11 Οκτωβρίου 2023

Παρουσίαση συλλογής με θέμα την Ελληνιστική Περίοδο (4ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
Βιβλιοθήκη
 
Παρουσίαση συλλογής με θέμα την Ελληνιστική Περίοδο
(4ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ)
 
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου έχει το προνόμιο να φιλοξενεί την μοναδική συλλογή βιβλίων των σημαντικότερων συγγραφέων διαφόρων γλωσσών, που αφορούν στην Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και Πολιτισμού της Ανατολής, στην Αλεξανδρινή και Ελληνιστική Εποχή.
 
Παραχωρήθηκε ως δωρεά από την Δρ. Πoτίτσα Γρηγοράκου, Ερευνήτρια της Ιστορίας του ελληνιστικού πολιτισμού της Ανατολής και Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. 
 
Το θέμα αυτό κατέχουν οι ξένοι αρχαιολόγοι, χάρη στις εκεί ανασκαφές τους, ιδιαίτερα οι Γάλλοι του CNRS-ENS-Paris και την γνώση αυτή μεταφέρει η κα Γρηγοράκου στην Ελλάδα, με τις διαλέξεις της. 
 
Επίσης, εκτός των βιβλίων (550) φιλοξενείται σε ηλεκτρονική μορφή το πλούσιο αρχείο της (16.000 λήμματα) που αφορά στο ίδιο θέμα, αποτελεί σημαντική σελίδα της πολιτισμικής μας ιστορίας και οφείλουμε να το διασώσουμε για τις επόμενες γενιές. Περιέχει επίσης πολλά ψηφιοποιημένα βιβλία, κείμενα και διαλέξεις Ελλήνων και ξένων καθηγητών, μελέτες Ερευνητών, βίντεο (500) και πολλά αρχεία σε μορφή Power Points, πανεύκολα στην χρήση και συνοπτικά, που αφορούν στις ελληνιστικές πόλεις της Ανατολής, με πολλές εικόνες και την πλήρη ιστορία τους. Επίσης, μεγάλα Άλμπουμ με εικόνες από τα ωραιότερα ευρήματα και μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή, σαν «Παρθενώνες» στις ερήμους, Δελφικά παραγγέλματα στην Ασία, κ.ά..
 
Πρέπει οι Έλληνες να γνωρίσουν την σημαντική αυτή σελίδα της ιστορίας μας, άγνωστη στην Ελλάδα αφού οι ανασκαφές στην Ασία είναι όλες ξένων αρχαιολόγων των ξένων Πανεπιστημίων..
 


Κατάλογοι Εκθέσεων
 
Οι πρόσφατες Εκθέσεις, στη Νάπολη, στο Παρίσι-Λούβρο, τώρα στο Βερολίνο, από Ιανουάριο στο Λονδίνο, με θέμα «Μ. Αλέξανδρος στην Ανατολή» και «Οι θησαυροί του Ουζμπεκιστάν από τον Μ. Αλέξανδρο στο βασίλειο των Κουσάν», όπως και πολλές προγενέστερες εκθέσεις σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου (όχι στην Ελλάδα), παρουσιάζουν όλες τα ευρήματα των ξένων ανασκαφών στην Μ Ανατολή και Κεντρική Ασία. Το σημερινό Ουζμπεκιστάν όπως και το Αφγανιστάν, ανήκαν στο Ελληνο-βακτριανό βασίλειο και έχουν ευρήματα της ελληνιστικής εποχής αλλά και της μεταγενέστερης, των λαών Κουσάν.. Οι θησαυροί που εκτίθενται είναι σωζόμενα έργα τέχνης των Ελληνικών πόλεων, αλλά και των ντόπιων λαών, όπως οι Κουσάν, που υιοθέτησαν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και τα καλλιέργησαν για αιώνες μετά την αποχώρηση των Ελλήνων. 
 
Οι εκθέσεις αυτές έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο που η πόλη του Βερολίνου αποφάσισε να οργανώσει Σεμινάρια και διαλέξεις για το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την σημαντική αυτή σελίδα της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή. Είναι η κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου και των Διαδόχων, που χάρη στις πολλές ελληνικές πόλεις που ίδρυσαν από την Μ. Ανατολή έως την Ινδία, κατέστησαν τα ελληνικά γλώσσα οικουμενική για πολλούς αιώνες. Στο Αρχείο Π. Γρηγοράκου, εκτός από τα βιβλία των ξένων αρχαιολόγων και τις φωτογραφίες όλων των ευρημάτων, υπάρχουν και οι Κατάλογοι των διαφόρων Μουσείων με όλες τις Εκθέσεις που έχουν γίνει ως τώρα, με το θέμα αυτό.’
 
(Πολεμικό Μουσείο-Βιβλιοθήκη, Είσοδος ελεύθερη, Καθημερινές ώρα 9-2 μμ.)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.