22 Δεκεμβρίου 2020

Παντογνώστες δεν υπάρχουν. Αλλά ούτε και προγνώστες

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Mου κίνησε αμέσως την προσοχή ο τίτλος σε άρθρο τού φίλου μου, δημοσιογράφου, έγκριτου σχολιαστή Θάνου Οικονομόπουλου: « Δημοσκοπήσεις επικίνδυνα καλές για την κυβέρνηση...». Το διάβασα αμέσως γιατί ξέρω ότι είναι ψύχραιμος, καλοπροαίρετος, συνήθως με καλές πληροφορίες και με «πολύ ωραίο στυλ…. βεβαίως…. βεβαίως…» που έλεγε και το τραγούδι.
 
Το διάβασα έχοντας πράγματι στο μυαλό μου τις τελευταίες τρεις – εν πολλοίς άσκοπες- δημοσκοπήσεις που έδειχναν, μέσα σε λίγες μέρες ότι: 
  • Με 16 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση, της Pulse για τον ΣΚΑΪ.   
  • Στις 15,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Alco.   
  • Η ΝΔ παραμένει σταθερά, κατά 17,1% μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε νεότερη δημοσκόπηση της ΒΕΡΓΙΝΑ TV.
Και με αυτές τις διακυμάνσεις αλλά στο ίδιο περίπου πλαίσιο στο μυαλό μου, διάβασα τις διαπιστώσεις του: «Αν βοηθάνε σε κάτι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται σε αδιάφορο έως «νεκρό» εκλογικό χρόνο, είναι η μελέτη των ποιοτικών στοιχείων τους και οι εντυπώσεις, η «αύρα» που αφήνουν στην κοινωνία τα κόμματα. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα κυρίαρχα (αναλογικά) συναισθήματά τους είναι «φόβος, αγωνία, αγανάκτηση», η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση (της χώρας αλλά και η ατομική) θα επιδεινωθεί, ανησυχεί πολύ για την πανδημία, θεωρεί ότι κάποια μέτρα για την αντιμετώπισή της καθυστέρησαν να ληφθούν, αισθάνεται μια διάχυτη ανασφάλεια». 
 
Πρώτο συμπέρασμά μου: Τι τις χρειαζόμασταν – ή τις χρειαζόντουσαν- τις «αδιάφορες» δημοσκοπήσεις που έδειχναν βασικά:
1. Το στοιχείο της παγιωμένης, μεγάλης διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα, 
2. Της ουσιαστικής διαφοροποίησης του μεγέθους της διαφοράς μεταξύ των δυο κομμάτων που ήταν εκτός του ορίου του λεγόμενου «στατιστικού λάθους» μεταξύ των τριών δημοσκοπήσεων και 
3. Την ασάφεια που δημιουργούν, κυρίως στην ψυχοσύνθεση του πρωθυπουργού αυτές οι διαφορές. 
 
Βάζοντας «στο τραπέζι» αυτές τις παραμέτρους , δίπλα στον τίτλο του άρθρου «Δημοσκοπήσεις επικίνδυνα καλές για την κυβέρνηση...» τις συνέκρινα με τις σκέψεις του αρθρογράφου: «Η απειλή για την κυβερνώσα ΝΔ, στις δεδομένες πολιτικές ισορροπίες, είναι η εντελώς απρόβλεπτη και καταστροφική εξέλιξη των σημερινών δυσμενών συγκυριών, και ο… κακός εαυτός της. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος (που ψιλοεμφανίζεται δώθε-κείθε…) της ψευδαίσθησης του αλάθητου και της μη απειλούμενης παντοδυναμίας της. Και ο συνακόλουθος εφησυχασμός, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι στην πολιτική είναι το πλέον καταστροφικό…». 
 
Με πιο απλά ελληνικά: Έχεις τρεις δημοσκοπήσεις που σού δείχνουν ότι προηγείσαι σταθερά. Η διαφορά των τριών δημοσκοπήσεων ως προς το προβάδισμά σου είναι μέχρι και –περίπου- δυο μονάδες. Οι ερωτηθέντες έχουν ως κυρίαρχα (αναλογικά) συναισθήματα τον φόβο, την αγωνία και την αγανάκτηση. Ξέρεις πώς στις συνθήκες που ζούμε, μπορούν από την μια στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς. Γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να επαναπαυθεί στην δημοσκοπική υπεροχή σου αλλά να την θεωρήσεις κάθε άλλο παρά «δεδομένη» σ’ όσα έρχονται. Βλέπεις ότι ένα «απρόβλεπτο» 12-18% δεν θέλει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αισθάνεται πολιτικά (και κομματικά) χωρίς έκφραση και είναι τελείως απρόβλεπτο πώς θα συμπεριφερθεί στις εκλογές». Τι κάνεις; Μένεις στην «ευχάριστη αντίληψη» ότι τα λοιπά αντιπολιτευόμενα όχι μόνο δεν επωφελούνται από τις καταγραφόμενες αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά βλέπουν την εκλογική τους επίδοση να μειώνεται;  
 
Εκεί, ο αρθρογράφος δεν προσφέρει «μασημένη τροφή», ούτε συγκεκριμένη λύση, προφανώς γιατί δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση ότι λέει ως «σοφός» στον πρωθυπουργό τι πρέπει να πράξει. Και άριστα κάνει. Έχει όμως ήδη «καθοδηγήσει» τη σκέψη του σκεπτόμενου αναγνώστη. Και εδώ, θέλω να προσφέρω την άποψή μου, έτσι ώστε συνδυάζοντας τη σκέψη του Θάνου με τη δική μου, να διευκολυνθούν όλοι να φτάσουν σε λογικοφανή συμπεράσματα: Οι δημοσκοπήσεις ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ. Εργαλεία είναι. Πολλές φορές «κάπου πέφτουν έξω». Καλώς ή κακώς. Από λάθος ή –και- από πρόθεση. Η ψυχή και το μυαλό των πολιτών αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με την απόδοση των στελεχών και τις ενέργειες του «γκουβέρνου» απέναντι στο πολυμέτωπο κύμα των προβλημάτων είναι τα μόνα αποφασιστικά στοιχεία. 
 
Στη σημερινή κατάσταση, παντογνώστες δεν υπάρχουν. Ούτε και προγνώστες βέβαια. Η αλήθεια είναι μία. Και με βεβαιότητα, δεν την ξέρει κανείς. Αλλά και ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να αγνοήσει.



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Οι δημοσκοπησεις ειναι στην ουσια ''τρικυμια κ παλινδρομηση '' θεωριας ,πολλες φορες με αποτελεσματα κατα το δοκουν ή αποτελεσματα απο διαφορετικες γωνιες αναλογα την εταιρια που τις κανει .
Στην αντιπερα οχθη ......οι εκλογες ειναι ακριβως σχεδον ιδιο ΑΛΛΑ ΠΡΑΞΗ .
..........Παντα με τον παραγοντα ομως οτι ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΘΕΥΤΕΣ !!!
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΩΡΙΑ !!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.