10 Φεβρουαρίου 2017

Τι διαβάζει ο σύμβουλος Καρανίκας;

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Ο Καρανίκας έχει αξιολογήσει και δοκιμάσει τα αριστερά αναγνώσματα. Ευτυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν είναι όλοι έτσι 

O πρωθυπουργικός σύμβουλος, που εκπροσωπεί ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η διανόηση της ελληνικής Αριστεράς, με το περιλάλητο μανιφέστο του χώρισε τη θάλασσα της γνώσης στα δύο και πέρασε από μέσα χωρίς να βραχεί. Αγαπημένη του συνήθεια είναι να ατενίζει τον κόσμο της σκέψης και της τέχνης (όταν δεν παρακολουθεί Ελένη Μενεγάκη). 

Ετσι μπόρεσε να ξεχωρίσει από την παγκόσμια φιλοσοφική και καλλιτεχνική παραγωγή τούς «Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν, Ντοστογιέφσκι, Ντιντερό, Ταρκόφσκι, Βισκόντι και Αγγελόπουλο», τους οποίους σχολίασε ευμενώς στο εξαίσιο τρομπόνημά του (βλ. ορισμό της λέξεως «τρομπόνημα» στο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου 2017). Σε αυτούς τους μεγάλους, που ισχυρίζεται ότι τον επηρέασαν, περιλαμβάνει και ακόμα δύο στοχαστές: τον Πασκάλ και τον άλλονε, τον γίγαντα τον Μπρικνέρ, που αργότερα έγιναν ένα πρόσωπο - ο Πασκάλ Μπρικνέρ..

Στο κείμενο του Καρανίκα δεν θα εντοπίσεις ούτε μία αναφορά στους αρχαίους Ελληνες. Και ανάποδα να το γυρίσεις και με ακτίνες Χ να το εξετάσεις και στο CERN να το βάλεις ν' αρχίσει να πιλαλάει γρήγορα στους επιταχυντές αδρονίων, θα απουσιάζουν οι αρχαίοι.

Είναι μια άριστη επιλογή του συντάκτου! Αν θέλεις να γίνεις σαν τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, πρέπει να μείνεις μακριά από τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς, τους ποιητές, τους δραματουργούς, τους επιστήμονες, τους φιλοσόφους. Πρέπει να σου γίνει καραμέλα ο Διαφωτισμός και να ταΐσεις το συνειδητό σου (εκπαιδεύοντας και το υποσυνείδητο) με όσους συνήθως «τρακάρεις» στις σελίδες των εντύπων του υπαρκτού καρανικισμού.

Αν, από την άλλη, δεν επιθυμείς να προσαρμοστείς στις καρανίκειες νόρμες, τότε πρέπει να ασχοληθείς πρώτα και κύρια με τους αρχαίους. Είναι μέγα σφάλμα να αγνοείς το Α και το Ω της αρχαίας ελληνικής σκέψης και να ασχολείσαι με τις υποσημειώσεις της και να τσαλαβουτάς στα ελώδη τοπία της δυτικής θολοκουλτούρας.

Μία παράγραφος από την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, ένα χορικό αισχύλειας τραγωδίας ή μια σκέψη του Πλάτωνα, ένα πυθαγόρειο χρυσό έπος ή ένα απόφθεγμα του Ηρακλείτου αξίζουν περισσότερο από το σύνολο της δυτικής γραμματείας.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.