19 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχεία ΓΕΕΦ: Μας κρύβουν 403 αναφορές μονάδων του ’74 – Πληροφορίες και για αγνοούμενους

Τα αρχεία του ΓΕΕΦ μεταφέρθηκαν, παράνομα, στην Αθήνα από τον τότε επιτελάρχη του ΓΕΕΦ
 
 
Γράφει ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού 
 
Τα αρχεία του ΓΕΕΦ, που αφορούν την περίοδο της τουρκικής εισβολής, μεταφέρθηκαν παράνομα από Έλληνες αξιωματικούς στην Αθήνα με σκοπό την απόκρυψή τους. Στα εν λόγω αρχεία καταγράφονται και τα ονόματα αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι, οι τοποθεσίες που έγιναν οι μάχες και πότε. Συνολικά 403 ημερήσιες διαταγές μονάδων της ΕΦ που καταγράφηκαν κατά την τουρκική εισβολή περιλαμβάνουν τα αρχεία του ΓΕΕΦ, τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΕΘΑ, με την Αθήνα να αρνείται επίμονα εδώ και χρόνια να τα επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν ή και να διασταυρωθούν με πληροφορίες και στοιχεία που έχουν, ήδη, στην κατοχή τους Κυπριακή Δημοκρατία και ΔΕΑ με σκοπό τη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων μας. Στις ημερήσιες διαταγές μονάδων της ΕΦ καταγράφονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιωματικοί και στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, οι τοποθεσίες που έγιναν οι μάχες και πότε. Καταγράφονται, επίσης, και εκείνοι που ήταν αδικαιολόγητα απόντες από τις μονάδες τους, που «τη σκαπούλαραν» και σήμερα τιμώνται σαν ήρωες. 
 
Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, αυτό που ανησυχεί την Αθήνα και δεν συγκατατίθεται στην παραχώρηση των αρχείων του ΓΕΕΦ είναι οι ευρύτερες περιγραφές που περιλαμβάνονται στα αρχεία και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τον ρόλο που διαδραμάτισαν Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί το 1974. Εν ολίγοις, δεν θέλουν να δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις που εκθέτουν αξιωματικούς. 
 
Τα συγκεκριμένα αρχεία του ΓΕΕΦ μεταφέρθηκαν, παράνομα, στην Αθήνα από τον τότε επιτελάρχη του ΓΕΕΦ που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματικός. Τα εν λόγω αρχεία αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου μας και θα έπρεπε να δημοσιευθούν. Αντ’ αυτού, τα κρύβουν στην Αθήνα. 
 
Η συνάντηση στην Αθήνα 
 
Πριν από δυο χρόνια και συγκεκριμένα στις 26/09/2022 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για τα θέματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος καθώς και ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και ‘Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου. Στην εν λόγω συνάντηση, όπως πληροφορείται ο «Π», τέθηκε επί τάπητος από ελληνοκυπριακής πλευράς το ζήτημα της παραχώρησης των επίμαχων αρχείων του ΓΕΕΦ, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα παραδοθούν αλλά και πάλι έμειναν στα λόγια.
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση γινόταν λόγος για μια παραγωγική συζήτηση και ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιστορικό και ηθικό χρέος έναντι των ηρώων και των οικογενειών τους να επιλύσουν οριστικά αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων». Παρά τα μεγάλα λόγια συμπάθειας και συμπόνιας, τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της πολύτιμα αρχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων μας και αρνείται να τα παραδώσει. 
 
Εξίσου εγκληματική είναι και η σιωπή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που, αντί να απαιτήσουν δημόσια την επιστροφή αυτών των αρχείων που αφορούν τους αγνοουμένους μας, προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους για να μην εκτεθεί η Ελλάδα. Αυτό επιχείρησαν να πράξουν και με το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Π». Κανένα σχόλιο, καμία αντίδραση, κρύψε να περάσουμε… 
 
Βρετανικά αρχεία και ΟΗΕ 
 
Οι Βρετανοί και ο ΟΗΕ έδωσαν πρόσβαση στα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους για να ψάξουν στα αρχεία τους για πληροφορίες που αφορούν αγνοούμενους του 1974, Ελληνοκύπριους, Έλληνες και Τουρκοκύπριους. 
 
Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017 μέλη της ΔΕΑ πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του Φόρειν Όφις. Ζήτησαν πρόσβαση στα βρετανικά αρχεία με σκοπό την άντληση πληροφοριών για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων. Το βρετανικό αρχείο είναι στη διάθεση της ΔΕΑ. 
 
Τον Ιούνιο του 2016 μέλη της ΔΕΑ συναντήθηκαν με τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, όπου και έλαβαν θετική απάντηση για πρόσβαση στα αρχεία του διεθνούς οργανισμού. 
 
Πηγή: Πολίτης Κύπρου 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Εχω μια απορία. Πως γίνεται ο επιτελάρχης της ΕΦ του 1974 να είναι μέχρι σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού;
Αν υποθέσουμε ότι τότε είχε τον βαθμό του λοχαγού (αν και είναι πολύ μικρός βαθμός για να είναι επιτελάρχης ενός τόσο μεγάλου σχηματισμού όπως η ΕΦ), θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον 30 με 35 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα είναι 80 με 85 ετών!!!!!!
Κάτι δεν πάει καλά στην ενημέρωση αυτή.....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.