31 Αυγούστου 2019

Με προορισμό ...τον Θάνατο. (η προδοσία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού)

Σίγουρα, στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ο κανόνας για την λογοτεχνία: «η εξειδίκευση ως το μεγαλείο της γενίκευσης».

Η ανάρτηση αφορμάται από τηλεοπτικό ρεπορτάζ από το στη Ρίζα, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα του Δήμου Δρόπολης… Που αποτελεί όμως, δυστυχώς, μια γενικευμένη εικόνα και κανόνα.

Οι κάτοικοι του χωριού μετρημένοι στα δάχτυλα και όλοι παρήλικες. Απειλούνται από την ηλικία, από το βρώμικο νερό που πίνουν, από την έλλειψη τροφίμων, ψωμί εφοδιάζονται μια φορά σε δέκα ή δώδεκα ημέρες. Απειλούνται από αλλοεθνείς που τους πήραν δια της βίας τα χωράφια τους και ούτε μπορούν να φυτέψουν κάποιο φρουτόδεντρο, ούτε τους επιτρέπουν να περάσουν στα χωράφια τους για να πάνε στον υπόλοιπο κάμπο τους. Δεν έχουν δρόμο … ούτε να πάνε μέχρι το νεκροταφείο! Και το ηλεκτρικό όταν κοπεί δε θυμάται να επιστρέψει… 

Περίεργο, στο χωριό αυτό μιλούν μόνο για το θάνατο. Δεν τον φοβούνται… ούτε τον επικαλούνται, λόγω απογοήτευσης….. Τον σκέφτονται ως προορισμό…αμέσως μετά…μόλις συμβεί! 

Μια γριούλα αντιμετωπίζει τον δημοσιογράφο με ειρωνεία…. Το λέει χαμογελαστά. Ως εκδίκηση εναντίον όλων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι γι΄αυτούς, αλλά έχουν το θράσος και τους κοροϊδεύουν ! Δεν πιστεύει σε κανένα … όλοι λένε ψέματα… Νιώθει απ΄ όλους εγκαταλελειμμένη! Και από την Ελλάδα. Το «τέλι» που τη χώριζε επί κομμουνισμού από την Πατρίδα, έτρεφε κρυφά την Ελπίδα της μάνας! Τώρα που το τέλι έπεσε, έπεσε και η ελπίδα και η μάνα χάθηκε ! Η συμπαθητική γριούλα όμως επιμένει στωικά, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Είναι η μόνη πατρίδα που της έχει μείνει… που ριζώνει στο νεκροταφείο…Αλλά και ούτε έχει που να πάει… Δεν την περιμένει κανείς…. Η στωικότητα φαίνεται ότι την κρατάει στη ζωή. Αλλά εκείνη σκέφτεται μόνο τον θάνατο….
Δεν τον φοβάται… Εκείνο που φοβάται είναι μήπως δεν φτάσει ποτέ στο νεκροταφείο…. Και όχι γιατί δεν υπάρχει δρόμος, ούτε και μέσο … αλλά ούτε άνθρωποι για να την μεταφέρουν !

Ο ίδιος φόβος έχει σταυρώσει και τους άλλους «πέντε κούκους» στο χωριό. Και τον δημογέροντα. Εκείνος δεν μιλάει για λογαριασμό του. Φοβάται μήπως πεθάνει κάποιος έξω από το χωριό και πώς θα τον μεταφέρουν στο σπίτι του…. Και πώς θα τον πάνε μετά στο νεκροταφείο…..! 

Εκείνο όμως που κάνει τον δημογέροντα να δακρύσει και ας πέρασε τα 75 του, δεν έχει να κάνει με τον θάνατό του. Ούτε των άλλων ! Είναι κάτι πολύ σοβαρότερο… Αλλοεθνείς, με το έτσι θέλω, τους πήραν τα χωράφια τους και τους έχουν μαντρώσει μέσα στο χωριό. Είναι αγροτική γης και με το γράμμα του νόμου ανήκει στους Ραντατινούς. Την έχουν πάρει και έχουν βγάλει και τους τίτλους ιδιοκτησίας… αλλά …την γη τους πρακτικά την έχουν πάρει «οι άλλοι» «Οι άλλοι» δε χρειάζονται ούτε τίτλους, ούτε νόμους. Τα έχουν όλα στα χέρια τους. Δικαστήρια, αστυνομίες, κρατικές δομές, εξουσίες…. Και ο δημογέροντας λέει ότι εκείνους τους καταλαβαίνει… λένε ανοιχτά εκείνο που θέλουν! Ο δημογέροντας δεν μπορεί να καταλάβει την παθητική και συμβιβαστική στάση του Δήμου… Κατά βάθος όμως δείχνει ότι γνωρίζει «το γιατί»…Το μαρτυρούν τα δάκρυά του! Και έχουν περάσει έτσι χρόνια πολλά… 

Το βλέπουν όμως ως ένα θάνατο που τους δίνει ζωή.
Να αντέξουν … με την ελπίδα ότι θα πάρουν τη γη τους… Διαφορετικά ο τόπος θα λωβιάσει….
Και από το νεκροταφείο θα εξαφανιστούν και οι σταυροί, όπως και η ελληνική γλώσσα… από το/α χωριό/α... Από μας! 


Και τους απογοητεύουν οι «Έλληνες» υπεύθυνοι… που με μάγουλα που γυαλίζουν ….τους λένε λόγια καλά και…. πέτρες στο σακούλι! 

Για το θάνατο αυτό δεν χρειάζεται …νεκροταφείο…. Νεκροταφείο γίνεται ο ίδιος ο τόπος μας…. Και ο προορισμός του τόπου μας προς το θάνατο αυτόν είναι ασήκωτος….
Και αν δεν αντέξουν στην προσβολή αυτή οι προγονοί μας, είναι σίγουρο ότι θα σηκωθούν από τους τάφους τους….
Αλλά όχι για να σώσουν τον τόπο μας… Παρά μόνο να μας φτύσουν κατάμουτρα…
Ως πουλημένα τομάρια… που δεν μας αρμόζει ούτε σταυρός, ούτε η ελληνική ιδιότητα!! 


Παναγιώτης Μπάρκας 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.