Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2023

Παρουσίαση συλλογής με θέμα την Ελληνιστική Περίοδο (4ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ)

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
Βιβλιοθήκη
 
Παρουσίαση συλλογής με θέμα την Ελληνιστική Περίοδο
(4ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ)
 
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου έχει το προνόμιο να φιλοξενεί την μοναδική συλλογή βιβλίων των σημαντικότερων συγγραφέων διαφόρων γλωσσών, που αφορούν στην Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και Πολιτισμού της Ανατολής, στην Αλεξανδρινή και Ελληνιστική Εποχή.
 
Παραχωρήθηκε ως δωρεά από την Δρ. Πoτίτσα Γρηγοράκου, Ερευνήτρια της Ιστορίας του ελληνιστικού πολιτισμού της Ανατολής και Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. 
 
Το θέμα αυτό κατέχουν οι ξένοι αρχαιολόγοι, χάρη στις εκεί ανασκαφές τους, ιδιαίτερα οι Γάλλοι του CNRS-ENS-Paris και την γνώση αυτή μεταφέρει η κα Γρηγοράκου στην Ελλάδα, με τις διαλέξεις της. 
 
Επίσης, εκτός των βιβλίων (550) φιλοξενείται σε ηλεκτρονική μορφή το πλούσιο αρχείο της (16.000 λήμματα) που αφορά στο ίδιο θέμα, αποτελεί σημαντική σελίδα της πολιτισμικής μας ιστορίας και οφείλουμε να το διασώσουμε για τις επόμενες γενιές. Περιέχει επίσης πολλά ψηφιοποιημένα βιβλία, κείμενα και διαλέξεις Ελλήνων και ξένων καθηγητών, μελέτες Ερευνητών, βίντεο (500) και πολλά αρχεία σε μορφή Power Points, πανεύκολα στην χρήση και συνοπτικά, που αφορούν στις ελληνιστικές πόλεις της Ανατολής, με πολλές εικόνες και την πλήρη ιστορία τους. Επίσης, μεγάλα Άλμπουμ με εικόνες από τα ωραιότερα ευρήματα και μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή, σαν «Παρθενώνες» στις ερήμους, Δελφικά παραγγέλματα στην Ασία, κ.ά..
 
Πρέπει οι Έλληνες να γνωρίσουν την σημαντική αυτή σελίδα της ιστορίας μας, άγνωστη στην Ελλάδα αφού οι ανασκαφές στην Ασία είναι όλες ξένων αρχαιολόγων των ξένων Πανεπιστημίων..
 


Κατάλογοι Εκθέσεων
 
Οι πρόσφατες Εκθέσεις, στη Νάπολη, στο Παρίσι-Λούβρο, τώρα στο Βερολίνο, από Ιανουάριο στο Λονδίνο, με θέμα «Μ. Αλέξανδρος στην Ανατολή» και «Οι θησαυροί του Ουζμπεκιστάν από τον Μ. Αλέξανδρο στο βασίλειο των Κουσάν», όπως και πολλές προγενέστερες εκθέσεις σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου (όχι στην Ελλάδα), παρουσιάζουν όλες τα ευρήματα των ξένων ανασκαφών στην Μ Ανατολή και Κεντρική Ασία. Το σημερινό Ουζμπεκιστάν όπως και το Αφγανιστάν, ανήκαν στο Ελληνο-βακτριανό βασίλειο και έχουν ευρήματα της ελληνιστικής εποχής αλλά και της μεταγενέστερης, των λαών Κουσάν.. Οι θησαυροί που εκτίθενται είναι σωζόμενα έργα τέχνης των Ελληνικών πόλεων, αλλά και των ντόπιων λαών, όπως οι Κουσάν, που υιοθέτησαν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και τα καλλιέργησαν για αιώνες μετά την αποχώρηση των Ελλήνων. 
 
Οι εκθέσεις αυτές έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο που η πόλη του Βερολίνου αποφάσισε να οργανώσει Σεμινάρια και διαλέξεις για το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την σημαντική αυτή σελίδα της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή. Είναι η κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου και των Διαδόχων, που χάρη στις πολλές ελληνικές πόλεις που ίδρυσαν από την Μ. Ανατολή έως την Ινδία, κατέστησαν τα ελληνικά γλώσσα οικουμενική για πολλούς αιώνες. Στο Αρχείο Π. Γρηγοράκου, εκτός από τα βιβλία των ξένων αρχαιολόγων και τις φωτογραφίες όλων των ευρημάτων, υπάρχουν και οι Κατάλογοι των διαφόρων Μουσείων με όλες τις Εκθέσεις που έχουν γίνει ως τώρα, με το θέμα αυτό.’
 
(Πολεμικό Μουσείο-Βιβλιοθήκη, Είσοδος ελεύθερη, Καθημερινές ώρα 9-2 μμ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.