Τελευταίες αναρτήσεις

22 Νοεμβρίου 2013

Βιβλίο: Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον.

Του Νίκου Λυγερού 

Τώρα που οι Έλληνες έχουν καταλάβει την αξία και το μέγεθος της Ελληνικής ΑΟΖ και τα δεδομένα των υδρογονανθράκων, έρχεται το βιβλίο του Μιχάλη Οικονομίδη και της ομάδας του, να μας διδάξει πρακτικά και αποτελεσματικά την επιστήμη της ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η προσέγγιση είναι ριζικά διαφορετική από άλλες προσπάθειες. Οφείλεται σίγουρα στη ριζοσπαστικότητα της σκέψης του υπεύθυνου της συγγραφής αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια μορφή αντεπίθεσης του Ελληνισμού αφού δεν ακούμε για μια πολλοστή φορά ένα ξένο think tank να ασχολείται με τα δεδομένα της Ελλάδας και να μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, αλλά έχουμε Έλληνες σε μια συγγραφική ομάδα που μελετούν διεξοδικά τα στοιχεία της ενέργειας στην Αμερική αλλά και στην Κίνα. 

Με τρόπο που είναι πάντα ντόμπρος και σταράτος, οι συγγραφείς εξηγούν τα πράγματα με το όνομά τους δίχως να χάνονται σε διπλωματικές ερμηνείες που κρύβουν τα παρασκήνια. Αντιθέτως πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα για να μας μάθουν όλα τα τεχνάσματα και τα στρατηγήματα του τομέα. Το βιβλίο δεν αποτελεί μια εκλαΐκευση που εκφυλίζει το γνωστικό αντικείμενο. Με μια μεθοδολογία πάντα απλή αλλά ποτέ απλοϊκή προσεγγίζουν σφαιρικά το όλο θέμα. Αυτό το ξεκάθαρο ύφος που δεν κρύβει τις δυσκολίες είναι μια προετοιμασία για τον ελληνικό λαό. Διότι αντί να ακούμε διάφορες δημοσιογραφικές αναλύσεις ή απόψεις διπλωματικές του κατά Λουκά, είναι προτιμότερο να μάθουμε από ειδικούς γιατί η ενέργεια δεν είναι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον. 

Ο πρόλογος του Α. Φώσκολου και του Ηλία Κονοφάγου δίνουν το πρώτο στίγμα της σοβαρότητας της εμπεριστατωμένης ανάλυσης του βιβλίου και αυτό συμπληρώνεται από τις θέσεις των Ζ. Μπόσιο (Γαλλία), Τ. Πακαλόνι (Ιταλία), Σ. Χόλντιντς και Ε. Ρουνγιάν (Τέξας) με ύφος ενδεικτικό του βιβλίου. Για τους Έλληνες ειδικά είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια γιατί μπορούν να ξεπεράσουν φοβίες και συνωμοσίες για να δουν φάτσα κάρτα την πραγματικότητα και τη χρήση της ενέργειας, την κατασκευή και παραγωγή γεωτρήσεων, τη μαζική μεταφορά υδρογονανθράκων και τις εγκαταστάσεις, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη ρύπανση και το περιβάλλον αλλά και το θέμα της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων για να εμπλουτίσουν με πραγματικές και βιωματικές γνώσεις τα δεδομένα που προσπαθούν να καταλάβουν. Διότι οι υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένων και των υδριτών μεθανίου, είναι το μέλλον της πατρίδας μας. 

Έτσι αυτό το βιβλίο έρχεται να ξεσκίσει την άγνοια και να συνθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα που επιτρέπει την δόμηση μιας γεωπολιτικής που δεν ασχολείται με τους ανέμους και τα ύδατα παρά μόνο επειδή είναι ενεργειακά δεδομένα. Ένα βιβλίο που παρέχει και γνώση και χαρά λόγω της νοημοσύνης του Μιχάλη Οικονομίδη.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής. 

Δείτε επίσης
παρουσίαση του βιβλίου «Το Ενεργειακό μέλλον και το Περιβάλλον». 20/11/2013 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.