8 Μαρτίου 2024

«Ρομπότ-δολοφόνοι»: Ποια είναι τα νέα «αυτόνομα» όπλα, που σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη εντολή

Η εμφάνιση αυτών των φονικών «αυτόνομων» όπλων έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και διαμάχες σε όλο τον κόσμο
 
Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr
 
«Πόλεμος των drones», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλέον η σύγκρουση στην Ουκρανία. Τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ισοδυναμούν με «ρομπότ δολοφόνους» έχουν φτάσει στο πεδίο της μάχης και έχουν αποδείξει πόσο καταστροφικά και φονικά είναι. «Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Αυτό που βρίσκεται μπροστά μας είναι πολύ πιο απειλητικό για την ανθρωπότητα. Και είναι καιρός να ανησυχούμε» λέει Μάικλ Κλέιρ, Ομότιμος Καθηγητής Σπουδών Ειρήνης και Παγκόσμιας Ασφάλειας στο Hampshire College και συγγραφέας 15 βιβλίων. «Φανταστείτε για μια στιγμή έναν κόσμο πολέμων, όπου αυτά τα drones (ή τα αντίστοιχά τους στο έδαφος και στη θάλασσα), θα μας ελέγχουν, και όχι το αντίστροφο», προειδοποιεί ο Αμερικανός καθηγητής. «Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αδιανόητο. δεδομένου ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα ρομποτικά όπλα». 
 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μεγάλων δυνάμεων εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη μιας σειράς «αυτόνομων» οπλικών συστημάτων – drones μάχης που μπορούν να επιδείξουν μια απίστευτα φονική ισχύ, ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι να τα ελέγχουν.
 
Αυτές οι «συσκευές του διαβόλου», που ονομάζονται «ρομπότ δολοφόνοι» από τους επικριτές τους, περιλαμβάνουν μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τανκς, πλοία και υποβρύχια ικανά για αυτόνομες επιχειρήσεις.
 
«Συνεργατικό μαχητικό drone»
 
Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, για παράδειγμα, αναπτύσσει ήδη το λεγόμενο «Συνεργατικό μαχητικό αεροσκάφος», ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που προορίζεται να συνεργάζεται μαζί με επανδρωμένα αεροπλάνα, σε αποστολές υψηλού κινδύνου. Το drone αυτό προορίζεται χρησιμεύει ως «πιστός wingman» για το επανδρωμένο μαχητικό stealth F-35, ενώ εκτελεί αποστολές υψηλού κινδύνου σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο. 
 
Ο Αμερικανικός Στρατός δοκιμάζει επίσης μια σειρά από αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV), ενώ το Πολεμικό Ναυτικό πειραματίζεται τόσο με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) όσο και με μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη (UUVs ή drone submarines).
 
Η Κίνα, η Ρωσία, η Αυστραλία, το Ισραήλ, ίσως και το Ιράν, εργάζονται επίσης για την κατασκευή τέτοιων όπλων, για τα πεδία μάχης του μέλλοντος. 
 
Προσπάθεια απαγόρευσης
 
Η εμφάνιση αυτών των φονικών «αυτόνομων» όπλων έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και διαμάχες σε όλο τον κόσμο, με ορισμένες χώρες να αναζητούν ήδη πλήρη απαγόρευση και άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη χρήση τους μόνο υπό ανθρώπινη επίβλεψη.
 
Στη Γενεύη, μια ομάδα κρατών προσπάθησε ακόμη και να απαγορεύσει την ανάπτυξη και τη χρήση πλήρως αυτόνομων όπλων, επικαλούμενη Συνθήκη του ΟΗΕ του 1980, η οποία απαγορεύει ορισμένα συμβατικά οπλικά συστήματα, που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τον άμαχο πληθυσμό.
 
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε για πρώτη φορά τα «αυτόνομα όπλα» τον περασμένο Οκτώβριο και σχεδιάζει μια συνολική επανεξέταση του θέματος το επόμενο φθινόπωρο.
 
Η συζήτηση για τη χρήση τέτοιων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από το ερώτημα εάν θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή, χωρίς ανθρώπινη εντολή.
 
«Αναδυόμενη συμπεριφορά»
 
Ωστόσο, καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί με την δυνητικά πιο ανησυχητική πτυχή της χρήσης των προηγμένων αυτών drones στη μάχη: την πιθανότητα αργά ή γρήγορα να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Και επειδή είναι «έξυπνα όπλα», να μπορέσουν να αναπτύξουν μη – προδιαγεγραμμένες τακτικές για να νικήσουν έναν εχθρό.
 
«Αυτή η ελεγχόμενη από υπολογιστή ομαδική σκέψη, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν “αναδυόμενη συμπεριφορά”, εγκυμονεί διάφορους κινδύνους που οι υπεύθυνοι στη Γενεύη, την Ουάσιγκτον ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει ακόμη υπόψη τους», τονίζει ο καθηγητής Κλέιρ. Η αναδυόμενη συμπεριφορά μπορεί να περιγραφεί ως μια διαδικασία κατά την οποία αναδύονται μεγαλύτερα μοτίβα μέσω αλληλεπιδράσεων μεταξύ μικρότερων ή απλούστερων οντοτήτων, που οι ίδιες από μόνες τους, δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες.
 
Σε στρατιωτικούς όρους, σημαίνει ότι ένα σμήνος αυτόνομων drones θα μπορούσε συλλογικά να χρησιμοποιήσει τακτικές μάχης για τις οποίες καμία από τις επιμέρους «συσκευές» δεν ήταν προγραμματισμένη. Ετσι θα μπορούσαν πιθανώς να επιτύχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, χωρίς την απόφαση των ανθρώπων- διοικητών τους.
 
Σμήνη αυτόνομων drones
 
Αμερικανοί στρατηγοί έχουν υποστηρίξει μια εναλλακτική προσέγγιση για την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων σε μελλοντικά πεδία μάχης, στην οποία τα drones θα λειτουργούν ως ισότιμα ​​μέλη αυτοελεγχόμενων ρομπότ.
 
Τέτοιοι σχηματισμοί θα αποτελούνταν από δεκάδες ή και εκατοντάδες UAV, USV ή UGV ελεγχόμενα από την AI, τα οποία θα μπορούν όλα να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές των συνθηκών στο πεδίο της μάχης και να αλλάζουν τις τακτικές μάχης μαζί, όταν το «μυαλό» της ομάδας το κρίνει απαραίτητο. «Οι νέες ρομποτικές τεχνολογίες θα επιτρέψουν στους αυριανούς στρατούς να πολεμήσουν με μεγαλύτερη ευφυία και ταχύτητα από τους σημερινούς στρατιώτες», προέβλεψε ο Πολ Σέιρ, από τους πρώτους υποστηρικτές της ιδέας, σε μια έκθεση για το Centre for a New American Security (CNAS),το 2014.
 
Στόχος η Κίνα
 
Αυτή η έννοια του πολέμου φαίνεται να αποτελεί τη βάση της νέας στρατηγικής «Replicator», που ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Κάθλι Χικς, μόλις το περασμένο καλοκαίρι. «Το Replicator έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κίνας, που είναι η ποσότητα των όπλων», είπε η Χικς σε εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας τον περασμένο Αύγουστο.
 
«Αναπτύσσοντας χιλιάδες αυτόνομα UAV, USV, UUV και UGV, ο αμερικανικός στρατός μπορεί να ξεγελάσει, να ξεπεράσει και να συντρίψει αν χρειαστεί, τον κινεζικό στρατό», είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.
 
Ήδη, το Πεντάγωνο, για να προμηθευτεί το υλικό όσο και το λογισμικό που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος, αναζητά τώρα προσφορές από παραδοσιακές αμυντικές εταιρείες όπως η Boeing και η Raytheon, καθώς και από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.
 
Όπως λέει ο καθηγητής Κλέιρ, «ακόμα κι αν δεν έχουμε τις μαθηματικές δεξιότητες για να κατανοήσουμε την αναδυόμενη συμπεριφορά της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό κίνδυνο για την ύπαρξή της εάν οι φονικές αυτές μηχανές αποκτήσουν την ικανότητα να σκέφτονται και να λειτουργούν μόνες τους».
 
Ναυτεμπορική



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.