Την παραίτησή του υπέβαλε, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του χθες το βράδυ, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στην επιστολή παραίτησής του που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι μόνη αιτία της παραίτησής του είναι η πεποίθησή του «πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».
Νέος υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Καβάλας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε σχετικά με την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «δεν είναι όλοι για τα δύσκολα» και υπογράμμισε «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά του».
Τα πρώτα σύννεφα είχαν εμφανισθεί προ ημερών
Τα πρώτα σύννεφα είχαν εμφανισθεί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Νικολόπουλος παραβίασε την εντολή του πρωθυπουργού να μην “πιάσουν στασίδι” οι υπουργοί στα μέσα ενημέρωσης – τουλάχιστον μέχρι να παρουσιασθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Ουσιαστικά, όμως, το Μαξίμου είχε ενοχληθεί από τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας “στα πρωινάδικα” ότι δεν θα υπάρξουν νέες αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, παρότι οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Εψαχναν από χθες διαφωνούντες...
Ο (οργισμένος, από την εξέλιξη) πρωθυπουργός συγκάλεσε άμεσα σύσκεψη στο Μαξίμου, παρόντος και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Ωστόσο, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονταν χθες προβληματισμένοι από τις πληροφορίες ότι ένα τμήμα της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς” (που παραμένει στη ΝΔ) δυσαρεστήθηκε σφόδρα από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Κυρίως, στην αναφορά του περί “συναινετικής επαναδιαπραγμάτευσης” που πρέπει να γίνει, όπως την χαρακτήρισε, δεδομένης της άρνησης των δανειστών να την αποδεχθούν άμεσα.
Παράγοντας του Μαξίμου είχε αναλάβει χθες να εντοπίσει τους διαφωνούντες και να ενημερώσει σχετικά τον κ. Σαμαρά.
Οπως αποδείχθηκε, ο κ. Νικολόπουλος του ξέφυγε.
“Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο”
Από το Μαξίμου αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τον νέο υφυπουργό αλλά και για το θέμα Νικολόπουλου.
Σ΄ αυτήν πάντως θα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει... ιστορικό προηγούμενο, να παραιτείται μέλος του υπουργικού συμβουλίου 12 ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επί των αιτιάσεων του ιδίου για την επαναδιαπραγμάτευση, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ότι δηλαδή ήταν μία “συνάντηση γνωριμιών” στη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία αναφορά σε τροποποιήσεις του μνημονίου. “Ο κ. Νικολόπουλος συμφώνησε με την δήλωση Βρούτση”, τονίζουν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται στην κατάληξη της επιστολής του πρώην υφυπουργού με τον κ. Σαμαρά: “Κύριε πρόεδρε, είμαι στη διάθεσή σας”. Προβάλλοντας με τη σειρά τους ερωτηματικά για το “τι ήταν αυτό” που τον ώθησε να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του πριν καν μιλήσει με τον πρωθυπουργό κατ΄ ιδίαν.
Αποτελεί πάντως κοινό μυστικό στο κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι ο κ. Νικολόπουλος ζητούσε τις τελευταίες ημέρες από τον πρωθυπουργό να του δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Εργασίας και μάλιστα δεν είχε καλές σχέσεις με τον προϊστάμενό του υπουργό κ. Βρούτση, θεωρώντας ότι στην ουσία είχε μείνει χωρίς αντικείμενο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο κ. Σαμαράς, είχε κάνει σαφές στα μέλη της κυβέρνησης ότι μέχρι σήμερα Δευτέρα έπρεπε να έχουν λήξει τα θέματα αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών υφυπουργών για τα οποία τον τελικό λόγο θα είχε ο ίδιος.
Από πολλά κύματα οι σχέσεις Σαμαρά - Νικολόπουλου
Οι σχέσεις του κ. Νικολόπουλου με τον Αντώνη Σαμαρά έχουν περάσει από πολλά κύματα. Καθώς ο πρώτος είχε βρεθεί σε ρόλο πολέμιου του δεύτερου, όταν αποχώρησε από τη ΝΔ το 1993.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο είχε περάσει στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του και τον στήριξε στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος τον Νοέμβριο του 2009. Κάτι που ερμηνεύει τη βεβαιότητα που είχε ότι θα αναλάβει υπουργικό και όχι υφυπουργικό αξίωμα.
Ο πρώην υφυπουργός διαθέτει μεγάλη επιρροή στην Αχαϊα, όπου εκλέγεται. Την δύναμη του έλκει από τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με την Εκκλησία καθώς, μεταξύ άλλων, έχει σπουδάσει «Οικονομικά της Εκκλησίας».
Έχει αναπτύξει εκδοτική δραστηριότητα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και, στο παρελθόν, διετέλεσε πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η επιστολή εστάλη χθες
Το κυβερνητικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε, παρότι ο κ. Νικολόπουλος έστειλε την παραίτησή του στο Μαξίμου... χθες. Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υφυπουργό του να μιλήσουν “μετά την ψήφo εμπιστοσύνης”, δηλαδή σήμερα, ωστόσο εκείνος προχώρησε στην παραίτηση.
Ίσως να μην ειναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή χθες τα μεσάνυχτα, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στο Μαξίμου με τον διευθυντή του γραφείου του Κώστα Μπούρα και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όπου συζητούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:
«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
Εύχομαι να κάνω λάθος. Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
΄Απαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
΄Απαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα». Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας. Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.
Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι΄ αυτό αγωνίζομαι».
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα πρέπει να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών".
πηγή capital.gr
ΣΧΟΛΙΟ
Επειδή νομίζω ότι ο Νικολόπουλος είναι σοβαρός άνθρωπος και πατριώτης από όσο τον έχω γνωρίσει στο διαδίκτυο πολύ φοβάμαι ότι η παραιτησή του έχει να κάνει με την επίσκεψη της Τρόικας στο Υπουργείο Εργασίας μόλις πριν 2 μέρες....
Μάλιστα ο νέος υπουργός Εργασίας ο Βρούτσης έλαβε και τα εύσημα από την τρόικα για την καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!!!!!
Ηταν από τα λίγα υπουργεία από τα οποία η τρόικα έφυγε ευχαριστημένη....
Ποιός ξέρει εκτός από τα εύσημα τι άλλα καταστροφικά απαίτησαν τα αιμοσταγή κοράκια των δανειστών....
2 σχόλια:
Προφανώς ο κ.Νικολόπουλος κατάλαβε τι τον αναμένει και προτίμησε τη φυγή στη γενέτειρά του όπου χρόνια, ως γνωστόν, ορέγεται τον Δημαρχικό θώκο.
Θα συμφωνήσω ότι πρόκειται περί ενός ατόμου που γνωρίζει να ελίσσεται πολιτικά αλλά δεν θα συμφωνόυσα ότι πρόκειται περί σοβαρού πολιτικού. Άλλωστε η τελευταία του συμπεριφορά, όταν λίγο καιρό πρίν διαβεβαίωνε με στεντόρια φωνή ότι ´´είμαστε για τα δύσκολά´´ και αμέσως μετά λειτουργεί ως ριψάσπις εκθέτοντας τον εαυτό του και τη κυβέρνησή του που μόλις έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εμφανίζοντας εαυτόν ως ανένδοτο στις αρχές του, διεκδικόντας αντιμνημονιακές δάφνες, δεν νομίζω να αποδεικνύει υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ελλείψη αυτής (της σοβαρότητας) ο κ. Νικολόπουλος αναζητά πολιτικά ερείσματα πράγματι στο χώρο του κλήρου σε σχέσεις αμφίσημες και που έν πάσει περιπτώσει ελέγχονται για την αφιλοκερδειά τους και την καθαρότητά τους. Την ίδια σχέση έχει και με δίαφορα εκδοτικά συγκροτήματα της περιοχής των Πατρών αλλά και με κρατικές υπηρεσίες της περιοχής. Σίγουρα πάντως Δεν έιναι αυτός που εμφανίζεται στα ΜΜΕ.
Ισως φιλε μου ανωνυμε εσυ να τον ξερεις καλυτερα μιας κι εγω τον γνωριζω μονο μεσα απο το ιντερνετ οπως ειπα. Εξαλλου απο τα λογια σου φαινεται να βρισκεσαι κοντα σε αυτην την παραταξη οποτε εχεις μια γνωμη παραπανω.
Παντως θεωρω οτι η κινηση του αυτη αν δεν εχει να κανει με την τροικα μαλλον κακο θα του κανει στην πολιτικη του καριερα παρα καλο....
Φυσικα θα συμφωνησεις μαζι οτι αν θεωρησουμε οτι οντως εφυγε λογω τροικανων ειχε ενα λογο να μην το πει παραεξω καταστρεφοντας την κυβερνηση και το κομμα του.
Προσωπικα παντως πιστευω οτι αν πραγματικα ειπωθηκαν καποια πραγματα μεταξυ υπουργου εργασιας και τροικας που εκθετουν την κυβερνηση θα έπρεπε να τα πει δημοσια διοτι πρωτα εχουμε να σκεφτουμε την πατριδα μας κι επειτα το κομμα μας....
Δημοσίευση σχολίου