Τελευταίες αναρτήσεις

2 Φεβρουαρίου 2017

Εφιαλτικό σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση και «κούρεμα» καταθέσεων.

Η καθυστέρηση σε θέματα ρύθμισης 'κόκκινων' δανείων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει εγείρει και πάλι συζητήσεις για την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν κεφάλαια, μολονότι τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εκτιμάται πως βρίσκονται απολύτως εντός στόχων σε ό,τι αφορά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Δύο παράμετροι δείχνουν να ανησυχούν τους τραπεζίτες:  
 
Καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο. Εχει ανοίξει η συζήτηση, να συμπεριληφθούν στα δάνεια που θα υποστούν 'κούρεμα' και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτή η τελευταία παράμετρος υπάρχει κίνδυνος να στοιχίσει πολύ στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να κινείται και η έκθεση του ΔΝΤ, αποσπάσματα της οποίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν 10 δισ. νέα κεφάλαια. Το ΔΝΤ καταλήγει στη συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς ο ελληνικός κλάδος πιθανόν να παρουσιάσει ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δείχνουν να είναι ευάλωτοι με υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τα μισά κεφάλαια των τραπεζών προέρχονται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αντιπροσωπεύουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους. 
 
Ως προς τη νομοθεσία, τα πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται περίπου δεδομένα.
Απαιτείται η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους. (Κούρεμα, πώληση, αναδιάρθρωση). 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο όλο θέμα προστίθεται ένα ακόμη πολύ σοβαρό αγκάθι και αυτό αφορά το αίτημα των θεσμών να συμπεριληφθούν στα δάνεια που μπορούν να αναδιαρθρωθούν με κούρεμα ή πώληση κ.λπ. και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που έχουν μετατραπεί σε κόκκινα. Πρόκειται για δάνεια στεγαστικά (παλιννοστούντων κ.λπ.) και επιχειρηματικά (που έχουν δοθεί με εγγυήσεις από ΤΑΝΕΟ κ.λπ.) για τα οποία όμως -επειδή υπήρχε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες δεν έχουν λάβει προβλέψεις ή στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν λάβει επαρκείς προβλέψεις. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν καλύμματα, οι τράπεζες αν κουρέψουν τέτοια δάνεια θα πρέπει να στραφούν ευθέως κατά του Δημοσίου, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές απομειώσεις. 
 
Οι τράπεζες λοιπόν από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως πρέπει να προλάβουν το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το τέλος του 2017 και έως τότε να έχουν ρυθμίσει τον δανεισμό τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να έχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα stress tests τα οποία θα ακολουθήσουν το 2018 και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει καταστροφή για τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού θα ανακεφαλαιοποιηθούν με την καινούργια διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. και η Εθνική αντίστοιχη νομοθεσία. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τις τράπεζες: 
 
A. Διότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να ανακάμψουν 
B. Διότι υπ' αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία και να οδηγηθούν στην ανάπτυξη. 
 
Όμως προβληματισμός έντονος υπάρχει στον τραπεζικό χώρο και όσον αφορά τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος και στοιχεία για το, 1ο τρίμηνο 2016 ο δανεισμός των νοικοκυριών αντιστοιχεί στο 102% περίπου του διαθέσιμου εισοδήματός τους ( στα 116,5 δισ. ευρώ). Επειδή όμως δεν είναι όλα τα νοικοκυριά δανεισμένα ο σχετικός δείκτης για τα νοικοκυριά που είναι δανεισμένα αυξάνεται αισθητά με αποτέλεσμα ο δανεισμός αυτός να δημιουργεί οφειλές ακόμη και διπλάσιες του εισοδήματός τους. Αυτό οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα για περίπου αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών αυτών και έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων που δυνητικά θα συνοδεύσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για είσπραξη.  
 
Σε αυτόν το τομέα θα πρέπει να προστεθούν και οι συνθήκες αρνητικής αποταμίευσης που εξακολουθούν να είναι παρούσες στη συμπεριφορά των νοικοκυριών. 
 
Την παραπάνω κατάσταση στο σύνολό της συζητούν οι τράπεζες σε συνεργασία και με την κυβέρνηση, ενώ οι πρωτοβουλίες της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αποτελούν στην παρούσα τουλάχιστον φάση μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν συντομότερα οι διαδικασίες. 
 
Τη στάση πληρωμών από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων, φοβούνται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. 
 
Τραπεζικές πηγές έλεγαν πρόσφατα ότι ήδη οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μεσαίες που προσδοκούν διευθέτηση των τραπεζικών τους χρεών από τις διατάξεις του εξωδικαστικού, εκδηλώνουντάσεις μη αποπληρωμής των οφειλών,καθώς αναμένουν τον σχετικό νόμο. 
 
Είναι κάτι ανάλογο εξηγούσαν τραπεζικές πηγές στην Η με τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο πριν την ένταξη του εκάστοτε νοικοκυριού στο νόμο Κατσέλη. 
 
Υπάρχει η ανησυχία, η οποία προκύπτει από τώρα, ότι αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις θα 'παγώσουν' την αποπληρωμή των οφειλών τους όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένοντας το θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να αναδιαπραγματευτούν τις οφειλές τους. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που συγκεκριμένες οφειλές (παρακρατηθέντες και μη αποδοθέντες φόροι) δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 
 
Ετσι δημιουργήθηκε η Επιτροπή Συντονισμού των NPL's της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για να συντονιστούν οι ενέργειες των τραπεζών και να γίνει στενότερη η συνεργασία τους.

Στα 121,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο  
 
Στα 121,38 δισ. από 124,8 δισ. διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες εμφανίζουν πτώση τον Δεκέμβριο, κατά 3,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, ωστόσο αυτή αποδίδεται σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2003. Αντίθετα, τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 170 εκατ. ευρώ, σε 124,8 δισ. ευρώ. 
 
Από την πλευρά της, όμως, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να συνυπολογίζει ως καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, τις καταθέσεις 4,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και 2,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΚΕ (συνολικά δηλαδή 6,3 δισ.). Έτσι, επειδή πλέον δεν προσμετρώνται τα ποσά από ΤπΔ και ΤΕΚΕ (6,3 δισ. ευρώ) προκύπτει αύξηση των καταθέσεων. Η αλλαγή προέκυψε αφότου η ΕΛΣΤΑΤ διαφοροποίησε τη σχετική κατηγοριοποίηση και θεωρεί πλέον τα δύο ταμεία κομμάτι του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα.

Εκροές 
 
Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ. 
 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.