8 Αυγούστου 2019

Ο Ν. Λυγερός για την ΑΟΖ, την ενέργεια, την Ελληνική Ναυτιλία και την ανάκαμψη της πατρίδας μας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Μια νέα περίοδος για την ελληνική ΑΟΖ 

Είναι πολλές οι παρενθέσεις που πρέπει να κλείσουμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, αλλά είναι σίγουρο ότι στον τομέα τον ενεργειακό καταφέρνουμε ήδη να κλείσουμε την παρένθεση της καθυστέρησης που μας πήγε πίσω. Η ιδεολογία της άρνησης δεν κατάφερε να αφανίσει όλα όσα είχε αρχίσει η Ελλάδα. Και τώρα που αλλάξαμε φάση βλέπουμε ότι θα βασιστούμε σε όλα όσα είχαν γίνει πριν δίχως να πάει τίποτα χαμένο. Έτσι θα δικαιωθούν και άνθρωποι που πάντα ήθελαν το καλό της πατρίδας μας, όσο χρόνο κι αν πήρε. Διότι τώρα μιλούμε για πραγματική αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, και για τη δημιουργία ενός συμμαχικού πλαισίου που μας προστατεύει ως ασπίδα από τις παράλογες επιθέσεις. 

Έτσι η κύρωση της σύμβασης για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝότιοΔυτικά Κρήτης θα ανήκει σε αυτή τη νέα φάση. Διότι φτάνουν πια οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας για εθνικά θέματα. Έτσι θα κλείσουμε μια από τις πρώτες παρενθέσεις που θα αφήσουν πίσω την έλλειψη σεβασμού του ελληνικού λαού, αφού τώρα θα μπορέσει να δει επιτέλους τα οφέλη της εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. 

πηγή  

Η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας 

Ενώ όλοι προσπαθούν τόσα χρόνια να μας πείσουν ότι ποτέ δεν θα τα βγάλουμε πέρα, τελικά έφυγαν κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ ακόμα και μετά το τέλος τους και εξετάζουμε τι έχουμε. Έτσι όταν βλέπουμε ότι η ελληνική ναυτιλία που κατέχει το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 53% του ευρωπαϊκού στόλου, καταλαβαίνουμε ότι διαθέτει μια τεράστια δυναμική που εξελίσσεται συνεχώς, διότι δεν έχει εξάρτηση από ιδεολογικές προσεγγίσεις. Με άλλα λόγια η ελληνική ναυτιλία είναι η αιχμή του δόρατος για την Ελλάδα. Κι αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με τις προοπτικές που έχουμε μέσω της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ, γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι είμαστε σε άλλο πλαίσιο από αυτό που προσπαθούσαν να μας βάλουν για να μας εγκλωβίσουν. 

Πρόκειται λοιπόν για ένα εθνικό κεφάλαιο, το οποίο είναι υπερκομματικό και δεν έχει ανάγκη από καμιά μορφή κρατισμού για να εξελιχθεί. Αντιθέτως με την ελευθερία του βοηθάει πολύ περισσότερο την πατρίδα μας και μπορούμε να το υποστηρίξουμε και σε προσωπικό επίπεδο για όλα όσα γίνονται στη Χίο και στις Οινούσσες σε επίπεδο πολιτισμού. Κλείσαμε λοιπόν μια παρένθεση, ας συνεχίσουμε την πορεία μας με την ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας.  

πηγή  

Η Ελλάδα δεν θα τα βάλει κάτω 

Με όλα αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και με όλα όσα αντέξαμε δεν είναι η ώρα να τα βάλουμε κάτω. Έχουμε τεράστιο έμψυχο υλικό και μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα μας με τις γνώσεις που αποκτούμε. Είναι χαρακτηριστικό του Ελληνισμού να μαθαίνει συνεχώς, να επιλύει προβλήματα και στη συνέχεια να διδάσκει τις λύσεις, διότι είμαστε της εξωστρέφειας. Μπορεί να δεχτήκαμε πολλές ιδεολογικές πιέσεις και πολλοί να ήθελαν να τις ερμηνεύσουν ως εξωτερικές, ενώ ανακαλύψαμε τελικά την αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε. Αντιθέτως έχει αρχίσει η απελευθέρωση και θα γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας ως χώρα και ως λαός και να μην αφήνουμε τους δικούς μας να μας καταπατούν λόγω ιδεολογιών και συμφερόντων. 

Η Ελλάδα, ειδικά με την ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστιες προοπτικές και κανείς δεν μπορεί να μας βάλει εμπόδια για να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε πια ενεργειακά εξαρτημένοι και να ενισχύουμε οικονομικά κράτη που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.. Η Ελλάδα ξεπέρασε διαχρονικά προβλήματα σε πολλούς τομείς και ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Δεν είναι η ώρα να το κάνει. Απελευθερωθήκαμε, πρέπει τώρα να ζήσουμε την ελευθερία μας χωρίς φοβίες.

πηγή

Η ενεργειακή σύνοδος και η ΑΟΖ 

Τώρα δεν μιλούμε πια για εκτιμήσεις των ειδικών και μόνο περί αξιοποίησης της ΑΟΖ. Η ενεργειακή σύνοδος που διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι πλέον μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Είναι η υλοποίηση του οράματος σε πρακτικό επίπεδο, αφού αυτές οι χώρες έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα και μπορούν όλες μαζί να τροφοδοτήσουν ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι η παρουσία των ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν είναι. Ειδικά από τότε που η ExxonMobil συνεργάζεται και με την Total και με τα Ελληνικά Πετρέλαια και στην Ελληνική ΑΟΖ. 

Τα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι το ηλεκτρικό καλώδιο Euroasia Interconnector και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed έχουν άμεση σχέση με τις χώρες αυτής της ενεργειακής συνόδου. Υπάρχουν λοιπόν και πρακτικά ζητήματα που θα καταλήξουν σε υλοποιήσεις που σχετίζονται όχι μόνο με τη χώρα μας αλλά με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ. Βλέπουμε λοιπόν επί του πρακτέου τι σημαίνει συμμαχικό πλαίσιο χάρη στο ενεργειακό πεδίο δράσης, όπου εμπλέκονται ισχυρά κοινά συμφέροντα και όχι μόνο τεχνητές φιλίες που αλλάζουν συνεχώς. 

πηγή

Ενεργειακή Μεσογειακή Ένωση

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι απόλυτα συντονισμένοι στα θέματα της αξιοποίησης των ΑΟΖ και των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζουν μάλιστα με τον πιο σαφή τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Με αυτήν την έννοια ο Ελληνισμός βρήκε άλλους πιο ισχυρούς συμμάχους για τις θέσεις του σε αυτή τη στρατηγική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούν ενεργά τον αγωγό φυσικού αερίου που αφορά άμεσα την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και βέβαια την Ιταλία.

Επίσης θα συνεργαστούν για την ενεργειακή αποθήκευση, τις ΑΠΕ, τη περιβαλλοντική προστασία, την κυβερνοασφάλεια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχουμε έναν κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται άμεσα με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες είναι πλέον έμπρακτα μαζί, σχετίζεται άμεσα με το διάγραμμα ροής της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όλοι σύμφωνοι για το θέμα της Κύπρου και για τον επιμερισμό των εσόδων εντός του νησιού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι όλοι ενωμένοι και δεν δίνουν καμία σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας.

πηγή

Η ώρα της ανάκαμψης 

Μετά από τόσα χρόνια μιζέριας, σπάνιοι είναι οι Έλληνες που πιστεύουν στην ανάκαμψη. Αν σκεφτούμε τον Ελληνισμό όμως, θα πρέπει να γίνουμε περισσότεροι γιατί ξέρουμε πως απέδειξε την ανθεκτικότητά του σε βάθος χρόνου. Μπορεί να περάσαμε από τεράστιες δυσκολίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι. Το γεγονός ότι μέσω της θάλασσας χάρη στην ελληνική ΑΟΖ, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο είναι ενδεικτικό για τις προοπτικές που έχουμε στον ενεργειακό τομέα. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε ενεργειακά χάρη στους δικούς μας πόρους και στο δικό μας ανθρώπινο δυναμικό. 

Η Ελλάδα ξεπέρασε τα ιδεολογικά προβλήματα και μπορεί να σκεφτεί υπερκομματικά στο πεδίο δράσης της ελληνικής ΑΟΖ. Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε τα νησιά μας με το φυσικό αέριο χωρίς να έχουμε ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το ναυτιλιακό πετρέλαιο που παράγει αναπόφευκτα ρύπους. Και αυτό θα βοηθήσει και τον τουρισμό μας για να γίνει ακόμα πιο ανθρώπινος. Παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε την χρήση των ΑΠΕ ακόμα και σε επίπεδο κατοικιών, αφού ο ήλιος παραμένει ένας τεράστιος πλούτος για την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε και τη θάλασσά μας, διότι έχουμε πολλές δυνατότητες με τόσα φυσικά λιμάνια που μπορούν να γίνουν αερολιμένες με τα υδροπλάνα. Ο Ελληνισμός λειτουργεί καινοτόμα και την καινοτομία μπορεί να την θωρακίσει χάρη στη στρατηγική. Αρκεί να το πιστέψουν και οι Έλληνες. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.