3 Αυγούστου 2009

Μεγάλο λόγο μην λές.........

Το είδα στο ιστολόγιο του καλού μου φίλου Cummulus και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και εν μέρει να αναδημοσιεύσω..................
Οποιος επιθυμεί να δεί ολόκληρη την εξαιρετική ανάρτηση του Cummulus μπορεί ΕΔΩ.


Η είδηση....... από το ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ....(μπορείτε να την δείτε ολόκληρη ΕΔΩ)

02/08/2009
βΥΖΑΝΤΙΟ
Προκόπιος

(προκειται για απόσπασμα)
....Όπως σας είπα, την προηγούμενη εβδομάδα, βρισκόμουν στο βόρειο Αιγαίο. Στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μου δεν παίζει το «Call me», που ακουγόταν στην ταινία, αλλά ο 102 FM της ΕΡΤ 3. Mεταδίδει την κυριακάτικη Λειτουργία. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το πρόγραμμα έχει τελειώσει και ο ιερέας κηρύττει τον Λόγο του Κυρίου. Δεν είναι ο Άνθιμος, είναι κάποιο δεύτερο ή τρίτο όνομα που μιμείται άψογα τη φωνή του μακαριστού. «Είναι εκ του πονηρού όσα ακούγονται για μετάδοση του ιού της γρίπης από τη Θεία Κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία. Και αυτό μας το αποδεικνύει η καλή υγεία πλήθους ιερέων που διακονούν σε περιοχές του Τρίτου Κόσμου, όπου εκδηλώνονται πολλές μολυσματικές ασθένειες». Αν μπορούσα, θα τηλεφωνούσα στον σεβάσμιο ιερέα και θα τον ρωτούσα αν ο ίδιος λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία πρώτος ή τελευταίος, μετά το σύνολο του εκκλησιάσματος. Αυτό θα ήθελα να δω και μετά θα μετανοούσα ως νέος Σαούλ που βαφτίζεται Παύλος. Βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου. Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι κατάμεστη από πιστούς. Η Λειτουργία ολοκληρώνεται. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος δίδει τη Θεία Μετάληψη σε όλο το εκκλησίασμα, σε όσους δηλαδή δεν βρίσκονται στο κρεβάτι από τη γρίπη. Και στο τέλος ο ίδιος βάζει το κουταλάκι στο στόμα. Έτσι και συμβεί αυτό, εγώ θα είμαι στην πόρτα του ναού. Θα γονατίσω με ανοιχτά τα χέρια και το κεφάλι προς τα πίσω. Μάτια κλειστά. Στόμα ανοιχτό που ουρλιάζει. Ο κεραυνός που πέφτει με κάνει μπλε, αλλά δεν με καίει. Πέφτω μπρούμυτα με τα χέρια ανοιχτά. Σέρνομαι προς τα πόδια του Άνθιμου. Τα πλένω με δάκρυα και ζητώ συγχώρεση. Αρκεί να μεταλάβει τελευταίος...

Αντί σχολίου θα παραθέσω ένα απόσπασμα από την εξαιρετική ανάρτηση του φίλου:


Λοιπόν, οι Έλληνες λέμε για αυτούς που λένε πολλά και άκριτα, ΅μεγάλη μπουκιά φάε , μεγάλο λόγο μην λές΅
Α
υτό ισχύει στην περίπτωση του κ. Προκοπίου, για τον εξής λόγο.
Όταν περατωθεί η μετάδοση της θ. Κοινωνίας, το άγιο ποτήριο και η λαβίδα δεν μπαίνουν σε κάποιον κλίβανο αποστείρωσης. Φυλάσσονται στην πρόθεση, για να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη θεία λειτουργία. Αυτό σημαίνει, ότι στην επόμενη μετάδοση της θείας κοινωνίας ‘ που ίσως γίνει και σε μια-δυό μέρες, πρακτικά τα σκεύη αυτά, (άγιο ποτήριο και λαβίδα) φέρουν -αν φέρουν- όλο το μικροβιακό φορτίο που παρέλαβαν από την τελευταία μετάδοση της θείας κοινωνίας. Άρα, εύκολα γίνεται κατανοητό, ότι αυτός που θα κοινωνήσει πρώτος την επόμενη φορά, ό ιερέας δηλαδή, θα έχει να αντιμετωπίσει πράγματι τον (ανύπαρκτο για εμάς τους χριστιανούς και υπαρκτό για τον κ. Προκόπιο) κίνδυνο των μολύνσεων.
Αρκεί αυτό για τον κ. Προκόπιο; Αν όχι, ας μάθει και κάτι άλλο.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, γίνεται η λεγομένη ΅κατάλυση΅ (της θείας κοινωνίας πάντα), κατά την οποία ο ιερέας, πίνει (καταλύει) ολόκληρη την ποσότητα, όποια και αν είναι αυτή, που έμεινε στο άγιο ποτήριο. Άρα λοιπόν, και στο τέλος της θ. λειτουργίας, καταλύοντας ο ιερέας, προσλαμβάνει όλο το υποτιθέμενο μικροβιακό φορτίο, που – υποτίθεται – ότι συσωρεύεται στην θεία κοινωνία από την λαβίδα (κουταλάκι) με την οποία κοινώνησαν οι πιστοί.
Βέβαια, να σκεφτούμε ότι μεταξύ δύο θείων λειτουργιών, ο ιερέας μπορεί να μεταλάβει έναν ή και παραπάνω ίσως ετοιμοθανάτους, ανεξαρτήτως ασθενείας, ίσως και λοιμικών- και πάλι θα είναι υποχρεωμένος να καταλύσει, άρα να δεχθεί τα μικρόβια για τα οποία μιλάει ο κ. Προκόπιος.
Είμαι σίγουρος ότι τώρα ό κ. Προκόπιος πήρε την απάντηση που ζητούσε με τόσο ειρωνικό ύφος, και αρκεί πλέον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της υπόσχεσης του, και να ζητήσει συγνώμη, αφού έτσι είπε. Πάντως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, καμία φαντασία από τους εχθρούς της εκκλησίας. Τα ίδια και τα ίδια. Ας αλλάξουν και κανένα τροπάρι!!

ΣΧΟΛΙΟ
Λοιπόν πως δεν το σκέφτηκα........
Τώρα είδα κατάματα την αλήθεια. Οι Απόστολοι, οι πρώτοι Χριστιανοί, οι εκατομμύρια μάρτυρες, οι χιλιάδες Αγιοι, Οσιοι, Νεομάρτυρες, οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι εκατομμύρια Ορθόδοξοι που πέρασαν τα χιλιάδες αυτά χρόνια .... δεν ήξεραν τι πίστευαν και μάλιστα μάλλον πέθαναν όλοι από μεταδοτικές ασθένειες που εξαπλώθηκαν αναμεσά τους από την Θεία Κοινωνία............. Το δίκιο και την αλήθεια τα γνωρίζει ο κύριος Προκόπιος (;) που γράφει την στήλη Βυζάντιο (;) άλλο κουφό κι αυτό.......
Μα πώς δεν το είχα καταλάβει τόσο καιρό.

Κάποτε ένας φίλος μου περίεγραφε πως ο Ιερέας κατέλυε το υπόλοιπο της Θ. Κοινωνίας μετά την μετάληψη φυματικών. Των γνωστών φτυστικών....... μερικοί από τους οι οποίους μεταλαμβάνοντας άφηναν μικρές κηλίδες από το μολυσμένο αίμα τους στην Αγία Λαβίδα.......... και μετά όπως είναι φυσικό ο Ιερέας Του Χριστού κατέλυσε το υπόλοιπο........

Προκόπιε, θα σε περιμένουμε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου να έρθεις να παρακολουθήσεις την ΠΡΩΤΗ σου λειτουργία. Περίεργο κι αυτό ρε παιδί μου, σε μια χώρα γεμάτη Ορθόδοξους Ναούς ο Προκόπιος (που γράφει και την στήλη Βυζάντιο!!!!!!!!) να μην έχει παρακολουθήσει μια Θεία Λειτουργία...............

Ποιός να είναι άραγε;



Share

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

liza

Βασιλική είπε...

Πολύ ωραία κ. Θάνο! Πολύ ευχαριστήθηκα με το κείμενο σας.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω τα εξής:

Σημασία δεν έχει νομίζω αν κάποιος ρίχνει τη λάσπη του. Σημασία για μένα έχει πόσοι θα ανοίξουν αγκαλιά να τη δεχθούν.

Γιατί αν κάποιος άνθρωπος θέλει να κοινωνεί, και θέλει να είναι κοντά στην εκκλησία, ακόμα και αν αποκτήσει κάποια τέτοιου είδους απορία, θα του την λύση ο πνευματικός του.

Οπότε για μένα, ας λέει ο καθένας ότι θέλει.
Αυτοί που αγάπησαν το Χριστό, που έκαναν τον "κόπο" να ξεκολλήσουν από τον νέο τρόπο ζωής δεν νομίζω να επηρεαστούν στο παραμικρό από την απλή γνώμη του κάθε ένα.


Έχω την πεποίθηση ότι ο διαχωρισμός θα γίνει ούτος ή άλλως αγαπητέ κύριε Θάνο!
Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο.

Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε να ανήκουμε σε αυτούς που θα παραμείνουν κοντά Του.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλη μου Βασιλική
Αρχικά σε παρακαλώ να με λές Θάνο (το κύριε αν και σεβαστό είναι πολυ απόμακρο).

Σε όλο το κείμενό σου συμφωνώ απολύτως.
Το κακό είναι ότι είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις από ορισμένους εχθρούς του Χριστού που ομολογώ ότι εγώ προσωπικά δεν μπορώ ούτε να τους αγνοώ αλλά ούτε και να τους συμπεριφέρομαι με ευγενικό και κόσμιο τρόπο.

Ξέρω ότι έτσι δεν τηρώ τον Ορθόδοξο Χριστιανικό τρόπο της αγάπης και της συγχώρεσης αλλά.....

Μερικές φορές μου δίνει κουράγιο η ιστορία του Νέστωρα με τον προκλητικό γίγαντα Λυαίο που έβριζε σε καθε ευκαιρία τους Χριστιανούς και τον οποίο ταπείνωσε με τις ευχές του Αγίου Δημητρίου, στην Θεσσαλονίκη.
Κι αυτός ο νέος δεν άντεξε τις προκλησεις και ζήτησε την βοήθεια του Αγίου για να τον αντιμετωπίσει.

Ετσι κι εμεις σύγχρονοι Νέστωρες πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονους Λυαίους ευτυχώς όχι στις αγωνιστηκές αρένες αλλά σε πνευματικές.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ είπε...

Φαίνεται πως ο κ Προκόπιος δεν έχει εκκλησιαστεί ποτέ στη ζωή του! Αλλιώς θα ήξερε τα της Θείας Κοινωνίας! Αλλά και πάλι θα μπορούσε να ρωτήσει ποιά διαδικασία ακολουθείται!

Προτείνω, λοιπόν, όταν εκκλησιαστεί για πρώτη - επιτέλους - φορά, ας το κάνει μέσα από το ιερό, για να μάθει και όσα συμβαίνουν κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία! Αυτά δηλ. που ξέρουν και ακολουθούν και τα ανήλικα παιδιά μας....

Βασιλική είπε...

Σε ευχαριστώ καταρχήν για την οικειότητα σου, και συμφωνώ και εγώ σε όσα γράφεις. :)

Επέτρεψε μου τα εξής.

Ο Χριστός δεν γίνετε να έχει εχθρούς!
Γιατί η δημιουργία και η ακύρωση, του δημιουργήματος είναι καθαρά δικό του θέμα.

Διάβαζα κάπου ότι το πνεύμα του κακού, γνωρίζει εκ των προτέρων την απέραντη αδυναμία του μπροστά στο μεγαλείο του Θεού μας. Γνωρίζει ακόμη πως ότι και να κάνει, σίγουρα θα «χάσει».
Παρόλα αυτά επειδή εμείς είμαστε από πηλό και πτωτικοί, μας πειράζει επειδή απλά μπορεί. Όταν φυσικά έχει την άδεια από τον Δημιουργό μας.

Νομίζω ότι πάντα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσκολλούμαστε στην θετική πλευρά!

Όπως έλεγε και ο πατέρας Πορφύριος ας αφήσουμε την αποκάλυψη και την έλευση του αντίχριστου και ας διαβάσουμε περισσότερα για τον Χριστό!!!

Ας γλυκάνουμε τις καρδιές μας! Ας μην τις πικράνουμε ποτέ ξανά!

Γι’ αυτό και εγώ πήρα το θάρρος, να γράψω το σχόλιο μου σε συνέχεια του άρθρου σου, και συγνώμη αν έκανα κατάχρηση του χώρου σου.

Γιατί, έστω ότι κάποιος συνάνθρωπος μας, συνετιστεί και ακούσει την καρδιά του να σκιρτά μέσα από το κείμενο σου νομίζω, με όλο το θάρρος, ότι καλό θα είναι να ξέρει ότι ο πιο σύντομος δρόμος για όλα τα προβλήματα είναι ο ευθύς δρόμος.

Στην περίπτωση μας ο πνευματικός.

Η ζωή μας καθημερινά, είναι τόσο περίπλοκη τόσο ανούσια και τόσο γεμάτη με φασαρία.

Έχω την πάγια πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κοιτάμε πώς θα πάμε μπροστά, αλλά πως θα πάμε ψηλά!
Όπως λέει και ο πάτερ Κονάνος!

Με τον σταυρό δεν πάμε μπροστά, αλλά πάμε ψηλά!

Εκεί να προσκολλάμε τα μάτια μας! Την ψυχή μας! Την λογική μας!

Συγνώμη που δεν διατύπωσα τις σκέψεις μου εξ’ αρχής εμφανώς και που πλατείασα τόσο πολύ.

Με εκτίμηση και ευχαριστίες για την υπομονή σου
Βασιλική

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.