1 Απριλίου 2015

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ.

Γράφει η Μαίρη Καρά 

Αλήθεια… γιατί λέμε ψέματα; Τι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ και τι είναι ΨΕΜΑ; Αλήθεια είναι η συμφωνία της ουσίας του αντικειμένου με τα δεδομένα της εμπειρίας ή του λογικού, όπως αυτά εκφράζονται μέσω του λόγου. Η λέξη είναι σύνθετη από το στερητικό α και το ρήμα λανθάνω (το ρήμα λανθάνω σημαίνει ότι ξεφεύγω από την προσοχή κάποιου, μένω απαρατήρητος). Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να προσπελάσει την Αλήθεια, επιχείρησε πρώτα να εξιχνιάσει τα μυστικά της πραγματικότητας, θέτοντας στον εαυτό του το ερώτημα: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ερώτηση όμως αυτή δεν σημαίνει ότι έχει και ενιαίες απαντήσεις. Καθένας προσπάθησε με τον δικό του τρόπο να προσπελάσει το πρόβλημα της αλήθειας. 

Τα είδη της Αλήθειας είναι πέντε: Η ΤΥΠΙΚΗ: Είναι στην ουσία ψεύδος, που βγαίνει σαν αλήθεια, επειδή στηρίζεται σε λανθασμένη υπόθεση, σαν σόφισμα. Η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ: Είναι η ατομική αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο. Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ: Είναι η αλήθεια που δεν εξαρτάται από την βούληση και τις επιθυμίες του υποκειμένου, αλλά καθορίζεται από το περιεχόμενο του αντικειμένου. Η ΣΧΕΤΙΚΗ: Είναι η αλήθεια που προσεγγίζει το πραγματικό, χωρίς όμως να διεκδικεί την απόλυτη επιτυχία της προσέγγισης. Η ΑΠΟΛΥΤΗ: Είναι η αλήθεια που δόθηκε μια για πάντα και είναι ακλόνητη. Είναι η ιδεαλιστική άποψη που πρεσβεύει ότι η ανθρώπινη ιστορία διέπεται από "αιώνιες αλήθειες". Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ: Είναι η αλήθεια που παράγεται σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Επομένως όταν μεταβάλλονται οι ιστορικές συνθήκες μεταβάλλεται και το περιεχόμενο αυτής της αλήθειας. 

Και τι είναι ψέμα πότε λέμε ψέματα; Εκτός από την πρωταπριλιά βέβαια. ΨΕΜΑ είναι ο,τιδήποτε μη αληθινό. Η σκόπιμη απόκρυψη ή η διαστροφή της πραγματικής εικόνας προσώπων και γεγονότων. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό ψεύσμα (του ρήματος ψεύδομαι), που σημαίνει αναλήθεια, ψευδολογία, απάτη. Οι μορφές του ψέματος είναι η ΚΟΛΑΚΕΙΑ, η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, η ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ, η ΕΠΙΟΡΚΙΑ, η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. Ψέματα λέμε συνήθως στην καθημερινότητά μας, που είναι μικρά κι ασήμαντα, τα ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ

Σημασία όμως έχει, πως παραποιεί την πραγματικότητα, σε μικρό ή και σε μεγάλο βαθμό. Είναι δηλαδή ένα σημαντικό ανθρώπινο ελάττωμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει μικρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες σε υλικό, πνευματικό, ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ακόμα παραβιάζει βασικές αρχές της Ηθικής Συνείδησης και προκαλεί αναστάτωση στις ανθρώπινες σχέσεις. Γι' αυτό οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν την δύναμη να λένε την αλήθεια, έστω κι αν αυτή επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα. Άλλωστε και το ψέμα αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί, γιατί ο χρόνος φανερώνει την αληθινή ουσία προσώπων, γεγονότων και καταστάσεων. 

Το ψέμα έχει την τιμητική του μόνο μια φορά τον χρόνο, γιατί καθιερώθηκε σαν "αστεία" συνήθεια. Είναι ένα έθιμο που μας ήρθε από την Ευρώπη. Μία εκδοχή λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, που ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως κι αν ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι κι αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε με το πέρασμα των χρόνων ΕΘΙΜΟ

Μια πιο βάσιμη ιστορικά εκδοχή είναι αυτή που θέλει γενέτειρα του την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου", ενώ επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, άλλαξε σε 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή την αλλαγή την δέχτηκαν όλοι οι πολίτες, μα οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την παλαιά. Γι' αυτό όσοι την δέχτηκαν, τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα, για κοροϊδία. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο. 

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε παίρνοντας μια ελληνική χροιά, μα η βασική ιδέα παρέμεινε η ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του, όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. 

Πράγματι συνηθίσαμε να λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά και με όποιον "πιάσουμε στον ύπνο" και μας πιστέψει, θα γελάσουμε με το πάθημά του. Βέβαια δεν περιμένουμε μόνο την πρωταπριλιά για να πούμε ψέματα… αφού και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου τα ακούμε σε καθημερινή βάση από τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων. Με πρώτους και καλύτερους τους ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, για τους οποίους λένε πως "σπουδάζουν τα ψέματα"… κι αλλοίμονο στους πελάτες τους. Αυτό βέβαια - ευτυχώς - δεν είναι κανόνας, γιατί υπάρχουν πλείστοι όσοι έντιμοι συνήγοροι. Ακολουθούν οι πωλητές παντός είδους υλικών αγαθών και φυσικά οι διαφημιστές… που μπορεί να μην ψεύδονται ακριβώς, αλλά σίγουρα υπερβάλλουν στην προβολή των προϊόντων τους. Δεν επιβάλλουν όμως τις επιλογές τους. 

Εκείνοι όμως που κατέχουν το ρεκόρ στο ΨΕΜΑ… είναι σίγουρα οι πολιτικοί μας, που το έχουν αναγάγει σε επιστήμη και ανταγωνίζονται για την… καθιέρωση του μεγαλύτερου. Σ' αυτούς αξίζει να καθιερώσουμε κι εμείς ένα έθιμο σαν λαός και να τους απονέμουμε κάθε πρωταπριλιά το βραβείο της… ανοιχτής παλάμης! Αυτό ταιριάζει στο ανύπαρκτο ΕΘΝΙΚΟ τους έργο, το οποίο προσπαθούν να εξιδανικεύσουν και να μας πείσουν πως φροντίζουν για μας… μα χωρίς εμάς. Ευτυχώς δηλαδή που η Ελλάδα… παράγει τόσο πολύ δημιουργικούς και πατριώτες πολιτικούς κι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, πως η πατρίδα είναι σε καλά χέρια και εμείς πρέπει να τους ευγνωμονούμε. Μην ανησυχείτε λοιπόν ΕΛΛΗΝΕΣ και πέστε όσα ψέματα θέλετε… αυτούς ποτέ δεν θα τους ΦΤΑΣΕΤΕ!




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.