Τελευταίες αναρτήσεις

22 Φεβρουαρίου 2017

Η δυσβάστακτη φορολογία του 10%

Η σεισάχθεια από τον Σόλωνα στην πόλη των Αθηνών και η δίκαιη διακυβέρνηση του Πεισιστράτου 

Λέγεται ότι, όταν ο Πεισίστρατος ήταν σε μία από τούτες τις περιοδείες, συνέβη το περιστατικό με τον γεωργό από τον Υμηττό, ο οποίος καλλιεργούσε στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε αφορολόγητη. Ο Πεισίστρατος, όταν είδε να σκάβει και να καλλιεργεί κάτι που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά βράχος, έκπληκτος έβαλε τον δούλο που τον συνόδευε να τον ρωτήσει τι αποκόμιζε από αυτή την περιοχή. “Τίποτε, παρά μόνο κόπο και πόνο”, είπε, “και από αυτά το ένα δέκατο πρέπει να πάει στον Πεισίστρατο”. Την απάντηση αυτή την έδωσε χωρίς να ξέρει σε ποιον μιλούσε. Ο Πεισίστρατος χάρηκε με την ειλικρίνεια και τη φιλοπονία του και τον απάλλαξε από όλους τους φόρους». 
Αριστοτέλους «Αθηναίων Πολιτεία», 16. 6.1-7.1, εκδόσεις Κάκτος, σελ. 81 

Από τότε που εισήχθη το χρήμα στην καθημερινότητα του είδους μας, παρατηρείται και το ακόλουθο: Οι άνθρωποι, όταν έχουν χρέη, χάνουν μέρος της ελευθερίας τους. Αυτό άλλοτε γίνεται με κάθε επισημότητα και άλλες φορές τηρούνται προσχήματα. Δηλαδή, η ανελευθερία και η υπαγωγή σε καθεστώς δουλείας ή ελέγχου μπορεί να μετονομαστούν σε «εποπτεία», ώστε να μη σοκάρεται το θύμα στο άκουσμα της ωμής αλήθειας. Πάντα η αλήθεια προκαλεί δυσφορία σε αυτούς που συνήθισαν να ζουν με τα ψέματα.

Στην αρχαία Αθήνα τα ανθρώπινα σώματα χρησιμοποιούνταν ως εγγυήσεις για τη λήψη δανείων και όσοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους εξανδραποδίζονταν.
Αυτή την πρακτική την τερμάτισε ο Σόλων (639-559 π.Χ.) με νομοθετική ρύθμιση, η οποία περιελάμβανε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ουδείς αυτοαποκαλούμενος «επαναστάτης» της σύγχρονης εποχής. Η περίφημη «σεισάχθεια» (σύνθετη λέξη από το «σείω» που αποδίδεται ως ταρακουνώ και το «άχθος» που σημαίνει βάρος) είναι μια ιδέα του Σόλωνα που απελευθέρωσε την αθηναϊκή κοινωνία από βάρη αιώνων και προετοίμασε τη μετάβαση από την αριστοκρατική κοινωνία στη δημοκρατία με ενδιάμεσο σταθμό της τυραννίδα του Πεισιστράτου.

Στη μεταρρύθμισή του ο Σόλων ο Αθηναίος μηδένισε τα χρέη των οφειλετών προς το Δημόσιο, απαγόρευσε τον δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία και απελευθέρωσε όλους όσοι είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σόλων καταγόταν από αριστοκρατική, εύπορη οικογένεια, οι ρίζες της οποίας έφταναν έως τον θρόνο του Κόδρου, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας.

Οι επί τα βελτίω μεταβολές στη ζωή των Αθηναίων που θεσμοθέτησε ο Σόλων δεν ήταν αρκετές για να ελαφρύνουν τη ζωή των πολιτών από το δυσβάστακτο βάρος της φορολογίας. Επί Πεισιστράτου οι κάτοχοι μικρών εκτάσεων μετά βίας μπορούσαν να ζήσουν καταβάλλοντας το ένα δέκατο του εισοδήματός τους (φόρος 10%). Σε αυτό το περιστατικό που αναφέρει ο Αριστοτέλης στην «Αθηναίων Πολιτεία» είναι εμφανής η αγανάκτηση του γεωργού από τον Υμηττό για όσα έπρεπε να αποδώσει στην πόλη των Αθηνών ως φορολογία.

Ο Πεισίστρατος, κι αυτός γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, είχε κατακτήσει απόλυτη εξουσία στην πόλη των Αθηνών και επειδή κατανοούσε τα προβλήματα και τον τρόπο σκέψης του λαού. Δεν ζούσε αποκομμένος από τα δημόσια πράγματα έχοντας στο πλευρό του έναν κύκλο αχρείαστων κολάκων. Γι' αυτό και απάλλαξε τον βασανισμένο αγρότη από το δυσβάστακτο για εκείνον 10% της φορολογίας.

Ο τύραννος Πεισίστρατος στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούσαν τους πολίτες συμμετείχε κι ο ίδιος προσωπικά. Μεταξύ άλλων, είχε θεσπίσει κινητά δικαστήρια στην ύπαιθρο, τα οποία είχαν ως αποστολή να επιλύουν τις μικροδιαφορές των πολιτών κι εκείνος περιόδευε με την ιδιότητα του δικαστή! 

Τα έργα και οι ημέρες, η επαφή του με τον λαό και οι ποιότητες του χαρακτήρα του υποχρέωσαν τον Αριστοτέλη να σημειώσει για εκείνον:

«Ο Πεισίστρατος δεν ταλαιπώρησε τον λαό από καμία άποψη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά, αντίθετα, πάντοτε διατήρησε την ειρήνη και φρόντιζε να επικρατεί ησυχία. Γι’ αυτό λέγεται συχνά ότι η τυραννία του Πεισιστράτου χαρακτηρίστηκε εποχή του Κρόνου γιατί, όταν αργότερα ανέλαβαν οι γιοι του, το πολίτευμα έγινε περισσότερο τυραννικό. Το πιο σημαντικό του πλεονέκτημα ήταν το ευνοϊκό προς τον λαό ήθος του και η φιλανθρωπία του. Κατά τα άλλα, ήταν πρόθυμος να διοικήσει σύμφωνα με τους νόμους, χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του καμία πλεονεξία».

Σήμερα το πολίτευμα που έχουμε είναι δημοκρατικό. Πεισίστρατοι δεν υπάρχουν. Ούτε κλίμακες φόρου 10%. 

Παναγιώτης Λιάκος

δημοκρατίαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.