Τελευταίες αναρτήσεις

5 Φεβρουαρίου 2017

Οι τούρκοι δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν ποτέ τους Έλληνες

Οι απειλές της Τουρκίας ότι θα μας τιμωρήσει εάν δεν εκδώσουμε τους 8 αξιωματικούς επιτυγχάνουν να ερεθίζουν το φιλότιμο του Έλληνα

Όχι μόνον οι Τούρκοι, αλλ’ ίσως η υφήλιος όλη να αδυνατεί να κατανοήσει την συμπεριφορά μας σε κρίσιμες καταστάσεις. Πώς γίνεται δηλαδή «να παίρνουμε ανάποδες στροφές» από αυτές που οι καταστάσεις ίσως επιβάλλουν. 

Επομένως, οι απειλές της Τουρκίας ότι θα μας «τιμωρήσει» εάν δεν εκδώσουμε τους 8 αξιωματικούς, εκείνο που επιτυγχάνουν είναι να ερεθίζουν το φιλότιμο του Έλληνα, ώστε να αποκλείουν και την παραμικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό. Και φυσικά, αν η Ελλάδα υποκύψει θα συμβεί μετά από πολιτική απόφαση επειδή η Δικαιοσύνη απεφάνθη τελεσιδίκως. 

Η δε ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει πρόσθετο φάκελο με καινούργια στοιχεία αποδεικνύοντα την συμμετοχή των 8 στρατιωτικών στο αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως υποστηρίζει, είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση μη έκδοσης δεν υπεισήλθε στην ουσία της υποθέσεως, αλλά απεφάνθη ότι «δεν θα έχουν δίκαιη δίκη». Και τέτοιον φάκελο δεν μπορεί να παρουσιάσει η Τουρκία. 

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας δημιουργεί πολεμικό κλίμα, καλώντας τους Τούρκους να αποφεύγουν ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκληθεί «θερμό επεισόδιο», γι’ αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» από τον κύκλο του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο και στο διπλωματικό πεδίο σύντομα θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Οι πηγές της τουρκικής πλευράς που επικαλείται η εφημερίδα προβάλλουν την άποψη ότι «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της καταστροφής και αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για διάφορα πεδία. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι κατεξοχήν μια πολιτική και όχι δικαστική υπόθεση-διαμάχη». 

Σημειώνω, πως δεν έχει ίσως προσεχθεί μια φράση του Ερντογάν, όταν αναφέρθηκε οργισμένος στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν μίλησε για «μη έκδοση» των Τούρκων στρατιωτικών, αλλά για «καθυστέρηση έκδοσης», όπερ σημαίνει πως δεν θεώρησε το γεγονός τετελεσμένο, στηριζόμενος ίσως στο γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοση, όπως είπε (και που δεν διαψεύσθηκαν ποτέ τα λεγόμενά του, ούτε από δήθεν διαρροές του Μαξίμου). 

Οι απειλές του Ερντογάν, μου έφεραν στο νου την συμπεριφορά των Ελλήνων του 19ου αιώνα, κατά τα «Παρκερικά», με πρόσχημα την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση ενός αμφιλεγόμενου εβραιο-ισπανο-πορτογάλου με βρετανικό διαβατήριο, του Δον Πατσίφικο, ο οποίος υπέστη ζημιές στην οικία του, όταν οι Αθηναίοι τον θεώρησαν υπαίτιο της απαγόρευσης τέλεσης του εθίμου «κάψιμο του Ιούδα». 

Η Βρετανία βρήκε αφορμή να πιέσει αφόρητα την Ελλάδα, έχουσα προς τούτο πολλές αιτίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με Βρετανούς κυβερνητικούς αναλυτές, είχε προσδεθεί δια του Όθωνος επικίνδυνα στο «ρωσικό άρμα» εξωτερικής πολιτικής με ότ,ι αρνητικό μπορούσε να σημαίνει αυτό για τα βρετανικά εμπορικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, άρχισε να νοιώθει τον ισχυρό ανταγωνισμό του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, που ήδη είχε γίνει πρώτη σημαία στην Δουνάβια ναυσιπλοΐα, διεκδικώντας παραλλήλως και δύο μικρά νησιά στο Ιόνιο (Σαπιέντζα και Ελαφόνησο). 

Απέκλεισε τότε με τον στόλο της τα ελληνικά παράλια, με αποτέλεσμα, όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης «…και ένας μεγάλος στόλος των σκύλων μας έχουν μπλόκον οπούναι περίπου από τρεις μήνες και μας πήραν όλα τα καράβια και μας κατακερμάτισαν όλο το εμπόριο και τζαλαπάτησαν την σημαίαν μας και πεθαίνουν της πείνας οι ανθρώποι των νησιών και εκείνοι οπούχουν τα καράβια τους γκιζερούν εις τους δρόμους και κλαίνε με μαύρα δάκρυα…». 

Η βρετανική αυτή τακτική, όχι μόνον δεν οδήγησε σε υποταγή των Ελλήνων, απεναντίας, παρά τις κακουχίες, οι κάτοικοι του Πειραιά και της Αθήνας υπέμειναν με μεγάλη καρτερικότητα την περίοδο του αποκλεισμού και συνασπίστηκαν γύρω από τον Όθωνα, ο οποίος είδε τη δημοφιλία του να αυξάνεται. Κατέβαινε στον Πειραιά και πετούσε πέτρες στα καράβια, αυτός ο ελληνικός λαός που σχεδόν πάντα είναι διαιρεμένος, αυτή την φορά έχει συσπειρωθεί. Τόσο στην Αθήνα αλλά κυρίως στον Πειραιά οι νέοι ξεχύνονταν στους δρόμους και τραγουδούσαν: «Σαν σου βαστάει Εγγλέζο / για έβγα στην στεριά / να ακούσεις καρυοφύλλια / κι ελληνικά σπαθιά». 

Για την ιστορία, ο τυχοδιώκτης Δον Πατσίφικο απαιτούσε αποζημίωση 888.736 δραχμών και 57 λεπτών. Όταν έληξε ο αποκλεισμός, μετά και από την αντίδραση Γαλλίας και Ρωσίας, τα συμφέροντα των οποίων είχαν πληγεί από τον αποκλεισμό, το θέμα Πατσίφικο παραπέμφθηκε σε διεθνή διαιτησία και η αποζημίωση που του επιδικάσθηκε ήταν μόλις 3.750 δραχμές. 

Πηγή Voria
Ας Μιλήσουμε ΕπιτέλουςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.