Τελευταίες αναρτήσεις

2 Φεβρουαρίου 2017

Ένα μικρό βήμα για το Μαρόκο, ένα μεγάλο άλμα για την Αφρική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά 

Η επανένταξη του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό γεγονός για το σύνολο της ηπείρου. Βέβαια θα έπρεπε να περιμένουμε τη χρονιά 2017 για να δούμε να υλοποιείται ένα όραμα μακροχρόνιο. Είναι δύσκολο να περιγραφτεί αυτή η επιτυχία της μαροκινής διπλωματίας αλλά επίσης της βασιλικής πρωτοβουλίας. Γιατί πρόκειται όντως για ένα στρατηγικό κατόρθωμα που θέτει σε εφαρμογή νέα δεδομένα μέσα στον αφρικανικό χώρο. 

Πράγματι, ο πρωταρχικός σκοπός δεν είναι η απλή διόρθωση μιας πορείας που είχε αποτύχει αλλά πριν ένα βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση ενός αφρικανικού οράματος που εμπεριέχει το σύνολο των χωρών αυτής της ηπείρου. 

Αυτό το μαροκινό κατόρθωμα είναι επίσης αυτό μιας συμμαχίας των αφρικανικών χωρών που κατάλαβαν καλά τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την επανένταξη του Μαρόκο και της δέσμευσής του για τον σκοπό, δηλαδή την συνολική ανάπτυξη της Αφρικής. Για τον μαροκινό λαό αυτή η επανένταξη είναι σίγουρα μία απελευθέρωση από μιας μορφής σκλαβιάς και αυτό επιτρέπει να δούμε ένα μέλλον τελείως διαφορετικό χωρίς εξαναγκασμούς. 

Παρόλα αυτά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πιο μεγάλο επίτευγμα είναι αυτό της Αφρικής γιατί με την αποκατάσταση της θεμελιακή οντότητας, η Αφρικανική Ένωση μπορεί τώρα να υπολογίσει και να ποντάρει στην αφρικανικότητα του Μαρόκο εφόσον αυτό δεν είναι ο ρόλος του περιορισμένο σε ένα έδαφος και σε ένα τοπικό όραμα αλλά σε μία δραστηριότητα που αφορά το σύνολο της Αφρικής κι αυτό με τρόπο ολιστικό γιατί το Μαρόκο δεν παίζει μόνο του. Είναι ικανό να δημιουργήσει μία συλλογική για να φέρει την αφρικανική ήπειρο σε ένα δυναμικό επίπεδο ικανό χάρη στο μέγεθός της να δει το μέλλον με τρόπο πολύ πιο ήρεμο κι ωστόσο πιο ανθρώπινο εφόσον προτείνει κοινές πράξεις. Έτσι πρόκειται πραγματικά για ένα μικρό βήμα για το Μαρόκο και ένα μεγάλο άλμα για την Αφρική.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Επιλογές Tv. 31/01/2017  ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.