Τελευταίες αναρτήσεις

8 Αυγούστου 2019

Θα βγάζουν κυβερνήσεις οι μετανάστες;

Του Γιάννη Σιδέρη

Χαίρονται και αγαλλιώνται οι Έλληνες μετανάστες, μετά την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι θα αποσυνδέσει την ψήφο των ομογενών από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου, ενώ προσδιόρισε ως προτεραιότητα το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Διαχρονική ιστορία αναβλητικότητας: Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001, αλλά έκτοτε ουδέν. Η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή ήθελε να το εφαρμόσει αλλά δεν το κατόρθωσε. Ο Αντώνης Σαμαράς ετοίμαζε νομοσχέδιο αλλά διεκόπη από την πτώση της κυβέρνησής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά η επίσπευση των εκλογών ανέβαλε τις διαβουλεύσεις Χαρίτση με τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διακομματική συναίνεση τουλάχιστον σε ποσοστό 2/3, όπως επιτάσσει το σύνταγμα για τον εφαρμοστικό νόμο.

Οι δε ελληνικές κοινότητες Γερμανίας, Βρυξελλών, Άμστερνταμ, Μάλτας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, και ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου, είχαν απευθύνει οργίλη επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του! Τελικά μέλλει να το φέρει ο Μητσοτάκης.

Το σύνταγμα βέβαια αναγνωρίζει το δικαίωμά τους, όμως η στήλη για μια ακόμη φορά, δεν θα συμπλεύσει με το ομόθυμον και ομόδοξον των ελληνικών κομμάτων και των ξενιτεμένων Συνελλήνων, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις. 

Ουδεμία αντίρρηση ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι ζωντανό, σπουδαίο και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Η απόσταση άλλωστε και η νοσταλγία δημιουργεί εξιδανίκευση. Εξ αυτού η αγάπη τους για τη μακρινή πατρίδα είναι πλέον ένθερμη και αγνή από αυτή ημών των εντός. Οι Έλληνες του εξωτερικού όμως, είναι κομμάτι του οικουμενικού ελληνισμού, όχι της χώρας Ελλάδας.

Οι προβληματισμοί δημιουργούνται από το γεγονός ότι εκ του συντάγματος δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Άρα εντάσσονται στο ίδιο ομογενοποιημένο σύνολο ψηφοφόρων, τα χιλιάδες παιδιά του brain drain, με τους εγκατεστημένους επί δεκαετίες ομογενείς στις χώρες υποδοχής.

Κατά πόσο άραγε ένας ομοεθνής που εργάζεται στο εξωτερικό, που πληρώνει εκεί φόρους (στην Ελλάδα ίσως για κάνα ακίνητο), που μεγαλώνει εκεί τα παιδιά του (τα οποία συνήθως εκεί διαμορφώνουν και το δικό τους μέλλον), δικαιούται να καθορίσει το μέλλον ημών των υπολοίπων που ζούμε εντός; Και δεν αναφερόμαστε σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες. Οι ίδιοι οι ομογενείς, ένθερμοι του δικαιώματος, υπολογίζουν ότι στην ΕΕ ζουν περί τις 600.χιλ με δικαίωμα ψήφου, άνω των 500 χιλ στην Αμερική και ισόποσοι στην Αυστραλία.

Συγκεντρώνεται ένα ποσοστό άνω του 1,5 εκ. Άρα η ψήφος τους θα επηρεάζει καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 5.769.000 ψηφοφόροι.

Επαναλαμβάνουμε, το παρόν κείμενο δεν τους αμφισβητεί. Είναι δεδομένη η αγάπη τους για τη μητρική γη, είναι αναμφισβήτητη η φιλοπατρία τους, είναι πραγματικό το ενδιαφέρον τους, είναι τυραννική η νοσταλγία τους.

Όμως η αγάπη και η νοσταλγία δεν καθορίζουν το δικαίωμα ψήφου. Οι ίδιοι ζουν σε χώρες με διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, με διαφορετικές πολιτισμικές παραστάσεις και διαφορετική νοοτροπία. Δουλεύουν εκεί, φορολογούνται εκεί, και απολαμβάνουν τις κοινωνικές ανταποδόσεις του κράτους εγκατάστασής τους.

Μη μετέχοντες βιωματικά στα δικά μας προβλήματα, μέσα από ποια κριτήρια θα διαμορφώσουν τη γνώμη τους και θα κατευθύνουν την ψήφο τους; Την ψήφο, πέραν της πολιτικής τοποθέτησης (για τους έντονα πολιτικοποιημένους), την καθορίζει το βίωμα της καθημερινότητας, η γεύση των δυσκολιών. Να το πούμε σε καθημερινή γλώσσα, την καθορίζει το να μη σε φτάνει ο μισθός να ζήσεις, να τρέχει απλήρωτο το ενοίκιο και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου, του νερού. Πόσο μπορούν να τα βιώνουν αυτά, ώστε να αποφασίσουν για μας;

Αφού απεφασίσθη και αφού ως γενική αρχή έχει διακομματική συναίνεση, δεν μας πέφτει λόγος. Προβληματισμούς εκφράζουμε, γιατί επίσης είναι διαφορετικό η ψήφος των ομογενών να περιοριστεί στην εκλογή βουλευτών επικρατείας αποδήμου Ελληνισμού. Θα αποτελεί χειρότερη λύση να δύναται ο καθένας τους να ψηφίζει για την εκλογική του περιφέρεια, όπως πολλοί απαιτούν.

Κάποιος που έχει χρόνια να έρθει στην Ελλάδα, ή ακόμη και κάποιος που έρχεται έστω και κάθε χρόνο ένα 20ημερο για διακοπές, πόσο μπορεί να γνωρίζει τα κόμματα ή τα πρόσωπα των υποψηφίων βουλευτών να καλείται να ψηφίσει, και δη των νέων; Θα ρωτήσει άραγε το συγγενολόι; 

Αυτά άνευ… πάθους, ως συμβολή στον διάλογο που θα αναπτυχθεί. 

Liberal 

Σχόλιο ιστολογίου: Οι έλληνες μετανάστες θα μπορούν να βγάζουν δικούς τους εκπροσώπους (συγκεκριμένο αριθμό) στην Ελληνική Βουλή. Το ερώτημα του συντάκτη του άρθρου θα έπρεπε να είναι: Είναι δυνατόν λαθρομετανάστες να βγάζουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα; Σύμφωνα, πάντως, με τα δικαιώματα ιθαγένειας (και όχι απλά υπηκοότητας) που δίνονται σε όλους όσους περνούν λαθραία - παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας, έχουν δικαίωμα ψήφου και, ως εκ τούτου, μπορούν να βγάζουν κυβερνήσεις που δεν θα είναι καν ελληνικές...  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.