21 Αυγούστου 2019

Επικίνδυνη Αποτυχία

Του Κώστα Χατζηκωστή 

Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες επαναλαμβάνει urbi et urbi ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εγκαθιδρύθηκε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, «εξέλιπε». Αυτή η τουρκική θέση ούτε άλλαξε, ούτε θα αλλάξει. Δεν ήταν επικοινωνιακή μπλόφα. Ούτε προπαγανδιστικό τέχνασμα. Ήταν στόχος. Ήταν διαχρονική Στρατηγική. Η Τουρκία για 45 χρόνια, ανένδοτα και ασυμβίβαστα επιδιώκει υλοποίηση του στόχου της. Δέχεται, λέγει, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά εννοεί: 

1ον: Διάλυση της Ζυριχικής Κυπριακής Δημοκρατίας.
2ον: Πλήρη τουρκοποίηση του Τουρκοκυπριακού Κρατιδίου.
3ον: Πλήρη και εξασφαλισμένο έλεγχο του Ελληνοκυπριακού Κρατιδίου, το οποίο θα προκύψει από τη συρρίκνωση και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Αν η ελληνική πλευρά δεν έχει αποφασίσει να ικανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις νομιμοποίησης, τότε νέες Συνομιλίες μόνο αυτή θα βλάψουν. Γιατί; Επειδή εδώ και 45 χρόνια οι Τούρκοι κερδίζουν σε κάθε φάση Συνομιλιών και η ελληνική πλευρά υποχωρεί… Τι άλλαξε τώρα και στις επόμενες Συνομιλίες θα υπάρξει κάτι διαφορετικό; Πώς δυνάμωσε η ελληνική πλευρά, ώστε να αναγκάσει τα Τουρκικά Σχέδια να αποσυρθούν; Το μόνο συγκεκριμένο, το μόνο ψηλαφητό που άλλαξε είναι ότι η Τουρκία έγινε πολύ πιο δυνατή στρατιωτικά. Και ότι ως η μεγάλη Δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου θέλει να την ελέγχει οικονομικά και στρατιωτικοπολιτικά.

Με ποια λογική, με ποιους στόχους και με ποια προσδοκία θα πάμε στις νέες Συνομιλίες; Οι «φίλοι» μας λέγουν και στην Αθήνα και στην Κύπρο ότι δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να συνομιλούμε όταν τα Ηνωμένα Έθνη (με δικές μας εκκλήσεις) επιλέγουν Συνομιλίες με τους δικούς τους όρους. Τα Ηνωμένα Έθνη όμως δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα δικά τους ψηφίσματα για την Κύπρο. Ούτε να επιβάλουν τις Καταστατικές Αρχές τους. Ούτε να καταλογίσουν ευθύνες στους Αττίλες, που κατέφαγαν, κατατρώγουν και καταπίνουν καθημερινά εδάφη και τις θάλασσές μας…

Έχει συζητηθεί, έχει εκδηλωθεί, έχει παρουσιασθεί πρόθεση καταδίκης των τουρκικών επεκτατικών τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου; Τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των μερών. Και η Ευρώπη; Στην Ευρώπη δεν ασχολούνται σοβαρά με το πρόβλημα. Αναμασούν ότι θα πρέπει ειρηνικά να λυθεί το Κυπριακό. Ακριβώς όπως ΕΙΡΗΝΙΚΑ και με «ειρηνευτική επιχείρηση» κατέλαβαν οι Αττίλες 1 και 2 την Κύπρο!.. Και όπως ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο εισβάλλει και κατακτά τώρα ο Αττίλας 3 τις κυπριακές θάλασσες. Χωρίς κόστος. Ευρώπη και κράτη έχουν ως προτεραιότητα τα δικά τους συμφέροντα με τη Μεγάλη Τουρκία.

Μόνοι, λοιπόν, και αδύναμοι θα πάμε και στις επόμενες Συνομιλίες. Με τα ίδια αδιέξοδα. Το ίδιο δίλημμα που για 45 συναπτά χρόνια αντιμετωπίζουμε. Είτε υποτασσόμαστε με την υπογραφή μας στις τουρκικές αξιώσεις είτε η Τουρκία με τη δύναμή της και βιαίως τις επιβάλλει. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η δοκιμασμένη τραγική ιστορία των Συνομιλιών δεν θα αλλάξει. Η Τουρκία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά ΠΡΟΧΩΡΕΙ. Όχι μόνο δεν αρκείται σε όσα κατέλαβε και όσα Στρατιωτικά και Διπλωματικά διασφάλισε, αλλά θέλει και άλλα. Με πρώτη αναλλοίωτη προτεραιότητά της τη Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν δεν αποφάσισε να ικανοποιήσει τις τουρκικές αυτές αξιώσεις, μεταβαίνει σε πολλαπλά επικίνδυνη αποτυχία των Συνομιλιών… 

Εδώ και 45 χρόνια, ο Τούρκος Κατακτητής μας έγινε περίπου Διαιτητής των Συνομιλιών των δύο δήθεν Κυπριακών Κοινοτήτων. Συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους, αλλά αποφασίζει η Τουρκία. Και ήδη η Τουρκία αποφάσισε στην πράξη κραυγαλέα. Όχι μυστικά και σιωπηρά. Αποφάσισε ότι και η Κύπρος ολόκληρη και η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι υπό τον έλεγχό της με όλους τους τρόπους που σχεδίασε και υλοποιεί. Ο Πρόεδρος θα προσέλθει στις νέες Συνομιλίες με όπλα την αμηχανία, τη φοβία και την εντεύθεν διπλωματική αμφιλογία και τη φραστική θολούρα. Αυτήν τη φορά με γεωμετρική ακρίβεια θα οδηγήσουν στη Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας…  

ΠΗΓΗ
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.