Τελευταίες αναρτήσεις

16 Φεβρουαρίου 2017

Πεινάνε τα παιδιά μας. Ακούτε καταραμένοι μνημονιακοί προδότες....;

Την περίοδο που το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τους στόχους των δανειστών κατά 2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει 25 εκατ. ευρώ για τη σίτιση μαθητών με σχολικά γεύματα που έχει ήδη εξαγγείλει και αρκείται μόνο σε ένα πρόγραμμα σίτισης 10.000 μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα διαθέτοντας 875.000 ευρώ. 

Κάθε εβδομάδα δάσκαλοι και καθηγητές -κυρίως από σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών- αναφέρουν περιστατικά με μαθητές τους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα και έχουν χάσει τη συνήθη ζωντάνια τους επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στις οικογένειές τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά. 

Εχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τρέφονται σωστά και προσπαθούν να το κρύψουν για να μην υποστούν συμπεριφορές απομόνωσης από τη μαθητική κοινωνία. 

Χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα 

Πάνω από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης, εκπέμποντας μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι ή να φέρουν ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο από το σπίτι τους.  

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της θλιβερής κατάστασης, η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση 10.000 μαθητών. Τέσσερις υπουργοί κατέθεσαν ήδη τροπολογία στη Βουλή, με την οποία καθιερώνουν λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης διαδικασίες-εξπρές για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με εταιρείες τροφοδοσίας. 

Παρά, τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία όμως, το σημαντικότερο είναι η ομολογία της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια σχολεία, με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργών. 

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην αιτιολογική τους έκθεση, μάλιστα, παραδέχονται ότι η παιδική φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια των μαθητών έχει πλέον φτάσει σε ακραία επίπεδα. 

Η παραδοχή της ντροπής 

«Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2015, διενεργηθείσα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανέρχεται σε 26,6%, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2014, ενώ το βάθος κινδύνου παιδικής φτώχειας, ήτοι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες οι οποίες βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, εκτιμάται σε 34,5%» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν οι τέσσερις υπουργοί. 

Πρόκειται για μια παραδοχή που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται ή, κατ’ άλλους, έπαψε τουλάχιστον να επιδεινώνεται. Πρόκειται για μια παραδοχή που πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο υπερέβη τους οριζόμενους από τους δανειστές στόχους κατά 2 δισ. ευρώ. 

Κι όμως, από το πλεόνασμα αυτό η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διασφαλίσει 25 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος σχολικών γευμάτων, το οποίο έχει εξαγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αλλά είναι αδύνατον προς το παρόν να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία των τεσσάρων υπουργών, θα ξεκινήσει άμεσα μόνο ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση 10.000 μαθητών, συνολικού κόστους 875.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και ενώ χάθηκαν ήδη έξι μήνες της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με τα προβλήματα υποσιτισμού μαθητών να πολλαπλασιάζονται. 

Αυτά τα 10.000 αυτά γεύματα αποτελούν την αρχή ενός φιλόδοξου προγράμματος που έχει εξαγγείλει ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτίου και το οποίο προβλέπει 11 εκατομμύρια γεύματα στα σχολεία, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ.  

Από τα 25 εκατομμύρια προς το παρόν έχουν διασφαλιστεί λοιπόν μόλις 875.000 που θα χρηματοδοτήσουν μόνο τα πρώτα 10.000 γεύματα και με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης, οι οποίες προκαλούν ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. 

«Καθυστερήσατε να καταθέσετε τη διάταξη στη Βουλή για να αποφύγετε τους διαγωνισμούς και να αναθέσετε τις συμβάσεις σε κομματικούς σας φίλους», κατήγγειλαν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας όμως ότι θα υπερψηφίσουν τις διατάξεις αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη που θα πρέπει να καλυφθεί. 

Αλλά ακόμη και αν οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης δεν ευσταθούν, το γεγονός είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός καθυστέρησε πολύ να κινητοποιηθεί, ξεκινώντας το πρόγραμμα περίπου προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.  

40% χωρίς φαγητό και θέρμανση 

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2015 που δημοσιοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2016 και επικαλείται και η τροπολογία των τεσσάρων υπουργών, «βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, στερείται το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5 του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών». 

Ταυτόχρονα η έκθεση επισημαίνει πως ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένει σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και ακατάλληλα πατώματα. «Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 Ελληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα», αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ποσοστό 35,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. 3.828.500 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερήθηκαν βασικά υλικά αγαθά το 2015.  

Την ίδια στιγμή ποσοστό 18,7% του πληθυσμού (1.111.300 άτομα) διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας. Τα άτομα αυτά δηλώνουν ότι δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως: 

■ Πληρωμή πάγιων λογαριασμών: ενοίκιο ή δόση δανείου κ.ά.
■ Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
■ Ικανοποιητική θέρμανση.
■ Τηλέφωνο.
■ Πλυντήριο ρούχων.
■ Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο.
■ Διακοπές για μία εβδομάδα. 
 
Ψυχολογικές επιπτώσεις 
 
Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών αυτών έχει άμεση επίπτωση στη σωματική, αλλά και στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζοντας ότι σε παρόμοια κατάσταση είναι το 26,6% των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών. Οπως έχει ανακοινώσει η κυρία Φωτίου, προγραμματίζεται να διανεμηθούν από τον Φεβρουάριο 11 εκατομμύρια σχολικά γεύματα σε 70.000 μαθητές δημοτικών σχολείων.
 
Ωστόσο ο Φεβρουάριος έφτασε ήδη και δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ούτε η τροπολογία για τα πρώτα 10.000 γεύματα, με συνολική πίστωση 875.000 ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εκφράζονται λοιπόν αμφιβολίες για την έγκαιρη και ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, ενώ η κατάσταση στα σχολεία με τους υποσιτισμένους μαθητές έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. 
 
Ακόμη και με συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, όπως προβλέπει η τροπολογία, η εφαρμογή του προγράμματος σίτισης είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει πριν από τον Μάρτιο, δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν από τις διακοπές του Πάσχα και δύο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς.
 
«Τα γεύματα θα επεκταθούν και στη νέα σχολική χρονιά», διευκρινίζει η κυρία Φωτίου και συνεχίζει: «Είναι μεγάλο το εγχείρημα, όλους τους χρειαζόμαστε να βοηθήσουν, αλλά θα βοηθήσουν μέσα σε μια φιλοσοφία, όχι έξω από τη φιλοσοφία. Ούτε φιλανθρωπία είναι. Εμείς δεν δίνουμε στο παιδί κρυφά τίποτε. Ολα τα παιδάκια τρώνε μαζί. Και γι’ αυτό πάμε σε περιοχές που είναι πολύ χτυπημένες από τη φτώχεια».
 
Η αναπληρώτρια υπουργός τονίζει ότι είναι καταγεγραμμένες οι περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί, αλλά εφαρμόζεται «μόνο υπό τον όρο ότι συμφωνούν οι δάσκαλοι και οι γονείς». «Ακούμε τους κυλικειάρχες, θα συνεργαστούμε και μαζί τους και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε συνολικά», καταλήγει.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
Απορώ με τι μούτρα τολμάει και μιλάει η αντιπολίτευση.....
Ρε καθάρματα εσείς δεν ψηφίσατε τα μνημόνια;
Αντε βγάλτε τον σκασμό....
Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση ευθύνονται το ίδιο για το αίσχος.... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.