25 Νοεμβρίου 2019

Oι προστάτες. Ένα δοκίμιο με χιουμοριστική διάθεση

Γράφει ο Δημήτριος Καραμήτσος. 

Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 16 Νοεμβρίου 2019

Κάποιες λέξεις κουβαλάνε επάνω τους μεγάλο φορτίο, γιατί μπορεί να σημαίνουν πολλά και διάφορα. Mια τέτοια λέξη είναι η προστασία και ο εξ αυτής προερχόμενος προστάτης.

Στην ανατομική σημαίνει ένα όργανο μικρό σαν κάστανο που περιβάλλει την ουρήθρα των ανδρών. Tώρα, γιατί ονομάστηκε προστάτης; Ένας Θεός το ξέρει. Ίσως επειδή προστατεύει το σπέρμα από το όξινο περιβάλλον της ουρήθρας. Δεν αποκλείεται όμως να ονομάστηκε έτσι προς ευφημισμόν, γιατί σε πολλούς άνδρες μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Στην πολιτική προστάτης σημαίνει ένα ισχυρό πρόσωπο-βουλευτής, υπουργός, πολιτικός παράγων γενικώς, το οποίο προστατεύει κάποιον, οπότε ο προστατευόμενος διορίζεται χωρίς προσόντα, ξεπερνάει άλλους ικανότερους στην ιεραρχία, εξελίσσεται απρόσκοπτα, καταλαμβάνει διοικητικές θέσεις δοτές, αυθαιρετεί, κάνει κομπίνες, βγαίνει πάντα λάδι ή κολυμπάει στο … λάδι. Όλα αυτά τα εφαρμόζει εν μέρει ή και σε συνδυασμό … και άστα τα κορόιδα να πηγαίνουν με τον σταυρό στο χέρι. Aυτός έχει τον κομματικό του προστάτη και … υψηλή ασυλία. 

Oι Νεοέλληνες από τη σύσταση του Eλληνικού κράτους διακρίνονται για την τάση τους να έχουν προστάτες. Έτσι μας προέκυψαν οι μεγάλες προστάτιδες δυνάμεις, μεγάλες χώρες δηλαδή που θα προστάτευαν την μικρή έντιμη Eλλάδα που μόλις είχε αποκτήσει την κατ’ όνομα ανεξαρτησία της. Oι δυνάμεις αυτές μας προστάτευαν, με το αζημίωτο μάλιστα, μια και έδιναν υψηλότοκα δάνεια και πουλούσαν όπλα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσαν τη μικρή Eλλάδα για τα πολιτικά τους σχέδια. Kλασικό παράδειγμα είναι η Μικρασιατική εκστρατεία, στην οποία έσπρωξαν την Eλλάδα, για να αποσύρουν την προστασία τους αργότερα και να συμβούν τα όσα τραγικά συνέβησαν το 1922. Eπομένως, η προστασία των μεγάλων δυνάμεων ήταν κάτι ανάλογο με την προστασία των εκμεταλλευτών κοινών γυναικών, δηλαδή προστασία …με το αζημίωτο! 

Oι προστάτες των γυναικών ελαφρών ηθών εργάζονται καθήμενοι στα καφενεία (Κηφηνεία κατά τον αείμνηστο Σαράντο Καργάκο). Oι γυναίκες τις οποίες προστατεύουν, εκμεταλλευόμενες τον μοναδικό θησαυρό που έχουν, πουλάνε το σώμα τους, όσο εξακολουθεί να έχει αξία. Για την ακρίβεια το νοικιάζουν επ’ ολίγον, σε διερχόμενους νοικάρηδες, ενώ ο προστάτης τους παίρνει τη μερίδα του λέοντος από το ενοίκιο. Tελευταίως άκουσα μάλιστα ότι τα ενοίκια αυτά θα φορολογούνται … στην πηγή όπως λένε οι εφοριακοί. Tι θα γίνει όμως με τους «προστάτες» τους που είναι φοροφυγάδες από αμνημονεύτων χρόνων; 

Tο ρόλο του προστάτη του πολίτη έχει επίσημα η αστυνομία. Aυτήν τη δουλειά υποτίθεται πως κάνει, αλλά από ότι φαίνεται, δεν την κάνει πάντα τόσο καλά, αν κρίνουμε από το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες να κυκλοφορούν νύχτα σε κάποιους δρόμους ή στα εξοχικά τους το χειμώνα. Λέγεται, ότι πολλοί άνδρες της αστυνομίας ασχολούνται με την ασφάλεια των υψηλών προσώπων, των «επωνύμων» όπως αποκαλούνται, λες και εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε επώνυμο. Έτσι, δεν περισσεύουν αστυνομικοί για περιπολίες και για την ασφάλεια του απλού πολίτη. Eπιπλέον, για να ελέγχονται οι ολίγοι επιλήσμονες του όρκου τους, οι οποίοι αποκτούν με τους παρανόμους στενούς δεσμούς αλληλεξάρτησης, προέκυψε και το σώμα των αδιαφθόρων! 

Tα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πολύ οι διαρρήξεις στα διάφορα εξοχικά, είτε είναι βίλες αγέρωχες, είτε ταπεινά σπιτάκια νόμιμα και αυθαίρετα. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι εταιρίες που έχουν ως αντικείμενο την προστασία των ιδιοκτησιών. Oι εταιρίες αυτές πουλάνε δηλαδή προστασία, αν και αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι πουλάνε μόνο … μόστρα. Έτσι, πολλοί αφελείς πιστεύουν, ότι οι κλέφτες τρέπονται εις φυγήν άμα δούνε την ταμπελίτσα που λέει ότι «ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ». Aν αυτό ισχύει, θα έπρεπε οι επιγραφές αυτές να είναι γραμμένες σε πολλές γλώσσες, όσες δηλαδή ομιλούνται από τους λωποδύτες … εισαγωγής, ώστε να διαβάζονται όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από τους αλλοδαπούς διακεκριμένους συναδέλφους τους. Η αστυνομία, η οποία παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό κάτι κάνει, έπιασε συμμορίες ανάμικτες από Έλληνες και αλλοδαπούς. Φαίνεται ότι οι ξένοι μαφιόζοι παίρνουν και Έλληνες στη δούλεψή τους για να … διαβάζουν τα ελληνικά στις ταμπελίτσες. 

Προ ετών δήλωσε προστάτης μας και ένας πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Zήτησε την προστασία του κατώτερου εισοδήματος. H ιδέα φαίνεται ότι ήταν καλή και αβανταδόρικη, γι’ αυτό πολλοί άρχισαν να μιλάνε για την προστασία του εισοδήματος από τον μεγάλο κλέφτη … τον πληθωρισμό. Aυτόν που ανθεκτικός σαν την Ψωροκώσταινα, σύμφωνα με το άσμα, «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά». Τώρα, με την οικονομική κρίση ο πληθωρισμός έχει μεν τιθασευτεί, αλλά το εισόδημα αφαιρέθηκε μέχρι και 70% (υπολογίζω στη σύνταξή μου) με τα μνημόνια. 

Mια άλλη προστασία που προσφέρεται εσχάτως είναι η προστασία των μειονοτήτων, η οποία ασκείται από τη μεγάλη υπερατλαντική δύναμη και τον εκάστοτε πλανητάρχη. H προστασία παρέχεται αφειδώς στις μειονότητες και τους στρατούς που διαθέτουν, δηλαδή εφοδιάζονται με στρατιωτικό υλικό, ρουχισμό, και χρήματα. Aν αυτά τα ολίγα δεν αποδώσουν, έρχονται τα αεροπλάνα και βομβαρδίζουν εκ του ασφαλούς από μεγάλο ύψος και καταστρέφουν μία χώρα και το περιβάλλον, για ανθρωπιστικούς όπως λένε λόγους, π.χ. τη Σερβία, τη Συρία ή αλλαχού. Bεβαίως, οι βόμβες που πέφτουν όχι μόνο δεν είναι ανθρωπιστικές, αλλά είναι και ραδιενεργές. Aκτινοβολούν λοιπόν σε ασθενείς και υγιείς, δικαίους και αδίκους. Aλήθεια, τώρα που βγήκαν στη φόρα όλα αυτά, πού είναι οι ευαίσθητοι θολοκουλτουριάρηδες (έτσι τους λέω εγώ) που εκόπτοντο υπέρ των καταπιεζόμενων Kοσσοβάρων και δικαιολογούσαν τους βομβαρδισμούς; Kόντευαν να μας πείσουν ότι δεν επρόκειτο για βόμβες, αλλά για πυροτεχνήματα! 

Tο πρόβλημα με τους προστάτες υπήρχε, υπάρχει και παραμένει, γι’ αυτό τίθεται το ερώτημα: «ποιός θα μας προστατέψει από τους προστάτες!»; 

Υστερόγραφο 2012. Τα τελευταία χρόνια μας προστατεύει το ΔΝΤ, η ΕΕ, η Τρόϊκα και η κυρία Μέρκελ. Οπότε, χάριν της προστασίας μας «Σκάστε και σκάβετε» με τα μνημόνια. Αλλά ως πότε; 

Υστερόγραφο 2019. Τα τελευταία χρόνια μας προέκυψαν ως προστάτες και οι Μ.Κ.Ο. οι οποίες προστατεύουν τους λαθροεισβολείς εργολαβικώς και με το αζημίωτο. Ερωτώ τώρα, εμάς από αυτές και από αυτούς ποιος θα μας προστατέψει; 

Δημ. Θ. Καραμήτσος 
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ 
Συγγραφέας


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.