28 Δεκεμβρίου 2011

Στα 51 δισ. € τα έσοδα για την Κύπρο, μόνο από το οικόπεδο 12!

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου του οικοπέδου 12 καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για τις νέα αδειοδοτήσεις για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Kύπριο πρόεδρο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 είναι μεταξύ 5-8 τρισ. κυβικά πόδια με πιο πιθανό νούμερο τα 7 τρισ. κυβικά πόδια (198,2 δισ. κυβικά μέτρα) σύμφωνα με τις αναλύσεις της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Το νούμερο είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που διέρρεαν αναξιόπιστοι κύκλοι του ελληνικού διαδικτύου, που μιλούσαν για "αποκλειστικές πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων της τάξης των 14 με 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών", αλλά μόνο απογοητευτικό δεν είναι το αποτέλεσμα. Αντίθετα είναι ευτυχές ότι το πρώτο "Οικόπεδο" δίνει μέχρι και 8 τρια. κυβικά πόδια, άρα μπορεί αν έχουμε λαμπρά αποτελέσματα και σε άλλα "Οικόπεδα".

Αν και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες ανέφεραν ότι το κοίτασμα θα έφτανε και τα 12 τρισ. κυβικά πόδια (339,8 δισ. κυβικά μέτρα) η σημερινή ανακοίνωση του πρόεδρου Χριστόφια χαμήλωσε τις αισιόδοξες προσδοκίες των Κυπρίων παρά το γεγονός ότι ακόμα και ένα κοίτασμα του μεγέθους που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δεν είναι αμελητέο αφού κυμαίνεται μεταξύ 141,5-226,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Εάν και εφόσον το κοίτασμα τελικά ανταποκρίνεται στην πλέον αισιόδοξη εκτίμηση σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δηλαδή 226,5 δισ. κυβικά μέτρα τότε με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς, η αξία του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 68,9 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα της κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου μπορεί να φτάσει και το 85%. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, "Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης. Η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή αποτελεί "Θείο δώρο" για την κυπριακή οικονομία και τον λαό της Κύπρου αφού μετά από περίπου δύο χρόνια η Κύπρος θα μπορεί να ξεκινήσει εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά καταστόντας το νησί σε ένα από τους σημαντικότερους ενεργειακούς ευρωπαϊκούς προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ.

Η ηγεσία της Κύπρου κατάφερε με το ρωσικό δάνειο που έλαβε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας της κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ με την συνετή αξιοποίηση του κοιτάσματος του οικοπέδου 12 και μόνο θα μπορούσε να διατηρηθεί η οικονομία της Κύπρου σε μία σταθερή διαρκή ανάπτυξη.

Για την ιστορία η ελληνική αντίστοιχη προσπάθεια ανεύρεσης φυσικού αερίου ξεκινά μόλις αυτό το μήνα με τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, με προοπτική οι πρώτες γεωτρήσεις να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2012.

Άραγε εάν η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2009 την διαδικασία για την οριοθέτηση των περιοχών έρευνας για ενεργειακούς πόρους και ακολούθως τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών και τέλος των γεωτρήσεων, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας σήμερα 27 μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Πόσο καλύτερη διαπραγματευτική θέση θα είχε η ελληνική κυβέρνηση εάν αποδεικνυόταν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα κοίτασμα σαν το κυπριακό τη στιγμή που οι Έλληνες επιστήμονες διατρανώνουν την πεποίθηση τους ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα γεωλογικά στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερα κοιτάσματα από τα κυπριακά.

Αλήθεια πως θα κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος την απίστευτη απαράδεκτη κωλυσιεργία της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποία ενώ είχε στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί δεν το αξιοποίησε οδηγώντας την χώρα σε οικονομικό μαρασμό.

Και σε τελική ανάλυση τα αισιόδοξα νέα που έρχονται από την Κύπρο θα συμβάλλουν στην έναρξη και ολοκλήρωση των ελληνικών προσπαθειών για ανεύρεση φυσικού αερίου θα αποτελέσουν το λόγο για το θάψιμο αυτής της χρυσής ευκαιρίας για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον των παιδιών μας;

πηγή DefenceNet




Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2004 για τους Ολυμπιακούς αγώνες δαπανήσαμε 30 δις ευρώ, δηλαδή όσα το μισό Κυπριακό κοίτασμα !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.