11 Απριλίου 2015

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου 
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
egerssi@otenet.gr 
www.apostoloupanos.gr 

Μετά το ξέσπασμα και την αποκάλυψη του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου των “μαύρων ταμείων” της Siemens το 2007, που είχε ως αποτέλεσμα και την αποπομπή – παραίτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τον γερμανικό κολοσσό, τα ηνία της εταιρείας στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Shell Πάνος Ξυνής, σε μια προσπάθεια “κάθαρσης” των παλαιών αμαρτιών της Siemens. Στη Shell εργαζόταν τα προηγούμενα 25 χρόνια και “αποχώρησε” μετά την επιβολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (17/5/2007) βαρύτατου προστίμου 19,7 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ) στο χώρο των καυσίμων. Να θυμίσουμε ότι η Shell Hellas ήταν ο βασικός προμηθευτής της Ολυμπιάδας 2004. 

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια “αυτοκάθαρσης” της Siemens για να διασφαλίσει την μελλοντική αξιοπιστία της προκειμένου να μπορεί να λάβει μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς έργων, εκτός του Πάνου Ξυνή, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Ελληνοαμερικανός νομικός Robert Sikellis. Έτσι, ανέλαβε στη Siemens επικεφαλής του νεοσύστατου τομέα διαδικασιών συμμόρφωσης και εσωτερικών ελέγχων. Αξίζει και εδώ να θυμίσουμε πως ο κ. Sikellis στην Ολυμπιάδα των Αθηνών το 2004 ήταν επικεφαλής αμερικανικής αποστολής, με εμπλοκή σε ζητήματα ασφάλειάς τους κατά τη διάρκειά των αγώνων. Ήταν επίσης – και αυτό λέει πολλά – επικεφαλής των συνομιλιών μεταξύ της Siemens και του Ελληνικού Κράτους (κυρίως του Ευγένιου Γιαννακόπουλου, στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου) για την ολοκλήρωση του επιβλαβή για τα ελληνικά συμφέροντα εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Οσονούπω, η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ο τόπος και ο χρόνος γνωριμίας των Ξυνή, Sikellis και της Προέδρου (με απόφαση Κώστα Σημίτη) του “Αθήνα 2004” Γιάννας Αγγελοπούλου. Που έμελλε στην πορεία να έχει και άλλη επαγγελματική συνεργασία, αφού με απόφαση του Πάνου Ξυνή η Siemens το Μάιο του 2010 στεγάσθηκε στο κτίριο Blue Land στο Μαρούσι, ιδιοκτησίας της κ. Αγγελοπούλου με αρκετά ικανοποιητικό ενοίκιο. Αφού πρώτα βεβαίως, πουλήθηκε από τον κ. Ξυνή το ιδιόκτητο μέγαρο στο οποίο στεγαζόταν η Siemens στον Παράδεισο Αμαρουσίου από το 1986. 

Και ενώ σε περίπου δυο μήνες αρχίζει η δίκη των 64 κατηγορουμένων του σκανδάλου της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας, αναμένουμε να δούμε τη θέση που θα λάβει ο κ. Πάνος Ξυνής. Θα μείνει σταθερός στη θέση που διατύπωσε στις 15 Μαρτίου 2012, όταν δηλαδή μέσω των ΜΜΕ ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες για τις ανορθόδοξες πρακτικές της εταιρείας του κατά το παρελθόν; Θα διαφωτίσει τη μαύρη εποχή όπου Έλληνες πολιτικοί και στελέχη της διοίκησης της εταιρείας του ενθυλάκωσαν εκατομμύρια από μίζες; Και φυσικά “χρυσή εποχή” λογίζεται και η περίοδος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Ολυμπιάδα των Αθηνών!! Ή θα εμείνει στα ήξεις – αφήξεις της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens; Τότε που βρισκόταν σε προφανή πλήρη σύγχυση ως αποτέλεσμα των επίμονων ερωτημάτων Βουλευτών της Επιτροπής που δεν ήθελαν να “χαϊδέψουν” τη γερμανική εταιρεία. Τότε που δήλωνε πλήρη άγνοια για το παρελθόν της Siemens, για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εταιρεία όσον αφορά τον ΟΤΕ, αλλά και για τις σχέσεις της Siemens με την Intracom. Θα πει κάποτε την αλήθεια ο Διευθύνων Σύμβουλος ή όχι; Εάν όμως αποφασίσει να πει την αλήθεια, θα είναι η πάσα αλήθεια και όχι μια μπασταρδεμένη αλήθεια, όπως η μη τήρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού! Ή όπως: 

Όταν σε ερώτηση Βουλευτή της Εξεταστικής Επιτροπής για το αν η κ. Πανωρίδου (σημ. το ακριβές όνομα είναι Silke Panoriou) ήταν και επί Χριστοφοράκου υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρείας, ο κ. Ξυνής απάντησε: «Όχι, επί Χριστοφοράκου δεν ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας. Για μια περίοδο μπορεί να ήταν και στον ευρύτερο γραμματειακό χώρο».

Ωστόσο, εμείς σήμερα διαψεύδουμε τον κ. Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens, δημοσιεύοντας έγγραφο που αποτελεί εσωτερική εγκύκλιο της γερμανικής εταιρείας και αναφέρει πως από 14 Μαίου 1998 η κ. Πανορίου αναλάμβανε τη διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Siemens. 

Μια θέση που κατέλαβε η κ. Μαρύ Αγαλιώτου, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εταιρείας από τον κ. Πάνο Ξυνή. Που ως γνωστόν η Μαρύ Αγαλιώτου είναι η σύζυγος του Σταύρου Παπασταύρου, εξ απορρήτων συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά την εποχή της Πρωθυπουργίας του. Και η οποία εξακολουθεί να είναι η εκλεκτή του κ. Ξυνή, αφού εξακολουθεί να είναι ο παρατηρητής στις συζητήσεις για την τήρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Επιτροπή του Δημοσίου, παρ΄ ότι ο κ. Παπασταύρου φαίνεται να εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ και σε διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιρειών. 

Όμως, θα μου πείτε πως ίσως έκανε λάθος ο κ. Ξυνής στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής. Θα σας πούμε πως μπορεί ναι, όμως μπορεί και όχι. Γιατί η κ. Πανορίου ήταν προσωπική επιλογή του Χριστοφοράκου και τύγχανε της απολύτου εμπιστοσύνης του. Γι΄ αυτό άλλωστε τοποθετήθηκε σε αυτή τη νευραλγική και εμπιστευτική θέση. Λέμε λοιπόν, μήπως έπρεπε να πέσει σ΄ αυτό το σημείο της κατάθεσης μελάνι σουπιάς, για να αποπροσανατολιστεί η Επιτροπή και να μην αξιολογήσει πως η κ. Πανορίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση της υποθέσεως; Για να μην κληθεί δηλαδή ως μάρτυρας; Κάτι που τελικά έγινε!!! 

Συμπερασματικά, γι΄ αυτό επιμένουμε - θέση που απόλυτα ενστερνίζεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου – για σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης, για να έρθουν στο φως όσα στοιχεία “θάφτηκαν” και να ανιχνευθούν καινούργια που χρήζουν διερεύνησης κατά την τελευταία τριετία. Μέχρι τότε, ο κ. Ξυνής, ο “δήμιος” των εργαζομένων του Ομίλου να έχει φρεσκάρει τη μνήμη του και μεταξύ των άλλων να είναι έτοιμος να απαντήσει: Πως οι 600-700 εργαζόμενοι είναι αυτή τη στιγμή μαζί με το “ενοικιαζόμενο” προσωπικό (ίσως ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα που αποτελεί από μόνο του ειδικό κεφάλαιο) περί τους 300;;;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.