8 Νοεμβρίου 2019

Ο Χαράλαμπος Έλληνας, η Mott MacDonald, το Atlantic Council και ο αγωγός μέσω Τουρκίας…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο.

Ξεκινώντας παραθέτω πρώτα το τι προηγήθηκε για όσους δεν γνωρίζουν.
O πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company, Τσάρλς Έλληνας καλεσμένος στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου 2019, υπεραμύνθηκε της στάσης και απόφασης του όπως μεταβεί στο ψευδοκράτος για να παρευρεθεί σε συμπόσιο που διοργανώνεται στην κατεχόμενη Μόρφου από το «τεχνικό πανεπιστήμιο» με θέμα τους υδρογονάνθρακες. Επικαλέσθηκε ότι ήταν προσκεκλημένος γνωστής Τουρκοκύπριας καθηγήτριας… O κ. Έλληνας απαντούσε σε ερωτήσεις, σχετικά με την πρόθεσή του να μεταβεί στα κατεχόμενα στις 11 Νοεμβρίου 2019 της δημοσιογράφου Πέτρας Αργυρού και η οποία στη συνέχεια σχολίασε το θέμα με τον πολιτικό αναλυτή, Γιάννος Χαραλαμπίδη Όλες οι δηλώσεις στον σύνδεσμο εδώ:


«Αμετανόητος ο Έλληνας για την παρουσία του σε συμπόσιο στα κατεχόμενα (Βίντεο)»
www.sigmalive.com/news/politics/595359/ametanoitos-o-ellinas-gia-tin-parousia-tou-se-symposio-sta-katexomena 1.11.2019. 


Σχετικότατο και το άρθρο του συνάδελφου Άριστου Μιχαηλίδη στο «Φιλελεύθερο» 3.11.2019 με τίτλο «Το συνειδητό ξέπλυμα της κατοχής και τα αθώα παράνομα πανεπιστήμια» στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων: «Μήπως, τελικά, δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος; Ή τους ενδιαφέρει αλλά αποφάσισαν ότι είναι ένας τόπος προορισμένος να τουρκοποιηθεί οπότε συνειδητά τον βοηθούν να ακολουθήσει τον προορισμό του. Αδύνατο να καταλήξω σε συμπέρασμα. Κάθε τόσο όλο και με εκπλήττουν. 

Την μια μέρα σε εκπλήττει η είδηση ότι ο Χαράλαμπος Έλληνας, γνωστότερος ως Τσαρλς, πρώην πρόεδρος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να προωθήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συμφέροντά της στην ΑΟΖ, θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές σε συμπόσιο για την ενέργεια, που διοργανώνει στην κατεχόμενη Μόρφου το παράνομο τεχνικό πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (Middle East Technical University) με κύριο χρηματοδότη την τουρκική εταιρεία Aselsan, η οποία κατασκευάζει συστήματα υψηλής τεχνολογίας για τον τουρκικό στρατό. Τον κατοχικό τουρκικό στρατό. 

Ομιλητής μαζί του ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ. Αυτός που εκπροσωπεί ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για την Κύπρο, την εξυπηρέτηση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας… Κι όμως. Έρχεται μετά η δική του εξήγηση και είναι χειρότερη από αυτήν που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. «Το συνέδριο», λέει επί λέξει, «διοργανώνεται από το Middle East Technical University στη βόρεια Κύπρο». Τόσο απλά και τόσο επιπόλαια. Στη βόρεια Κύπρο. Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα ο άνθρωπος…» 

Και ολοκλήρωσε το άρθρο του ο Α. Μιχαηλίδης λέγοντας πως « Αν κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τα πανεπιστήμια, οι Ελληνοκύπριοι που συνεργάζονται μαζί τους κάνουν ξέπλυμα της κατοχής. Τόσο απλά».
http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/812618/to-syneidito-xeplyma-tis-katochis-kai-ta-athoa-paranoma-panepistimia 


«Turkey’s rising importance as regional gas hub» 

Ο κ. Τσάρλς (Χαράλαμπος) Έλληνας στις 9 Αυγούστου 2015 δημοσίευσε άρθρο στα αγγλικά στην αγγλόφωνη Cyprus Weekly με τίτλο «Turkey’s rising importance as regional gas hub» το οποίο υπόγραψε ως «Charles Ellinas is a hydrocarbons business consultant».

Στο άρθρο εκθείαζε την Τουρκία ως την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη υποστηρίζοντας οι αγωγοί αερίου από την Ανατολή προς την Ευρώπη να περνούν μέσω Τουρκίας. Όμως, πρέπει έγραψε, να προσπεράσει αρκετά εμπόδια και ως το τέταρτο από αυτά έγραψε είναι «Το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και σημαντική καλυτέρευση της πολιτικής κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ» και παράλληλα υποστήριξε στο άρθρο του ότι το «Turkish Stream πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική οδός για την μεταφορά ρωσικού αερίου…» 

Και ολοκλήρωσε σε ελεύθερη μετάφραση: «Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει και να κερδίσει. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τη Κύπρο, με μια διευθέτηση ενδεχομένως στο προσκήνιο. Η Ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί για το αμοιβαίο συμφέρον αμφοτέρων των κοινοτήτων στο νησί και των χωρών στην περιοχή. Αυτό θα ανοίξει την πιθανότητα το Ισραήλ και η Κύπρος να εξάγουν μέσω της ΑΟΖ της αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας».
Σημ. «Αμοιβαίο συμφέρον αμφοτέρων των κοινοτήτων στο νησί» δεν αναφέρεται σε Κυπριακή Δημοκρατία.


Το άρθρο αναρτήθηκε τότε στις πιο κάτω ιστοσελίδες, όμως και επειδή αυτές σήμερα δεν εμφανίζουν το άρθρο το αντιγράφω ολόκληρο στο τέλος.
http://in-cyprus.com/turkeys-rising-importance-as-regional-gas-hub/
http://www.newsincyprus.com/article/cyprus-weekly/turkeys-rising-importance-as-regional-gas-hub/ 


Εργαζόταν στην Mott MacDonald 

Ο κ. Τσάρλς Έλληνας εργαζόταν για 25 χρόνια ως Director στην εταιρία Mott MacDonald στην Αγγλία από το 1987 μέχρι το 2012 και όχι μόνο σύμφωνα με τους δύο συνδέσμους πιο κάτω προτού αναλάβει ως Διευθύνων Σύμβουλος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (CEO of the Cyprus National Hydrocarbons Company):
1. https://cy.linkedin.com/pub/charles-ellinas/47/189/414
2. http://cnhc.com/page/charles-ellinas 


Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η «Mott MacDonald» σύμφωνα με τον επόμενο σύνδεσμο έχει εδώ και χρόνια μεγάλες διασυνδέσεις και εργασίες με την Τουρκία. Γράφει σχετικά η ιστοσελίδα «Η Mott MacDonald βοηθά και παραδίδει προγράμματα στην Τουρκία από το 1972. Σήμερα συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας, στην ενέργεια, το νερό, το μεταφορικό, εκπαίδευση και στο τομέα της υγείας».
https://www.mottmac.com/turkey 


- Στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για την συνεργασία της εταιρείας αυτής με την Τουρκία. 

Έχοντας υπόψη τις διασυνδέσεις αυτές της αγγλικής Mott MacDonald στην οποία εργάστηκε πέραν των 25 χρόνων και υπήρξε συν-ιδρυτής της θυγατρικής της ΑΜΕ (Advanced Mechanics and Engineering Ltd) που συγχωνεύθηκε με την Mott MacDonald το 1993, είναι εύλογο να διερωτάται ένας κατά πόσον ο κ. Τσάρλς Έλληνας όταν ανέλαβε επικεφαλής της ΚΡΕΤΥΚ ως την μετονομασία της σε Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) τον Οκτώβριο του 2013 (ενώ επισήμως αποχώρησε στο τέλος του ιδίου έτους) είχε προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση συμφέροντος.
(https://www.energia.gr/article/100491/dr-haralampos-ellhnas-prohn-proedros-ths-kretyk-kai-vasikos-omilhths-sto-4o-energeiako-symposio-kyproy 

(11.12.2015 – Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας: Πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ και Βασικός Ομιλητής στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου). 

Η εταιρεία E-C Natural Hydrocarbons Company εγγεγραμμένη με αριθμό HE330755 ημερ. 20 Μαρτίου 2014 ως Limited Company στην Κύπρο με διεύθυνση Τυρταίου 11, Floor 1, 1087 Λευκωσία Κύπρος έχει ως Directors/Officers τον κ. Χαράλαμπό Έλληνα director και τον ίδιο ως secretary.
Πηγή – https://opencorporates.com/companies/cy/HE330755 


Αtlantic Council - Οι ανάγκες της Τουρκίας 

O κ. Τσάρλς Έλληνας είναι και Nonresident Senior Fellow με το Atlantic Council’s Eurasian Energy Futures Intuitive και συνέγραψε μαζί με τους John M. Roberts της Methinks Ltd και Dr.Harry Tsimitras του γνωστού PRIO Νορβηγίας το υπόμνημα «Hydrocarbon Developments in the Eastern Mediterranean The Case for Pragmatism» που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016. 

To ενδιαφέρον σημείο στο πιο πάνω υπόμνημα κατά την γνώμη μου, είναι ουσιαστικά ότι η Τουρκία μέχρι το 2025 λόγω της αυξανόμενης της ανάγκης σε αέριο, θα αντιμετωπίσει προβλήματα και θα χρειάζεται να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες τα επόμενα δέκα χρόνια… 

Επομένως εκείνο που μπορεί ένας εύλογα να διερωτηθεί, είναι αν ο κ. ‘Τσάρλς Έλληνας- ως ιδιώτης στην Κύπρο με την εταιρεία του μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου, έχοντας υπόψη τις πρώην και νυν συνεργασίες του και με το Atlantic Council, και τις επαφές του στα κατεχόμενα - υποστηρίζει συμφέροντα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.