15 Δεκεμβρίου 2017

Ο άνθρωπος εξάντλησε την βιολογική του εξέλιξη σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το ανθρώπινο είδος έπιασε «ταβάνι» από εξελικτικής απόψεως και αυτό οφείλεται εν μέρη σε δικά μας λάθη που έχουν να κάνουν με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη κλιματική αλλαγή κτλ. 

Μια πολυεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ιατρό Jean-François Toussaint από το Πανεπιστήμιο Descartes έκανε ανασκόπηση σε πάνω από 160 μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 120 χρόνια. Αυτή η έρευνα εξέτασε τη μακροζωία, τις φυσικές ικανότητες των ανθρώπων, τις τάσεις ύψους με την πάροδο του χρόνου και το περιβάλλον. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια ζωής, η φυσική απόδοση και το ύψος, που αυξάνονταν σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, έχουν σταματήσει να δείχνουν σημάδια βελτίωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δηλαδή από το 1980 περίπου. 

«Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν βελτιώνονται πλέον, παρά την περαιτέρω συνεχή διατροφική, ιατρική και επιστημονική πρόοδο», δήλωσε ο Toussaint. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι σύγχρονες κοινωνίες επέτρεψαν στο είδος μας να φτάσει στα όριά του». 

Αυτή η ανασκόπηση, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι δυνατή μόνο τώρα. Τα αξιόπιστα ιατρικά και αθλητικά αρχεία και η δυνατότητα να μετρηθούν με ακρίβεια στοιχεία όπως η φυσική απόδοση έχουν καταστεί διαθέσιμα μόνο κατά τον τελευταίο αιώνα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε αυτές τις τάσεις με σχετική ασφάλεια. 

Η έρευνα επισημαίνει πως μπορούμε ήδη να δούμε αυτά τα αποτελέσματα. Κανείς δεν έχει ζήσει περισσότερο από την Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών. Κανείς δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα ρεκόρ στο σπριντ για 100 μέτρα και 200 μέτρα από τον αθλητή Usain Bolt το 2008. 

Κάποιες μέσες στατιστικές για την υγεία και το ύψος αυξάνονται, αλλά σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα μέσα ύψη έχουν αρχίσει να μειώνονται, υποδεικνύοντας ανεπαρκή διατροφή. Η περιβαλλοντική ρύπανση συνδέεται με το χαμηλό βάρος γέννησης, την κακή υγεία και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η αλλαγή του κλίματος συνδέεται επίσης με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και την εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία. 

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην αποτροπή του ανθρώπου να φτάσει στα ανώτερα όρια της φυσικής κατάστασης και της διάρκειας ζωής του. 

Στον αντίποδα όμως, έχουμε πάρα πολλές καινοτομίες στο χώρο της υγείας που ήδη χρησιμοποιούνται ή θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται στο μέλλον. Η τεχνολογική εξέλιξη πιθανότατα θα βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει το παρόν «κώλυμα» και να βελτιώσει ή ακόμη και να επεκτείνει τη βιολογική του εξέλιξη, έστω με τη χρήση τεχνητών μέσων. 

Πηγή Science Alert
Θάνος Σ. Επαχτίτης
Πηγή



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΗΞΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ..

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνω αλλά ας διαβαζουμε που και που και την άποψη των αντιθέτων...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.