Τελευταίες αναρτήσεις

26 Ιουνίου 2011

Αφήστε τα πολλά λόγια και στείλτε στη Μέρκελ το λογαριασμό!

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν περιμέναμε κανένα ξένο να μας πει ότι η Γερμανία μας χρωστά πολύ περισσότερα απ΄ όσα της χρωστάμε εμείς. Ούτε Γάλλο, ούτε Άγγλο, ούτε Σουηδό, ούτε Κογκολέζο. Ούτε καν Γερμανό. Το ξέρουμε πολύ καλά. Το έχουμε πει δημόσια, το έχουμε γράψει στις εφημερίδες και στα περιοδικά μας, το έχουν πει οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και ο αρχηγός του στη Βουλή, έχουμε κάνει διαβήματα, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, έχουμε πιέσει αφόρητα την κυβέρνηση να καταφύγει όπου δει για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, μέχρι Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχουμε φτιάξει. Όλα μέσα από πρωτοβουλίες ιδιωτών. Γιατί επίσημα, το Κράτος, οι κυβερνήσεις μας κάνουν απλώς «ευγενικές νύξεις» του τύπου : «Θυμάστε ότι πριν από 70 χρόνια είχατε εισβάλει, κατακτήσει, καθυποτάξει, καταστρέψει τη χώρα μας κι όταν φύγατε τρέχοντας με την ουρά στα σκέλια, ηττημένοι, ξεχάσατε να πληρώσετε το λογαριασμό;»

Όταν όμως το ομολογούν, το παραδέχονται, το υπογραμμίζουν, στο στοιχειοθετούν στελέχη ξένων κυβερνήσεων, τότε η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή, η απαίτησή μας πιο πιεστική, το δίκιο μας πιο αποδεκτό.

Έτσι και με την πρόσφατη δήλωση του Ντελπλά, του γάλλου οικονομολόγου και συμβούλου της γαλλικής κυβέρνησης που σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Les Echos» και που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ», είπε με παρρησία ότι "Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ότι οι Έλληνες στη Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει, θα πέσουν όλοι". Και ολοκληρώνοντας τη θέση του, είπε ότι "Η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο".

Πόσα είναι τελικά τα χρήματα; Πως μπορούμε να τα διεκδικήσουμε; Ποιος ενδιαφέρεται; Ποιος προσπαθεί να κάνει κάτι; Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό Βασιλειάδη, εκπαιδευτικό, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα , σε μια συνέντευξη που μού παραχώρησε το χειμώνα για το CRASH, τα χρήματα , χωρίς τους τόκους 70 τόσων ετών ,υπολογίστηκαν το 2010 από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 109 δισεκατομμύρια ευρώ με το ελάχιστο επιτόκιο του 3%! Το ποσό αυτό, σήμερα, με τους τόκους, ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Κι αυτά ΧΩΡΙΣ το κατοχικό δάνειο ( σήμερα 54 δις. χωρίς τους τόκους) , χωρίς τις αποζημιώσεις για τα θύματα 100 Ολοκαυτωμάτων, χωρίς την αξία των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Να μιλήσουμε για 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ; Και πάλι λίγα είναι. Οι Γερμανοί τα ακούνε και κάνουν την…πάπια. Εμείς ΔΕΝ τα ζητάμε πιεστικά. Η κυβέρνηση το «παίζει» ευγενής και …ανώτερη.

Έρχεται λοιπόν ο διαπρεπής γάλλος οικονομολόγος και καταθέτει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του , η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 575 δισ ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι αυτό, για ιστορικούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης ,ο ίδιος προτάσσει την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης. Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε. Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.

Εξηγεί ότι η στάση της Γερμανίας έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. "Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη" δηλώνει ο Ντελπλά. Και καταλήγει: « Η Γερμανία οφείλει να σώσει την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα". Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει .

Λέει κι άλλα, πολύ ενδιαφέροντα ο κ. Ντελπλά αλλά το κεντρικό θέμα είναι το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Είναι πολλά τα λεφτά» όπως έλεγε η γνωστή κινηματογραφική φράση. Ένα πράγμα μόνο σκεφτείτε και φανταστείτε: Τι θα γινόταν αν η Γερμανία της κυρίας Μέρκελ υποχρεωνόταν να πληρώσει αυτό το «λογαριασμό»; Έστω…με μικρότερο τόκο. Έστω με πολλές, άτοκες δόσεις. Έστω ένα τμήμα του «εις είδος», κατά προτίμηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, τουριστικών «πακέτων» και συμβολαίων αγοράς ελληνικών προιόντων;

Απλώς…σκεφτείτε το.
Share

1 σχόλιο:

ΑΔΗΣ είπε...

Κι άλλο να σκεφτούμε ; Τάχουμε όλα!
Μόνον έναν "μάγκα" μέσα στην Βουλή
χρειαζόμαστε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.