροί προετοίμαζαν από χρόνια αυτή την κατάληξη και σήμερα τρίβουν τα χέρια τους.

Με συστηματικό τρόπο οδηγούσαν αργά αλλά σταθερά με έναν "ιστό αράχνης" που τον έπλεκαν βήμα βήμα τον λαό μας στον όλεθρο.
Ενταξη στην ΕΟΚ.  Σταδιακή διάλυση της βιομηχανίας. Ανοδος του διεφθαρμένου αλαζονικού συνδικαλισμού. Διάλυση της Παιδείας. Λαθρομετανάστευση. Ευρώ.
Και μετά άρχισαν τα μεγάλα σκάνδαλα...
Χρηματιστήριο, Siemens, Ολυμπιακοί αγώνες, Υποκλοπές, διαφθορά στο δημόσιο, μίζες, ρουσφέτια κ.α....

Κι όταν οι συνθήκες ωρίμασαν έστειλαν τον άνθρωπο που προετοίμαζαν από χρόνια.
Τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή.

Κι έτσι ήρθε το "βδέλυγμα της ερημώσεως". Κι έκανε αυτό για το οποίο τον προετοίμαζαν.
Εριξε την πατρίδα μας σε μια τεχνητή κρίση.
Φυσικά η πλειοψηφία του λαού μας έχει μια βασική ευθύνη...

Τον έφερε στην εξουσία όπως κι όλους τους προηγούμενους πιστεύοντας την ψεύτικη και δημαγωγική προεκλογική προπαγάνδα του....

Ετσι ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια η ραγδαία μεταστροφή του εσωτερικού κι εξωτερικού κόσμου μας. Ετσι ξεκίνησε η ολέθρια αλλαγή της ζωής των Ελλήνων.

Και περάσαμε σε μια νέα φάση.
Το κράτος μετατρέπεται ραγδαία σε έναν άδικο κι ανθελληνικό θεσμό που συμπεριφέρεται πλέον στους πολίτες του με απαξίωση και περιφρόνηση και ταυτόχρονα τείνει στην αυτο κατάργησή του και στην μετατροπή του σε εκτελεστικό όργανο αποικιοκρατικού τύπου.

Οι διάδοχοι του αμερικανικού βδελύγματος βαδίζουν στα ίδια χνάρια της δημαγωγίας και του ολέθρου.
Με συντονισμένες κινήσεις μετατρέπουν τα πάντα γύρω τους σε ερείπια. Καλπάζουσα ανεργία, λουκέτα, φτώχια κι εξαθλίωση...
Τα παιδιά των Ελλήνων έγιναν φορολογική τιμωρία για τις οικογένειες!!!
Οι μισθοί και οι συντάξεις πέφτουν κι όλα γύρω μας ανεβαίνουν...
Τιμές βασικών προιόντων, καύσιμα, υπηρεσίες....
Αλλά κι όσα δεν ανεβαίνουν με την ραγδαία κάθοδο των εισοδημάτων φαντάζουν και είναι πλέον πανάκριβα...

Ομως όλα αυτά αφορούν κυρίως την εξωτερική ζωή των Ελλήνων όσο κι αν έχουν επιρροή και στην εσωτερική μας διάθεση.
Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ψυχολογία μας είναι τα βλέμματα των παιδιών μας...
Οι παπούδες βλέπουν τα μάτια των εγγονών τους, οι γονείς βλέπουν τα απορημένα βλέμματα των παιδιών τους όταν δεν υπάρχει ούτε ένα γεμάτο πιάτο στο τραπέζι.
Τι να πουν; Πως να δικαιολογηθούν;
Κάποιοι βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν μετανάστες και με τρόμο διαπιστώνουν ότι θα ζήσουν καταστάσεις που βρίσκονταν στις μνήμες τους από τα χρόνια της νεανικής τους ζωής...
Αυτή η απελπισία είναι που οδηγεί στην κατάθλιψη και στις αυτοκτονίες....

Οι παπούδες μας έζησαν κι αυτοί καταστάσεις οικονομικά τραγικές. Πέρασαν, καταστροφές, κατοχή, εμφυλίους, χρεοκοπίες τα πάντα. Ομως δεν αυτοκτονούσαν, δεν ταλαιπωρούνταν από κατάθλιψη. Γιατί;

Για έναν πολύ απλό λόγο. Είχαν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Και προπαντώς δεν είχε πληγεί η ελληνική ψυχοσύνθεσή τους.

Υπήρχε συμπόνοια. Αλληλεγγύη. Η γειτονιά ήταν στο πλευρό του κάθε μέλους της....
Κι αυτό ήταν κάτι παραπάνω από παρήγορο. Στήριζε την κοινωνία. Στήριζε την οικογένεια...
Και οι πολιτικοί όσο διεφθαρμένοι κι αν ήταν και τότε, όμως δειλά δειλά βελτίωναν την ζωή των Ελλήνων...
Κι αυτό ήταν ελπιδοφόρο...
Είναι σίγουρα παρήγορο όταν βλέπεις το παιδί σου να ζει καλύτερα από εσένα...

Σήμερα πιάνω πολύ συχνά τον εαυτό μου να λέει στον γιό μου "Εσύ δεν πρόλαβες να ζήσεις όσα ζήσαμε εμείς παιδί μου"... "Εμείς προλάβαμε και ζήσαμε έστω και λίγο καλύτερα από τους γονείς μας αλλά κυρίως ζήσαμε καλύτερα από εσένα...".
Και το παιδί καταλαβαίνει...
Οταν βλέπει την απελπισία στα μάτια των συμφοιτητών του. Οταν τους ακούει να λένε ότι πρέπει να φύγουν να γλυτώσουν. Οταν βλέπει τους γονείς του να ρημάζουν στην ανεργία... Ακόμα κι όταν βλέπει τις οικογενειακές φωτογραφίες μιας άλλης εποχής, καταλαβαίνει....

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί ρωτούσα τον πατέρα μου "πως ζούσε αυτός όταν ήταν παιδί σε μια φτώχια πρωτόγνωρη"...
Προχθές (παπούς τωρα πιά) μου είπε ότι "δεν είχε κανένα παιχνίδι σαν παιδί"...
Κάποιος θείος του κάποτε του έφερε ένα αεροπλανάκι από το εξωτερικό και το φύλαγε σαν θησαυρό...
Τα ίδια και η μάνα μου...
"Δεν είχα ούτε μια κούκλα σαν παιδί" μου είπε...
Οι άνθρωποι πολύ απλά ενδιαφέρονταν μόνο για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους....

Αυτό με τρόμαζε θεωρούσα ότι ήταν μια εποχή σκληρότητας και κοινωνικής αδικίας...
Ομως η απάντηση από τον πατέρα μου ήταν καταλυτική...

"Μεγαλώναμε με αγάπη κι ελπίδα"....

Αυτά είναι λοιπόν που λείπουν σήμερα....
Η αγάπη και η ελπίδα.
Αυτό κατάφεραν να πετύχουν οι εχθροί μας. Να "ψύξουν" την αγάπη του Ελληνα...
Και να καταστρέψουν την ελπίδα του....

Κάποιοι φίλοι μου λένε μην τα παραλές. Σήμερα τα παιδιά έχουν τα κινητά τους την τεχνολογία, το ίντερνετ. Εσύ τα είχες; Αρα ζούνε καλύτερα....
Λάθος. Η σύγκριση δεν είναι τεχνολογική. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει σχέση με την ψυχοσύνθεση και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση...
Δεν έχει σχέση με την αγάπη και την ελπίδα...
Κινητά και ίντερνετ απολαμβάνουν ακόμα και οι λαθρομετανάστες που ζουν 30-30 σε τρώγλες βρώμας.... Γιατί δεν αυτοκτονούν; Γιατί ελπίζουν σε κάτι καλύτερο...

Η εικοσάχρονη κοπέλα που αυτοκτόνησε προχθές πέφτοντας από τον 6ο όροφο είχε κινητό και ίντερνετ αλλά πήδηξε στο κενό.... γιατί δεν είχε την αγάπη και την ελπίδα.

Αυτό που πρέπει να ξαναβρούμε.
Και να το περάσουμε στα παιδιά μας.
Share

1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

"βράβευση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ".

Καληνωρίσματα :[

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.