6 Ιουλίου 2024

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του Αντώνη Αντωνά.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ KOUKFAMILY, ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ, ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΙΔΑΞΕΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΤΟΛΜΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ!
(ΤΑ ΟΠΛΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ).
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ…...
 
Ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και χρηματοοικονομικού κύκλου Charles Nenner προειδοποιεί για έναν τεράστιο πόλεμο και βύθιση της οικονομίας.
 
Για τεραστίων διαστάσεων πόλεμο και καταβύθιση του χρηματοοικονομικού κύκλου παγκοσμίως προειδοποιεί με ανάλυσή του ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και χρηματοοικονομικών Charles Nenner.
 
Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, ο πολεμικός κύκλος του Nenner «γύρισε κατευθείαν προς τα πάνω» και ο οικονομικός του κύκλος «στράφηκε κατευθείαν προς τα κάτω».
 
Η επόμενη μεγάλη σύγκρουση δεν πρόκειται να είναι στην Ουκρανία ή στην Ταϊβάν – ακόμα. 
Αντίθετα, η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, αφού «το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με «πόλεμο» εάν επιτεθεί στον Λίβανο».
 
Ο Nenner λέει ότι όλη η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να μετατραπεί σε… κόλαση.
 
Η Hezbollah στον Λίβανο, το Ιράν και η Τουρκία είναι βασικοί παίκτες σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο με το Ισραήλ. 
 
Ο Nenner, ο οποίος ζει στα σύνορα με τον Λίβανο στο Βόρειο Ισραήλ, μίλησε στο USAW αμέσως μετά το φράγμα 100 ρουκετών που έπεσαν κοντά στην τοποθεσία του. 
Στη δεκαετία του 1960 έγινε πόλεμος και η μισή Κύπρος κατέληξε στους Τούρκους. 
 
Τώρα η Τουρκία απειλεί και πάλι ότι θα επιχειρήσει μια νέα εισβολή όχι μόνο στην Ελληνική Κύπρο, αλλά και στα ακριτικά μας Ελληνικά νησιά.
 
Εάν αυτό συμβεί, επ ευκαιρία η Τουρκία θα καταλάβει όλη την Κύπρο, επειδή υποστηρίζει τη Hamas και τη Hezbollah, που και αυτή απειλεί ότι θα κτυπήσει την Κύπρο, διότι δήθεν υποστηρίζει το Ισραήλ. (Προφάσεις εν αμαρτίες υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, ο οποίος έχει σαν όνειρο απατηλό την Γαλάζια του πατρίδα….)
 
Η Τουρκία προτίθεται να εισβάλει στην Κύπρο και αυτό θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 
Φυσικά, θα εμπλακεί και το Ιράν. Μεγάλα σκάφη κατευθύνονται προς το Ισραήλ, οπότε και η Αμερική πρόκειται να εμπλακεί. 
 
Και η Ρωσία έχει τα δικά της σχέδια. Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν ιδέα τι συμβαίνει εκεί και δεν έχουν προετοιμαστεί. 
Είναι απασχολημένοι με τις εκλογές, και αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή.
 
Εάν γίνει πόλεμος, θα εμπλακεί η Τουρκία, θα εμπλακεί η Κύπρος, το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί και η κατάσταση θα σοβαρέψει πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».
Ο Nenner λέει, «Βρισκόμαστε ήδη στον επόμενο μεγάλο πόλεμο». 
 
Ο κύκλος του πολέμου έχει ανοίξει, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και για τα Ελληνικά ακριτικά νησιά, αλλά και για την Ελληνική Κύπρο, που αν και αυτή τη φορά προδοθεί όπως το 1974, τότε ακόμη μια Ελληνική πατρίδα θα χαθεί και την ευθύνη θα την φέρουν οι Έλληνες κυβερνώντες, (όχι ο αδελφός Ελληνικός λαός που πάντα συμπαραστέκεται στη αδελφή Κύπρο.)
 
Ήταν ξένη χώρα η Κύπρος, το 1974 όπως ο τότε προδότης Μπονάνος έμμεσα και άμεσα την αποκάλεσε με την επαίσχυντη φράση του ...ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ. 
 
Και ακολούθησε το Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ του Κ. Καραμανλή. ΚΑΙ ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ.
Αυτά μας διδάσκουν ότι χωρίς προδοσία κάστρο δεν πέφτει. Και όπως ο ηρωικός Διοικητής Σταυρουλόπουλος δήλωσε τότε … ΕΜΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ … ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ… Και συνεχίζουν και σήμερα κάποιοι αμετανόητοι να θεωρούν ότι η Κύπρος Κείται μακράν και είναι ξένη χώρα ….
 
Για την ιστορία ας πάμε μερικά χρόνια πίσω για να διαπιστώσουμε ότι όταν η Κύπρος ήταν οχυρωμένη από τον αείμνηστο Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, οι Τούρκοι δεν απετόλμησαν το 1967 μια εισβολή, η οποία θα αποτύγχανε παταγωδώς. Ανέμεναν υπομονετικά μέχρι το 1974 και όταν ήδη η Κύπρος ήταν σχεδόν αφοπλισμένη, διχασμένη και αποδυναμωμένη, να εισβάλουν και καταλάβουν το 37% του Ελληνικού νησιού, το οποίο ΚΑΜΙΑ βοήθεια δεν έλαβε και από κανένα. Ενα θρασύδειλο κράτος των 82 εκατομ. κατοίκων, ύπουλα επιτέθηκε σε ένα μικρό νησί των 500 χιλ. κατοίκων τότε….. Δηλαδή σε ποσοστά αναλογίας κάθε Κύπριος αντιστοιχούσε σε 164 Τούρκους βαρβάρους. Αυτή και αν ήταν μια ντροπιαστική νίκη των εισβολέων, αφού η Κύπρος ούτε αεροπορία, ούτε πολεμικό ναυτικό, ούτε ισότιμο στρατό δεν είχε για να αντιμετωπίσει τους μυρίους βαρβάρους. Παρ όλα αυτά και περισσότερη τιμή πρέπει και στους Κυπρίους, αλλά και στους ολίγους Έλληνες αδελφούς, που ενώ γνώριζαν ότι οι μύριοι βάρβαροι θα περάσουν, φύλαξαν Θερμοπύλες όσο άντεξαν και προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι, έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος …… Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙΝ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΡΙΘΟΜΕΝΟΙ... Όσον αφορά αναφορά μου, περί οχυρωμένης Κύπρου το 1967, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην μεγαλειώδη πράξη του αείμνηστου Γέρου της Δημοκρατίας Παπανδρέου, ο οποίος προς τιμή του απέστειλε το 1964 ολόκληρη Ελληνική μεραρχία πλήρως εξοπλισμένη, προς προστασία της μεγαλόνησου. Σημειώνω ότι μετά τα γεγονότα της Κοφίνου 1967, η χούντα υποκύπτοντας σε τελεσίγραφα των Τούρκων την απέσυρε μαζί με το Στρατηγό Διγενή και ανοχύρωτη πόλη έγινε η Κύπρος. 
 
Περί Ελληνικής μεραρχίας….
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, αποφάσισε την μυστική αποστολή στο νησί μεραρχίας με 8,500 άνδρες με 3 συντάγματα πεζικού, 2 μοίρες καταδρομών και 2 ίλες αρμάτων. Η μετάβαση της μεραρχίας ολοκληρώθηκε ως τις 20 Οκτωβρίου 1964.
 
*Τον Νοέμβριο του 1967, η δικτατορία των Αθηνών υπέκυψε στις πιέσεις των Η.Π.Α. και στις τουρκικές απειλές, προέταξε την σταθερότητα του δικτατορικού καθεστώτος απέναντι στο εθνικό συμφέρον, και συμφώνησε να αποσύρει άμεσα από την Κύπρο την ενισχυμένη μεραρχία, που είχε αποσταλεί την Άνοιξη του 1964 από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Η Ελληνική Μεραρχία Κύπρου είχε σταλεί στο Νησί για να διασφαλίσει την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κλυδωνιζόταν από τις διακοινοτικές ταραχές από τον χειμώνα 1963-64, την de facto διχοτόμηση του νησιού και τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική επέμβαση. Η πικρή και σύντομη ιστορία της Μεραρχίας αυτής συμπυκνώνει με άριστο τρόπο την πνιγηρή ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης περιόδου στο Κυπριακό (1960-1974) και αποτελεί μία εξαιρετική επιτομή της ελληνικής (ελλαδίτικης και ελληνοκυπριακής) κακοδαιμονίας στη διαχείρισή του εθνικού θέματος. Είναι μία πληγή, που κάποιοι προσπαθούν να ξεχάσουν και κάποιοι να «ξεθωριάσουν», ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία βαθιά κάθετη τομή στον ιστορικό χρόνο. 
 
Τελειώνω, διότι βεβαίως δεν είμαι στρατιωτικός αναλυτής για να συνεχίσω να αναλύω και την τότε κατάσταση, αλλά και την σημερινή κατάντια των πολιτικών και της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι επί 50 χρόνια και πάλι άφησαν αυτό το ακριτικό νησί και ανοχύρωτο και έρημο στο αδηφάγο στόμα της Τουρκίας…. Η μόνες λέξεις, που αξίζει σε αυτούς, που μας πρόδωσαν και άλλους, που τυχόν θα μας ξαναπροδώσουν, είναι δύο …. ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ! 
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΜΕΣΑΟΡΙΑ, ΓΗ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ, ΠΟΥ ΘΡΗΝΗΣΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ. ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 6000 ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.
 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ.
 
Απόσπασμα από την λυρική συλλογή Γράμματα στη μητέρα, του Εθνικού ποιητή της Κύπρου αείμνηστου Κώστα Μόντη, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και πρόσφυγα από Αμμόχωστο. Ο πόνος του διάχυτος είναι, για την εγκατάλειψη της Κύπρου από την μητέρα Ελλάδα.
 
"ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ" ΣΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ, ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ….
 
 
Την περιμέναμε μέσ’ απ’ τους καπνούς
και τις φλόγες της κοιλάδας των Κέδρων,
Την περιμέναμε απ’ το ξάγναντο του Τρίπυλου,
την περιμέναμε βουτηγμένοι ως το λαιμό
στη θάλασσα της Κερύνειας,
συγκρατούσαμε το ξεψύχισμά μας να μας προφτάξει.
 
Φυλλομετρούσαμε την Ιστορία της.
Φυλλομετρούσαμε σαν ευαγγέλιο την Ιστορία της
-«να εδώ κ’ εδώ κ’ εδώ»-
και την περιμέναμε,
κι «όχι, δεν μπορεί να μην έρθει», λέγαμε
κι «όχι, δεν γίνεται να μην έρθει», λέγαμε
κι όπου να’ ναι άκου την με τους Σπαρτιάτες της
και τα «Υπό σκιάν» και τα «Μολών λαβέ» και τον «Αέρα»,
κι όπου να’ ναι άκου την!
 
Και πραγματικά μια νύχτα έφτασε το μήνυμα πως η Ελλάδα ήρθε.
Τι νύχτα ήταν εκείνη, μητέρα,
τι αντίλαλος ήταν εκείνος,
τι βουητό ήταν εκείνο που σάρωσε το νησί!
 
Αγκαλιαστήκαμε κλαίγοντας και πηδούσαμε
και φιλιόμαστε και νοιώθαμε ρίγη να μας περιλούουν
και τα στήθια μας φούσκωναν να διαρραγούν
κ’ η καρδιά μας χτυπούσε να της ανοίξουμε να βγει.
οι χαροκαμένοι ξέχασαν τα παιδιά τους
και τους αδελφούς και τους πατέρες
κ’ έκλαιγαν για την Ελλάδα πια,
κ’ έχασκαν μ’ ένα γελόκλαμα.
Κ’ έλεγαν οι δάσκαλοι «Είδατε;»
Και λέγαμε όλοι «Είδατε;»
 
Ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε ως το βυθό
ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε πέρα απ’ το βυθό,
ώσπου την άλλη μέρα βούλιαξε το Τρίπυλο,
ώσπου την άλλη μέρα πισωπάτησε
σιωπηλό το Τρόοδος να βρει βράχο να καθίσει,
ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσε τα μάτια η Αίπεια,
ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσαν τα μάτια οι Σόλοι και το Κούριο
κ’ οι αγχόνες της Λευκωσίας
γιατί η Ελλάδα δεν ήρθε,
γιατί ήταν ψεύτικο το μήνυμα,
ψέμα η Ελληνική μεραρχία στην Πάφο,
γιατί μας είπαν ψέμα οι ουρανοί και ψέμα οι θάλασσες
και ψέμα τα χελιδόνια και ψέμα η καρδιά
και ψέμα οι Ιστορίες μας,
ψέμα, όλα ψέμα.
 
Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα,
κάτι πανηγυρισμούς,
κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει,
λυπόταν, δεν το περίμενε,
ειλικρινά λυπόταν,
ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ;;;;
 
Κ’ οι δάσκαλοί μας έσκυψαν ντροπιασμένοι,
και τα «Εγχειρίδια» έσκυψαν ντροπιασμένα
κ’ οι δάσκαλοί μας τρέμουν τώρα πια,
και τα «Εγχειρίδια» τρέμουν τώρα πια
όσο πλησιάζουν τα περί Θερμοπυλών και τα περί Σαλαμίνος… 
 
Δεν κάνω ποίηση, μητέρα, έχω αντίγραφα.



Share

21 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Η ΔΥΣΗ ΕΙΔΙΚΑ Η ΣΠΑΡΤΑΡΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΜΠΑΡ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΜΕ ΚΟΤΡΩΝΕΣ Κ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Κ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΤΑΠΟΔΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΣΕΣ ΒΑΡΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ Κ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΡΠΑΧΤΙΚΟ .
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ.
ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ .
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΕΣ.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ...ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΕΙ .

Ανώνυμος είπε...

Αδελφοί Έλληνες της Κύπρου, τύψεις νοιώθω για την εγκατάλειψη σας από τους κυβερνώντες της μητέρας πατρίδας. Αν πεθυμάτε την Λευτεριά σε ξένους μην ελπίζετε, πάρτε την μόνοι αν μπορείτε αλλιώς δεν την αξίζετε. Και αλήθεια πως; Με λιανοντούφεκα, και οπλισμό απηρχαιωμένο; Βλέπετε τα σύγχρονα όπλα η Ελλάδα μόνο στην Ουκρανία τα αποστέλλει. Και λυπάμαι πολύ πάρα πολύ ... Κρίμα για εσάς και ντροπή για αυτούς που σας εγκαταλείπουν, όπως το 1974.
Μ. Μπ. Κρήτη

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΚΡΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ....
ΝΤ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Αντωνη δυστυχως η Ελλαδα σημερα παραγει περισσοτερους προδοτες απο οσους μπορουμε να καταναλωσουμε.
Κ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Ωμες αληθειες οπως παντα απο Α.Α. Ευγε.
Κων.

Ανώνυμος είπε...

«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν· να τις ξεκάμουν  αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό  το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την *τρέλα, νῆσός τις ἔστι …ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ».                              *Με την τρέλλα. Ο Έλληνας της Κύπρου και τρελός είναι και πεισματάρης. Η ανοχή του πλέον σε ολετήρες και κακόβουλους είχε ημερομηνία λήξης.
Επίκαιρο του Μέγα Σεφέρη ….
Ρ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Τα διαβαζετε ΑΥΤΑ ριψασπιδες η μηπως η ντροπη σας τυφλωνει;;;;;;;;
Εστιν ουν Ελλας και η Κυπρος.
Μινως

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΕΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ... ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ....
Τα ασυνόδευτα Κυπριόπουλα του 1974 βρήκαν μια ανοιχτή αγκαλιά στην Ελλάδα.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ .... ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΚΥΠΡΙΟΠΟΥΛΑ ΤΟΥ 1974 ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΚΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



• ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΛΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕεΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ.
• ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΗΛΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΔΟΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ.
• ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΑΣ ΛΑ ΑΙΕΩΝΙΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ.
• ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΟΥ 1974 ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ, ΑΙΩΝΙΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.
• ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, 50000 ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ …. ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΥ ΟΠΛΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ.
• Α.Α.

Κορνήλιος Χατζηκώστας
7 Ιουλίου 2024,
Η πρόσκληση για την εκδήλωση, που έγινε στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία το βράδυ της 20ης Ιουνίου 2024, την παγκόσμια μέρα προσφύγων, ήταν λιτή και απέριττη και απευθυνόταν σε εξηντάρηδες, κατά μέσο όρο.
Ήταν ένα απλό τηλεφώνημα εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η εκδήλωση, όπως το αντιλήφθηκα, σκοπό είχε να απευθύνουμε ένα θερμό ευχαριστώ στον εκπρόσωπο της Ελλάδας, για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, η ελληνική πολιτεία και η Εκκλησία, κατά τις δύσκολες εκείνες μέρες κατά τις οποίες ζούσαμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, άνοιξαν με περισσή αγάπη τις αγκάλες τους στα προσφυγόπαιδα. Περιέβαλαν σ’ αυτές χιλιάδες παιδιά, ηλικίας από εφτά ετών μέχρι 17, τα οποία φοιτήσαμε με μεγάλη φροντίδα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.


Δεν μπορώ να αποκρύψω το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή μας γέμισε με συγκινήσεις. Ζωντάνεψε μνήμες και σκηνές που ζήσαμε στην ευαίσθητη εκείνη ηλικία -την εφηβεία μας οι μεγαλύτεροι και την παιδική αρκετά άλλα παιδιά. Αισθανθήκαμε και πάλι την αγάπη με την οποία μας περιέβαλε ο λαός της Ελλάδας κατά την εμπερίστατη εκείνη περίοδο μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίησή μας.



Γύρω στις δύο χιλιάδες ήταν περίπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενηθήκαμε στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 1979. Όμως, τα ανεπίσημα στοιχεία μιλούν για πολύ περισσότερους. Άλλοι φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες, άλλοι σε ιδρύματα του  Εθνικού Οργανισμού Προνοίας και άλλοι σε οικοτροφεία μητροπόλεων κλπ. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η εκδήλωση εκείνη θα δονούσε τόσο πολύ την ψυχή μου και θα ζωντάνευε τόσο καθαρά τις μνήμες μου.
Ευεργεσία


Κάθε τι που λεγόταν στις ομιλίες ή στους χαιρετισμούς και τις αφηγήσεις, με άγγιζε, όπως άγγιζε, προφανώς, και όλα τα τότε παιδιά, τα οποία βρίσκονταν εκεί. Αισθάνομαι ότι όλοι θέλαμε, για την ευεργεσία αυτή της οποίας τύχαμε από τον ελληνικό λαό, να ξαναπούμε βροντωδώς, πενήντα χρόνια μετά, άλλο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Ελλάδα μας και τον λαό της.

ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
ΤΖΙΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΕΝΑΣ ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΝΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΩΣΗ ΤΖΙΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αξιοτιμε κ. Αντωνα οποτε διαβαζω κειμενα σας αισθανομαι περηφανεια αλλα και η συγκινηση με κυριευει και στην ψυχη και στο σωμα.
Ο πονος σας ειναι και δικος μας πονος.
Κουραγιο Κυπρος μας αδελφη.
Ειμαστε στο πλευρο σας.
Κατερινα απο Μακεδονια που και αυτη προδοθηκε απο Εφιαλτες

Ανώνυμος είπε...

Ανάμεσα στα δεκάδες θετικά σχόλια που μας εστάλησαν στο προσωπικό μας μεηλ ξεχωρίζει και ένα μοναδικό αρνητικό, με το ερώτημα ... Και τι έκανε η Κύπρος για την Ελλάδα;
Επειδή ο κ. Αντωνάς απαξίωση θεωρεί όποια απάντηση στον ανιστόρητο, προσθέτω εγώ σαν μέλος της Ομάδας Εργασίας....
Από αρχαιοτάτων χρόνων η Κύπρος συμμετείχες σε όλους τους εθνικούς αγώνες τη ς μητέρας πατρίδας.
Ειδικά το 1821 χιλιάδες εθελοντές Κύπριοι έχασαν την ζωή τους στα ελληνικά χώματα .....

ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΑΣ ΆΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ...Η Κύπρος του 1821 και οι εθνικές προσφορες αυτοθυσίας κληρικών και λαϊκών Κύπριων αγωνιστών στην Μητερα Ελλάδα
Κολοκοτρώνης: «Ο πρώτος νεκρός στην κατάληψη της Τριπολιτσάς ήταν ο Κύπριος. Είχαμε ακόμη νεκρούς Κύπριους, στο Μεσολόγγι… παντού, σε όλα τα πεδία των μαχών. Μάλιστα στη μάχη της Αθήνας το 1827, είχαν πέσει νεκροί πάνω από 130 Κύπριοι».
Η φάλαγγα των Κυπρίων πολέμησε ηρωικά σε όλες τις μάχες και είναι χαρακτηριστική η ρήση του Στρατηγού Χατζηπέτρου για τα παράσημα που φορούσε «Μου τα ’δωκε ο ηρωισμός και η παλληκαριά των Κυπρίων φαλαγγιτών».
Με επί κεφαλής τον Λευκωσιάτη Φιλικό Ιωάννη Καρατζά, εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντικά (Ιερός Λόχος) με απαράμιλλο ηρωισμό πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες αδελφούς, κατά των Τούρκων κατακτητών. Το λάβαρα των Κυπρίων, ένα άσπρο πανί με γαλάζιο σταυρό στη μέση, έγραφε «Σημαία Ελληνική Πατρίς Κύπρου». Η ιστορική σημαία βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών.Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ήταν Κύπριος. Με τις ηρωικές ενέργειες του, έσωσε τους 1189 πολιορκημένους του Νεοκάστρου, όταν εθελοντικά πέρασε κολυμπώντας τις τουρκικές γραμμές και πήγε σε αγγλική φρεγάτα για να ζητήσει βοήθεια. Ο αγωνιστής αυτός πληγώθηκε βαριά το 1825 στη μάχη των Μύλων του Άργους. Παρά τον βαρύ τραυματισμό του, πολέμησε μέχρι το τέλος της μάχης. Γράφει ο Μακρυγιάννης τότε «Εκεί που ριχτήκαμε με το γιουρούσι μου επληγώθη βαρέως και ύστερα πέθανε ο καλός και γενναίος Κυπραίος».
Γράφει ο Υψηλάντης στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό: « Μακαριώτατε και φιλογενέστατε Δέσποτα. Ο φιλογενέστατος κύριος Δημήτριος Ίπατρος με εβεβαίωσε περί της γενναίας συνεισφοράς σας….»
Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Θησεύς, αρχηγός Κυπρίων εθελοντών, μαζί με τον αδελφό του Αρχιστράτηγο Νικόλαο, διακρίθηκαν σε σκληρές νικηφόρες μάχες κατά των Τούρκων με υψηλό τίμημα από νεκρούς Κύπριους. Ο Κολοκοτρώνης λέει για τον Νικόλαο: «Ο Νικόλαος, ένας εκ των προθύμων και ειλικρινών συναγωνιστών κατά τον υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα». Το 1822 ο Νικόλαος διακρίθηκε στις μάχες της Δράμας και αλλού. Όπου τον χρειαζόταν η πατρίδα. Ο Νικόλαος ήταν ανιδιοτελής αγωνιστής και ποτέ δεν ανακατεύθηκε στις διχόνοιες μας. Το σώμα των εθελοντών Κυπρίων που ηγείτο το αυτοσυντηρούσε από χρήματα εράνων που γίνονταν στην Κύπρο. Ο Κολοκοτρώνης λέει για τον Κύπριο Νικόλα Θησέα… « Ο Νικόλαος ένας εκ των προθύμων και ειλικρινών συναγωνιστών…διακρίθηκε σε όλες τις μάχες…» κ.ά.π.
Και επαναλαμβάνω, το πλέον ένδοξο και τιμητικό. Αυτά τα ηρωικά παλληκάρια, που η πατρίδα τους σκλαβωμένη ήταν, εθελοντικά στα Ελληνικά χώματα ήρθαν για να γίνουν απελευθερωτές! Είναι συγκινητικό και επικά ανεπανάληπτο.
Ποτέ τους δεν δέχτηκαν χρηματικές αμοιβές… ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ…ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Σε αυτούς λοιπόν που προσπαθούν να απαξιώσουν τον μέγα εθνικό ρόλο της Ελληνικής Κύπρου, ας διαβάσουν Ελληνική Ιστορία και ας επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οτι χιλιάδες Κύπριοι έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της Ελευθερίας της Ελλάδας μας και προσθέτω ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ ΑΝΤΙΚΥΠΡΙΟΙ. ΑΠΟ ΓΕΝΣΕΣΗΣ ΤΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΙΣ ΠΕΙΣΜΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΑ ΚΟΡΗ.
Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ....ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ;
Μ.Ρ.




Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.... Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.

5000 άμαχοι και στρατιώτες δολοφονημένοι, (1619  αγνοούμενοι), 300000 γηγενείς Κύπριοι εκτοπισμένοι, 40000 εγκλωβισμένοι, 850 όμηροι γυναίκες βάρβαρα κακοποιημένες, 550 εκκλησιές μας συλημένες, το 37% των πατρίων μας εδαφών υπό κατοχή. Τίποτα ιερό και όσιο μας, δεν άφησαν όρθιο οι εισβολείς τουρκομογγόλοιστην κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο, αλλά και την υπόλοιπη ισοπέδωσαν με χιλιάδες απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ….
Ένας νέος ζωοδόχος ήλιος, ας ανατείλει ξανά πάνω από την πολύπαθη Κύπρο μας…….
Ένα λυρικό πόνημα  ικεσίας και αισιοδοξίας του Α.Α.

Εσύ ανάδελφη χώρα, ουρανία, ωραιοτάτη Κύπρος μας,
ανέσπερο φως σε φωτίζει, άσβεστη ιερή λαμπάδα είσαι…
Θειοτάτη και περικαλλής, κόρη γενέτειρα κυοφόρος,
αέναο της γης στολίδι, της Μεσογείου ζωηφόρος,
του Μεγαλέξανδρου τ΄αθάνατο νερό σε ποτίζει,
ένδοξων Ελλήνων πατρίδα, άγιο φως αιώνια σε φωτίζει.
Εσύ ΚΥΠΡΟΣ πολυπόθητη, σαν αειφόρος,
φοίνικας φτερωτός και μυθικός, που αιώνια αιωρείσαι,
στους Ελληνικούς αιθέρες, πνεύμα περήφανο διηνεκές.
Ως πότε ΕΣΕΙΣ Πανάγαθε Θεέ, Χριστέ μας, Παναγιά μας,
ευχή θα δώσετε, το κακό πάλαι ποτέ να μην ξανάρθει;
Σ΄αυτή την ιμερτή, αγιοτάτη, ζωηγράφο, θειοτάτη Κύπρο,,
που ανά τους αιώνες έζησε με βάσανα και στους αιώνες θε να ζήσει,
Νυν και αεί…..
Κύπρος των αγίων, ηρώων και φιλοσόφων μήτρα,
που και σήμερα σταυρώνεσαι και λευτεριά προσδοκάς,
η καρδιά σου η λεοντόκαρδη με πείσμα καρδιοκτυπά,
μαζί με την ψυχή σου ριζωμένες στα στήθια σου,
δύναμη σου δίνουν και μακρά πνοή ζωής….
Σπόροι αθάνατοι, φυτρώνουν στα ματόβρεκτα χώματα σου,
που τα δεινά ποτέ δεν μπόρεσαν, για να τους ξεριζώσουν.
Παντού απλώνονται ζωηφόροι αιώνιοι, ουδείς τους ορίζει.
Μυθικός φοίνικας σε γέννησε και σε αναγεννά.
Τις στάχτες σου ανέμισαν στα πέρατα και στους τέσσερις ανέμους.
Ούριος άνεμος τις επέστρεψε στ΄αγιοχώματα σου,
τα αναγεννημένα και δυνατές σε σένα δίνουνε ζωή και δύναμη,
αγάπη και κουράγιο, θάρρος, αισιοδοξία, πίστη γρανιτένια…
Το γεννοβόλο δέντρο σου σύριζα τα πάνδεινα το ΄κόψαν,
απ΄τις ρίζες του φύτρωσαν, χιλιάδες βλαστοί και νέα δέντρα αιωνόβια,
που στην σκιά τους μάχεσαι όρθια περήφανη τιμημένη….
Στα πόδια σου στάθηκες, κλυδωνιζόμενη έρημη και μόνη…
Και είπε και προφήτεψε η ιέρεια Πυθία τότε για τον έρμαιο,
σε φουρτουνιασμένες άγριες θάλασσες Ελληνισμό…
«Ασκός κλυδωνιζόμενος, μηδέποτε βυθιζόμενος.»
Εσύ Κύπρος μας αγαπημένη, μ΄αίμα αγίων και ηρώων,
τα ιερά χώματα σου είναι ποτισμένα και ευωδιάζουν,
σαν γιασεμιά, σαν τριαντάφυλλα, νυχτολούλουδα,
σαν βλογημένο μύρο..
Εσύ Κύπρος μας μητέρα μας, ποτέ δεν θα πεθάνεις,
μια θεία δύναμη, απ΄τον γαλάζιο σου Ελληνικό ουρανό,
μ΄αόρατο πέπλο σε σκεπάζει και προστατεύει….
Αθάνατη καρδιά έχεις, τίποτα δεν την σταματά αιώνια να κτυπά.
Ούτε τα πόδια σου κανείς και τίποτα θε να μπορέσει να λυγίσει.
Και αν γονατίζεις καμιά φορά, τους νεκρούς σου θες για να τιμήσεις…
Τίποτα δεν θα μπορέσει των παιδιών σου την ζωή να αφανίσει.
Το προζύμι σου μόνη το πλάθεις και ζωή πάντα θε νάχεις …
Εσύ Κύπρος αθάνατη, φωτοστεφανωμένη,
της πλάσης μοναχικό εύλαμπρο, διαμάντι,
χρυσόμορφη, απόγονη Ελλήνων ένδοξων προγόνων.
Πανέμορφη, κόρη βασανισμένη, ευλογημένη, ευωδιασμένη,
βωμός, τόλμης και αυτοθυσίας, που καταστροφές εβίωσες,
και τ΄ αχνίζοντα ιερά αίματα των εθνομαρτύρων ακόμη και σήμερα,
τα πάτρια ιερά χώματα σου καθαγιάζουν και ευλογούν…
Κράτα καρδιά μου, χειρότερο έχεις βαστάξει πόνο…
Αειφόρος, εναλία, ζωηφόρος χώρα,
οι μαραμένες δάφνες, τα αγριολούλουδα,
του Πενταδάκτυλου , θα ξαναγεννηθούν, θα μυροβολήσουν.
Τα πικρογελασμένα αηδόνια και πάλι θα λαλήσουν και κελαδήσουν.
Τα χελιδόνια της Άνοιξης και πάλι θα επιστρέψουν στους ουρανούς σου.
Οι άγγελοι, οι νύφες και νεράϊδες, που ωδή θε να λαλήσουν με την γλώσσα της μουσικής, ξανά θε να τραγουδήσουν και ζωή θα δώσουν, με τις γλυκές φωνές τους.
Την δύναμη την αέναη της θείας φύσης, θα υμνήσουν
και χαρμόσυνο μήνυμα θα δώσουν με δύναμη,
για αισιοδοξία, αγάπη και ψυχική αναγέννηση….
Νέα αναγεννημένη Ζωή, ας δώσουν με τις γλυκές φωνές τους….. Α.Α.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Π.Β. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ

Ανώνυμος είπε...

Με διαλειματα συγκινησης και βουρκωμενα ματια ολοκληρωσα το διαβασμα.
Εσεις προδοτες του Κυπριακου Ελληνισμου στον Καιαδα να ριχθειτε.
Συγκλονιστικα και αρθρο και σχολια.
Dr Αντωνια

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ο ΚΙΜΩΝΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΟΥ ΕΚΔΙΩΞΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ..... ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ .....

Κίμων: Η ζωή, η δράση και η εκστρατεία του στην Κύπρο (που τότε δεν ήταν μακριά…) εναντίον των Περσών (450 π.Χ.)
Η εκστρατεία στην Κύπρο (που τότε δεν ήταν μακριά) – Ο θάνατος του Κίμωνα

Με 200 αθηναϊκές τριήρεις και, πιθανότατα, άλλες 100 συμμαχικές, ο Κίμωνας το 450 π.Χ. έπλευσε στην Κύπρο. Εκεί ναυλοχούσε ο Πέρσης ναύαρχος Αρτάβαζος με 300 τριήρεις, ενώ στην απέναντι ακτή της Κιλικίας, στρατοπέδευε ο Μεγάβαζος με 300.000 άνδρες.

Ενώ ο στόλος ήταν έτοιμος ν’ αποπλεύσει, ο Κίμωνας είδε ένα όνειρο. Ο μάντης φίλος του Αστύφιλος ο Ποσειδωνιάτης, ερμηνεύοντας το, είπε στον Κίμωνα ότι αυτό «προαναγγέλλει» τον θάνατό του. Παρ’ όλα αυτά, ο Κίμωνας δεν ματαίωσε την εκστρατεία. Έστειλε 60 πλοία στην Αίγυπτο, με ανώτερο σκοπό να διαλύσει όλο το περσικό κράτος και με τα υπόλοιπα καταναυμάχησε τον περσικό στόλο που τον αποτελούσαν πλοία της Φοινίκης και της Κιλικίας. Έτσι, έγινε κύριος όλων των παράλιων περιοχών απέναντι από την Κύπρο. Αφού κυρίευσε το Μαρίον, πολιόρκησε το ισχυρό Κίτιον, αλλά στη διάρκεια της πολιορκίας αρρώστησε ή τραυματίστηκε και μετά από λίγο πέθανε. Λίγο πριν φύγει απ’ τη ζωή, διέταξε τους αξιωματικούς του να λύσουν την πολιορκία και να αποκρύψουν από τους άνδρες του τον θάνατό του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρηθεί ψηλά το ηθικό των στρατιωτών, οι οποίοι λίγες μέρες αργότερα νίκησαν τους Πέρσες έξω από τη Σαλαμίνα της Κύπρου σε ναυμαχία και πεζομαχία, όπως γράφει ο Θουκυδίδης. Από τον διπλό αυτό θρίαμβο, έμεινε η φράση «και νεκρός ενίκα». Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Οι συμπολίτες του τον έθαψαν με μεγάλες τιμές μπροστά στις Μελίτιδες πύλες κοντά στους τάφους των προγόνων του.
Dr K.K.

ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ Ο ΚΙΜΩΝΑΣ. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ. ΝΤΡΟΠΗ.




Ανώνυμος είπε...

TA ΛΟΓΙΑ ΠΕΤΟΥΝ. ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΠΟΝΑΜΕ.
Μινα

Ανώνυμος είπε...

Με τους αδελφούς Κυπρίους διπλα διπλα πολεμήσαμε. Είχαν θάρρος και πείσμα, αλλά πλήρης απογοήτευση τους κυρίευσε όταν η ίδια τους η μάνα πατρίδα τους εγκατέλειψε. Με οπλισμό και 8-10 τανκς του ΒΠΠ πολέμησαν και σοβαρές απώλειες προκάλεσαν στους εισβολείς. Φαντασθείτε ότι αν ήταν πλήρως εξοπλισμένοι οι Τούρκοι στη θάλασσα θα έπεφταν .... ΦΕΥ!
ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΠΕ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ....Π Ρ Ο Δ Ο Θ Η Κ Α Μ Ε!

Χ.Π. ΕΛΔΥΚ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Εγώ και οι συνεργάτες μου θερμά ευχαριστούμε όλους τους φίλους και φίλες για τα πρόσθετα χρήσιμα σχόλια. Η συμπαράσταση δίνει κουράγιο στην Ελληνική Κύπρο να συνεχίσει τον αγώνα της για Λευτεριά. Δεκάδες θετικά μηνύματα δεχτήκαμε και από τους προσωπικούς μας αποδέκτες. Να είναι όλοι καλά.
Ευχαριστώ επίσης και τον φίλο Θάνο ο οποίος πάντα συμπαραστέκεται σε αυτό τον δύσκολο εθνικό αγώνα, για την καταχώρηση και επιμέλεια του άρθρου.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ.
Α.Α.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Κι εγω ευχαριστώ με την σειρά μου τον αγαπητό μου φίλο Αντώνη και όλη την ομάδα του, για το έργο που επιτελούν αλλά και το εξαιρετικό άρθρο. Ευχαριστώ επίσης τους σχολιαστές για τα εξαιρετικά σχόλια που συμπληρώνουν το άρθρο.

Δυστυχώς μια ακόμα μαύρη επέτειος από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο μας, πλησιάζει.
50 χρόνια κατοχής. 50 χρόνια προσφυγιάς για χιλιάδες Ελληνες της Κύπρου μας.

Θα κλείσω το σύντομο σχόλιο μου με μια ευχή:
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

Και εύχομαι να πάμε ως απελευθερωτές κι όχι ως προσκεκλημένοι των Τούρκων μετά από μία προδοτική λύση τύπου ΔΔΟ...
Οι Τούρκοι λένε μια φράση: Οτι παρθηκε με τα όπλα δεν παραδίδεται με υπογραφές.
Κι εμείς οφείλουμε στους νεκρούς μας ήρωες να έχουμε ανάλογη στάση και να λέμε: Οτι χάθηκε με αίμα πρέπει να ελευθερωθεί.

Αν δεν επανέλθει το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων Κυπρίων αλλά και όλων των Ελλήνων δεν πρόκειται τα άγια κυπριακά χώματά μας να ελευθερωθούν.
Χρειάζεται απελευθερωτικός αγώνας, χρειάζεται μια νέα ΕΟΚΑ, μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Φίλτατε Θάνο σε λίγες αράδες, με τον κονδυλοφόρο σου από χρυσόφτερο δικέφαλου αετού και Σταυραετού του Μαχαιρά, για ακόμη μια φορά φανέρωσες τον πατριωτισμό σου και αγάπη σου, για την αδελφή Ελληνική Κύπρο, όπως και οι υπόλοιποι φίλοι πατριώτες σχολιαστές.
Μας συγκινείτε όλοι και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, διότι δεν μας αφήνεται να αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι και έρημοι σαν κλυδωνιζόμενος ασκός εδώ στην άκρη της Μεσογείου.
Ευχαριστούμε και πάλι όλους και όπως και η Πυθία είπε ΑΣΚΟΣ ΚΛΥΔΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΣ.
Και εμείς καρτερούμε μέρα, νύχτα, σε τούντο τόπο που εν καμένος, να φυσήξει ένας αέρας, που εννά φέρει την ΕΝΩΣΗ τζιαι την Λευτεριά, τζιαι΄ννα στείλει τους βαρβάρους μακριά στην άλλη της Ελληνικής Μικράς Ασίας μεριά .... βαθιά στην βαθύτερη βάρβαρη Ανατολή, απ όπου και μας ήρθαν ως βάρβαροι εισβολείς ... και μολύνουν τα ιερά μας πάτρια χώματα.
Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια στο KOUKFAMILY για το υψηλο επιπεδο παιδειας τοσον των αθρογραφων του οσον και σχολιαστων του.
Σαν δασκαλα αυτο με κανει υπερηφανη διοτι διαπιστωνω οτι Ελληνες πατριωτες εμφυτα εχουν τα πνευματικα χαρισματα της αξεπεραστης Ελληνικης παιδειας και του πολιτισμου.
Νικη Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ολα εξαιρετα και ενημερωτικα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.  Aχ βρε Αντωνη γράφεις αλήθειες που πονάνε και ταυτόχρονα προειδοποιούν, αλλά η Ελλάδα σήμερα κοιμάται, οι πολιτικοι είναι ανύπαρκτοι και εθελόδουλοι και το σώμα των πολιτών αλλοιώνεται μέρα με την μέρα ...
Γιώργος Βεν.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.