27 Δεκεμβρίου 2018

Δεμένοι χειροπόδαρα

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως η μοναδική επιλογή ενός λαού που είναι δεμένος χειροπόδαρα από το Σύνταγμα του, από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, είναι το σκύψιμο του κεφαλιού του – με την ουτοπική ελπίδα πως θα μπορέσει να αποφύγει υπό τις ίδιες συνθήκες το μοιραίο.

«Τρία χρόνια μετά το μεγάλο ΟΧΙ του λαού μας στα τελεσίγραφα των δανειστών, τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα και αναπόδραστα: (α) Ο ελληνικός λαός αποδείχθηκε πολύ πιο γενναίος από την ηγεσία του, (β) Τα μνημόνια δεν έλαβαν ποτέ δημοκρατική νομιμοποίηση – αφού επιβάλλονται και εφαρμόζονται εδώ και οκτώ χρόνια ενάντια στην εκπεφρασμένη βούληση του Ελληνικού λαού, ενώ (γ) Η Δικαιοσύνη, που μπορούσε και όφειλε να έχει λειτουργήσει προστατευτικά για τη Δημοκρατία και τους Πολίτες, δέχτηκε να γίνει και αυτή όργανο των δανειστών, αφού παίρνει εντολές για την αθώωση υπαλλήλων τους που ζημίωσαν τη χώρα (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΣΤΑΤ). Οι λειτουργοί της, ικανοποιώντας και αυτοί ιδιοτελείς φιλοδοξίες, εξαργύρωσαν τη στήριξη στα μνημόνια με βουλευτικές, κυβερνητικές, υπουργικές και πρωθυπουργικές θέσεις και διορισμούς. 

Τρία χρόνια μετά το ΟΧΙ, οι υπέρμαχοι του Ναι, οι πρώτοι υποστηρικτές των μνημονίων, τολμούν, χάρη στον πρωθυπουργό, να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι. Η πραγματικότητα όμως είναι η αντίθετη: το Ναι είναι αυτό που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια. Το Ναι, είναι το 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν όλοι μαζί στη Βουλή, παραβιάζοντας το ΟΧΙ του λαού.

Όσοι εμφάνιζαν το Ναι και το 3ο Μνημόνιο ως πανάκεια και το ΟΧΙ ως καταστροφή, διαψεύσθηκαν με τον πιο περίτρανο τρόπο. Το Ναι το ζούμε τρία χρόνια και μας οδήγησε στην παράδοση της Δημοκρατίας, της Εθνικής μας κυριαρχίας, ακόμη και της Μακεδονίας.

Οδήγησε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην εκποίηση των πιο πολύτιμων στοιχείων της δημόσιας περιουσίας μας, στην εγκατάσταση μιας νέας Ολιγαρχίας και στην κωμικοτραγική εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. 

Το Ναι οδήγησε σε άλλη μια συμφωνία υποτέλειας, αυτήν του Ιουνίου του 2018, με την οποία συνολικά η χώρα παραδίδεται στους δανειστές μέχρι το 2060, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από το 1ο κιόλας Μνημόνιο, ενώ η δημόσια περιουσία δεσμεύεται μέχρι το 2114. Το Ναι, λοιπόν, μάθαμε, ξέρουμε, ζήσαμε, ζούμε τι σημαίνει. Το ΟΧΙ, παραμένει, θεωρητικά, άγνωστο. 

Κανένας φοβισμένος λαός δεν άλλαξε ποτέ τη μοίρα του. Είναι απόφαση ζωής και πράξη.
Αυτό είναι το στοίχημα, το καθήκον και η ευθύνη μας. Αυτό είναι η υποχρέωση και η δική μου ευθύνη ως Δικηγόρου. Για να δικαιώσουμε και να εκπληρώσουμε τα όνειρα όσων αγωνίστηκαν πριν από εμάς και για να παραδώσουμε το μέλλον εκεί όπου ανήκει, στους Πολίτες αυτής της χώρας, στα παιδιά, στις επόμενες γενιές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για όσα συνέβησαν στην περίοδο της κρίσης από το 2009 και μετά ποτέ κανένας πολιτικός φορέας πού έλαβε εντολή διακυβέρνησης δεν τα έθεσε ως θέμα στις προγραμματικές του δηλώσεις, έτσι ώστε δια της εκλογής του να έχει την έγκριση του Ελληνικού Λαού. 


Αυτό σημαίνει ότι, με δημοψήφισμα μπορεί να ανατραπεί η όποια επικύρωση και εφαρμογή παράνομων νόμων από την Βουλή. Η ψήφος των Ελλήνων δεν αποτελεί και δεν είναι λευκή εντολή – αλλά εντολή διακυβέρνησης σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις. Για όσα δεν έλαβε εντολή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εκτελέσει και για όσα εφήρμοσε τα αντίθετα δια νόμου ΠΚ 162 ο πρωθυπουργός είναι ποινικά υπεύθυνος για την εξαπάτηση των εκλογέων. Εμείς οι Δικηγόροι και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουμε ευθύνη να ζητήσουμε από τη Δικαιοσύνη την εφαρμογή των νόμων και την εντολή του Ελληνικού Λαού. Τέλος, η ΛΑΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ είναι αυτή πού ο λαός με το άρθρο 120 του Συντάγματος δύναται να επιβάλει την εφαρμογή των νόμων και την ανατροπή της Κοινοβουλευτικής Δικτατορίας όπως πολλοί πιστεύουν. (Α. Βασιλειάδης, πηγή). 

Επειδή είμαι οικονομολόγος και όχι δικηγόρος ή πολιτικός, δεν είμαι σε θέση να εκφέρω υπεύθυνη γνώμη για τα παραπάνω. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω πως από οικονομικής πλευράς η Ελλάδα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, έχοντας το τεκμηριώσει άπειρες φορές με γραφήματα και αναλύσεις – με τη Χρεοκοπία 2.0 προ των πυλών. Είναι δε αυτονόητο πως μία οικονομικά ανίσχυρη χώρα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ούτε το βιοτικό επίπεδο των Πολιτών της, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, ούτε τα περιουσιακά τους στοιχεία, ούτε τα σύνορα της, ούτε την εδαφική της ακεραιότητα, ούτε τίποτα. 

Δεν μπορεί καν να έχει συμμάχους, αφού κανένας δεν συμμαχεί με μία αδύναμη χώρα, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως στις διεθνείς σχέσεις υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου – πως το Διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται μόνο εάν διαθέτει ένα κράτος την απαιτούμενη ισχύ. Μπορώ να διαβεβαιώσω πάντως πως την πολιτική που εφαρμόζεται δεν την πιστεύει ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα φιλικά της ΜΜΕ, ούτε οι οπαδοί της που απλά δίνουν όλοι μαζί τη μάχη της καρέκλας – με στόχο τη νομή της εξουσίας και απολύτως τίποτα άλλο.

Για παράδειγμα το θέμα της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, όπου ενώ όλοι αυτοί τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, κανένας δεν αποκαλεί τους Σκοπιανούς Μακεδόνες – όπως παρατήρησα σε μία τηλεοπτική συζήτηση, όπου διαπιστώνοντας πως αποκαλούσαν το κρατίδιο ΠΓΔΜ ή Σκόπια, ρώτησα γιατί δεν το αποκαλούν Β. Μακεδονία και τους κατοίκους του Μακεδόνες, εισπράττοντας μόνο βεβιασμένα χαμόγελα, γεμάτα ντροπή. 

Το Σύνταγμα της ντροπής 

Ειδικά όσον αφορά τώρα το Σύνταγμα μας, γνωρίζω πως δεν έχει καμία ασφαλιστική δικλείδα που να προστατεύει τους Πολίτες από τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε κυβέρνησης της – ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Δύσης που δεν διαθέτει καν συνταγματικό δικαστήριο. Αποτελεί δε μεγάλη ντροπή να διαπιστώνει κανείς πως η χώρα που εφηύρε τη Δημοκρατία, η Ελλάδα, έχει ένα Σύνταγμα κατά πολύ λιγότερο δημοκρατικό, ακόμη και από αυτό των Σκοπίων!

Οφείλει να σημειωθεί εδώ πως το μοναδικό δημοψήφισμα που επετράπη στους Έλληνες, μετά από αυτό για την κατάργηση της Βασιλείας ήταν το 2015 – όπου όμως δεν λήφθηκε καθόλου υπ’ όψιν από την κυβέρνηση και αντιστράφηκε. Ότι δεν τους επετράπη καν να αποφασίσουν οι ίδιοι για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, όταν στους Σκοπιανούς δόθηκε η δυνατότητα για την υιοθέτηση του – με μία συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Περαιτέρω, γνωρίζω επίσης πως η δομή του Συντάγματος μας, με τις δεκάδες διαστρεβλώσεις που έχει υποστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα ετών με στόχο τα δικά τους συμφέροντα, είναι τέτοια που δεν επιτρέπει καμία ειρηνική αλλαγή – οπότε ο μοναδικός δρόμος που απομένει στους Πολίτες για να επιβάλλουν τη βούληση τους είναι η εξέγερση. Κάτι σχετικά ανάλογο συμβαίνει και στη Γαλλία, υποχρεώνοντας τους Πολίτες της να βγουν στους δρόμους φορώντας τα κίτρινα γιλέκα τους – ενώ, αντίθετα, οι Ιταλοί, πόσο μάλλον οι Ελβετοί, έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν αλλαγές με δημοψηφίσματα που τους επιτρέπει το Σύνταγμα τους, εάν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές, οπότε δεν χρειάζεται να πλημμυρίζουν τους δρόμους.

Όταν βέβαια στην Ελλάδα, με πληθυσμό 10,75 εκ. προτείνονται από την κυβέρνηση 1.000.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σχεδόν το 10%), ενώ στην Ιταλία των 60,6 εκ. περί τις 500.000 (κάτω από 1%), κατανοεί κανείς πως πρόκειται ξανά για μία προσπάθεια παραπλάνησης των Ελλήνων – έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι σε θέση δημοκρατικά να αλλάζουν τα κακώς κείμενα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως τάσσομαι υπέρ της επανάστασης ή της εξέγερσης των Ελλήνων πριν ακόμη χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν, αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς η Ελλάδα και κινδυνεύσει να χαθεί ως Έθνος – αφού τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αιματηρούς εμφυλίους πολέμους, τους οποίους ασφαλώς πρέπει να αποφεύγει μία χώρα. Εν τούτοις, είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ή μόνη επιλογή ενός λαού που είναι δεμένος χειροπόδαρα από το Σύνταγμα του, από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, είναι το σκύψιμο του κεφαλιού του – με την ουτοπική ελπίδα πως θα μπορέσει να αποφύγει υπό τις ίδιες συνθήκες το μοιραίο.

Επίλογος 

Ολοκληρώνοντας, ελπίζω πως αυτές οι γιορτινές ημέρες θα βοηθήσουν τους Έλληνες να σκεφθούν καλύτερα σχετικά με το τι είναι σωστό για το δικό τους μέλλον, κυρίως όμως για το μέλλον της πατρίδας τους και των παιδιών τους – ιδίως ενόψει της αλλαγής του έτους, όπου οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε, καθώς επίσης να προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο, προβλέποντας όσο καλύτερα μπορούμε τις εξελίξεις.

Αυτό που εγώ μπορώ πάντως να προβλέψω οικονομικά είναι ότι, το 2019 θα εξελιχθεί σταδιακά σε ένα πολύ δύσκολο, κρίσιμο έτος – αφενός μεν για την Ελλάδα και την ΕΕ, αφετέρου για τον υπόλοιπο πλανήτη που βαδίζει ολοταχώς προς μία επόμενη μεγάλη κρίση, για την οποία δεν υπάρχει καν ιστορική εμπειρία (λόγω της εφαρμογής μίας μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008).

Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και ευτυχία – ελπίζοντας πως θα τα καταφέρουμε ακόμη μία φορά, όπως πάντοτε στους 40 αιώνες που βρισκόμαστε σε αυτό το ευλογημένο μέρος του πλανήτη.

AnalystShare

2 σχόλια:

george.griboyiannis@gmail.com είπε...

Δεν φταίει το Σύνταγμα, φταίει ότι δεν κάνουμε (ούτε) θέμα την καταπάτηση του Συντάγματος.
Όσοι δε (Κύριε Βιλιάρδο...) υποστηρίζουν με στεντόρεια φωνή πως "είμαστε εγκλωβισμένοι στην ευρωζώνη", επαναϋπενθυμίζουμε το άρθρο 50ΣΕΕ περί δυνατότητας ταυτόχρονης εξόδου από ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗ αφού βεβαίως προνοήσουμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις (και επανορθωτικες ασφαλώς) για τα μνημονιακά "λάθη", από ποινική άποψη εγκλήματα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνω με το σχολιο σου φιλε μου Γιωργο.
Ωστοσο να πω ότι στο θεμα του δημοψηφίσματος αληθινα εχει ενα μεγαλο κενό το ισχύον Συνταγμά μας....
Εκτός αυτού κατα τα λοιπα ειναι ενα αρκετα καλο και δημοκρατικο Συνταγμα ΑΝ τηρηθεί...
Εκτρωμα ειναι αυτο το νεο Συνταγμα που ετοιμαζονται να φτιαξουν τωρα και να θεσμοθετησουν την προδοσία και την κατοχη...
Οσο για την εξοδο απο ευρω και ΕΕ αυτο ειναι εξαιρετικα δυσκολο αλλά οχι αδυνατον...
Και φυσικα οι εχθροί ενός τετοιου σχεδιου ειναι η άρχουσα ταξη και ολοκληρο το καθεστως της πατριδας μας...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.