Τελευταίες αναρτήσεις

3 Φεβρουαρίου 2017

Κυπριακό - Θανάσιμο Λάθος η Παραμονή Τουρκικών Στρατευμάτων μετά την Εφαρμογή της Λύσης

Του Φοίβου Κλόκκαρη
αντιστρατήγου ε.α.  

Επειδή γράφονται και  λέγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για το θέμα της απομάκρυνσης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) από την Κύπρο στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα εξής: 

1. Οι ΤΔΚ θα πρέπει να αποχωρήσουν όλες πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, όπως παραμονή μέρους των δυνάμεων για μια μεταβατική περίοδο, δεν μας κατοχυρώνει. Η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες και δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ, όσο ισχυρά και να είναι, όπως το 353/1974 που απαιτούσε άμεση απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων. Παραμένει ανεκτέλεστο από το 1974 επειδή η Τουρκία αρνείται να το εφαρμόσει, όπως και άλλα (το 541/1983 για το ψευδοκράτος, το 550/1984 για την Αμμόχωστο).

2. Η δύναμη των ΤΔΚ ανέρχεται περίπου σε 43.000 άνδρες, 300 άρματα, 200 πυροβόλα, 650 τεθωρακισμένα και μεγάλο αριθμό οχημάτων, μέσων, υλικών, πυρομαχικών και εφοδίων.Ο ακριβής αριθμός του δυναμικού των ΤΔΚ πρέπει να καταγραφεί απο ομάδα του ΟΑΣΕ, η οποία να αναλάβει και το έργο της παρακολούθησης της απομάκρυνσης τους απο την Κύπρο. Το δυναμικό αυτό σε όγκο/βάρος ισοδυναμεί περίπου με το αντίστοιχο 70 έως 75 μονάδων εκστρατείας επιπέδου τάγματος. Πέραν των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, ο εμπορικός στόλος διαθέτει σήμερα οχηματαγωγά τύπου RORO (Roll-On  roll-Off carrier), που έχουν τεράστια μεταφορική ικανότητα. Ένα οχηματαγωγό έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σε μια διαδρομή, μια ολόκληρη μονάδα εκστρατείας και πλέον, με όλα τα μέσα και τους φόρτους της. Για παράδειγμα μια επιλαρχία αρμάτων(διαθετει περίπου 55 ερπυστριοφόρα πέραν των τροχοφόρων οχημάτων και λοιπών  υλικών, μέσων, πυρομαχικών και εφοδίων) ή ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. 

Ο γράφων και άλλοι αξιωματικοί παρακολούθησαν τέτοιες μεταφορές. Εκτιμάται ότι ΟΛΕΣ οι ΤΔΚ, με την μίσθωση μόνο δύο μεγάλων οχηματαγωγών RORO, δυνατόν να μεταφερθούν από το λιμάνι Αμμοχώστου  στη Τουρκία σε χρόνο   35 έως 40 ημερών, με τη μετακίνηση 2 μονάδων εκστρατείας ημερησίως.  Ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί  αν διατεθούν περισσότερα ναυτικά μέσα (του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού)  και γίνει χρήση και των άλλων λιμανιών των κατεχομένων . Οι εκτιμήσεις για χρόνια ή  μήνες, που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ΤΔΚ, είναι αβάσιμες και προφανώς εντάσσονται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Τουρκίας για παραμονή στρατευμάτων μετά την εφαρμογή της λύσης (στο σχέδιο Ανάν η μείωση θα διαρκούσε 14 χρόνια).

3. Σε περίπτωση συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, αυτή να περιλαμβάνει  την δέσμευση ότι η εφαρμογή της λύσης θα πρέπει να προυποθέτει την έγκριση της απο δημοψηφίσματα και την έναρξη  εφαρμογής της, την επομένη της ολοκλήρωσης της απομάκρυνσης ΟΛΩΝ των ΤΔΚ, που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών. Η απομάκρυνση τους πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  έναρξης εφαρμογής της λύσης, όπως και η κατάργηση των συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας (η ΤΟΥΡΔΥΚ είναι ενσωματωμένη στις ΤΔΚ).

4. Η εισήγηση της Ελληνοκυπριακής (ΕΚ) πλευράς για παραμονή του 25% των ΤΔΚ (10.000), που συνιστούν περίπου μια Μηχανοκίνητη Μεραρχία, συγκεντρωμένων σε ένα στρατόπεδο (δεν υπάρχει τέτοιο στρατόπεδο στην Κύπρο) για απροσδιόριστο χρόνο, μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)  θα έχει διαλυθεί, περικλείει σοβαρούς κινδύνους για τους Έλληνες.

Η υλοποίηση της εφαρμογής της λύσης (επιστροφή περιουσιών, εδαφών, προσφύγων) θα γίνεται υπό τον έλεγχο και την ομηρία των ΤΔΚ.

Η Τουρκία την προσωρινή παραμονή των ΤΔΚ, θα μετατρέψει σε μόνιμη , με πράξεις προβοκάτσιας, που είναι προσφιλής μέθοδος της, ακολουθούσα την πάγια πρακτική της να παραβιάζει τις συνθήκες που υπογράφει, επειδή θέτει τα συμφέροντα της υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Τα παραδείγματα παραβίασης των Συνθηκών/Συμφωνιών απο την Τουρκία είναι τόσα  πολλά (Λωζάνης, Ζυρίχης/Λονδίνου, Κατάπαυσης Πυρός το 1974 στη Κύπρο, Γ Βιέννης κ. α.) που θα ήταν θανάσιμο  σφάλμα, να συμφωνήσουμε σε παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων για μια μεταβατική περίοδο μετά την λύση του Κυπριακού ανεξαρτήτως δυνάμεως και χρόνου. Τα στρατεύματα και οι έποικοι είναι τα κύρια στρατηγικά μέσα της Τουρκίας, για την προώθηση της επεκτατικής πολιτικής της σε βάρος των γειτονικών της χωρών (Κύπρος, Ιρακ,Συρία, Ελλάδα). Είναι τα μέσα, με τα οποία ενσωμάτωσε στην επικράτεια της το ανεξάρτητο Σανζάκιο της Αλεξανδρέτας το 1939. Η εμμονή της Τουρκίας σε παραμονή στρατευμάτων και των εποίκων στη Κύπρο εξυπηρετεί  την επεκτατική πολιτική της.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.