17 Ιουνίου 2023

«Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» (συγκλονιστικό)

Γράφει ο Dr Νικόλαος Βρούσγος
 
Μια φορά κι έναν καιρό πριν από πολλά χρόνια, έτυχε να δουλέψω σε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ιδιωτικά γηροκομεία, κάτι σαν πεντάστερο Χίλτον.
 
Με προσέλαβαν ως «περιττή πολυτέλεια» όπως μου είπαν αργότερα, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιούν τον τίτλο μου για διαφημιστικούς λόγους και προσέλκυση «πελατείας». 
 
Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται δια νόμου η πρόσληψη Κλινικού Γεροντολόγου/Γηριάτρου στα γηροκομεία.
 
Μία μέρα λοιπόν ήρθε η κόρη ενός ηλικιωμένου ενοίκου κλαίγοντας και μου είπε πως την πληροφόρησαν οι γιατροί ότι ο ογδοντάχρονος πατέρας της «σήμερα θα πεθάνει» και να φροντίσει τα διαδικαστικά. 
 
Πήγα λοιπόν αμέσως και βρήκα τον γέροντα ο οποίος μου άπλωσε το χέρι και μου είπε κατά λέξη: «Σώσε με Νίκουμ σώσε με».
 
Συγκλονίστηκα….. υπ’ όψιν πως οι αρμοδιότητες που μου επέτρεπαν στο ευαγές αυτό ίδρυμα ήταν κάτι σαν…. ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, «παρηγορητή» και διάμεσου επικοινωνίας μεταξύ των ενοίκων και του λοιπού προσωπικού και των υπηρεσιών του γηροκομείου των 250 ενοίκων. 
 
Φυσικά υπήρχε «ντουβάρι» απομόνωσης σε μένα από το ιατρικό σκέλος της περίθαλψης, κι ότι το κατά δύναμιν μπορούσα να βοηθήσω ήταν τελείως μυστικά με δική μου πρωτοβουλία. 
 
Πήγα κατ’ ευθείαν και βρήκα την νεαρή γιατρό βάρδιας και την ρώτησα, κι αυτή πολύ ψυχρά μου απάντησε πως σήμερα πεθαίνει ο εν λόγω ηλικιωμένος και καλά θα κάνω να «σταθώ στη άκρη» και να μην προσπαθήσω να τον «βασανίσω» και να εμποδίσω την «μετάβασή του» στο άλλο κόσμο, για το «καλό του». 
 
Φυσικά μόνο που δεν την έβρισα, αλλά της υπενθύμισα με όση αυτοσυγκράτηση και ευγένεια μπορούσα, πως δεν πρέπει να το παίζει «θεός» και να αποφασίζει αν θα πεθάνει ο γέροντας ειδικά σήμερα ή αύριο, και τον όρκο φυσικά του Ιπποκράτη. 
 
Στην επόμενη βάρδια ευτυχώς ο άλλος νεαρός γιατρός έδειξε περισσότερη διάθεση συνεννόησης, αλλά μου είπε πως ο γέροντας παίρνει φάρμακα για τον καρκίνο που έχει στα κόκκαλα του; «λάθος διάγνωση-λάθος θεραπεία»; δεν γνωρίζω, και ότι είναι στα….τελευταία του. 
 
Τότε του ζήτησα μια χάρη, αφού έτσι κι αλλιώς θα «πεθάνει σήμερα» ο ηλικιωμένος, να σταματήσουν κάθε φαρμακευτική αγωγή. Το βρήκε λογικό και το έκανε. 
 
Πήγα και βρήκα τις νοσηλεύτριες και έμαθα πως το φαγητό που του αφήνανε δίπλα στο κομοδίνο του ούτε που το άγγιζε, νερό σταμάτησε να πίνει και με τα χίλια ζόρια και μεγάλη επιμονή έμαθα πως είχε πολλές μέχρι και δεκαπέντε ημέρες να ενεργηθεί. Φυσικά, δεν κρατούσαν τέτοια στοιχεία διότι τα θεωρούσαν μη απαραίτητα. 
 
Με πολύ κόπο και με «μέσον» παρακάλεσα έναν ειδικευόμενο νεαρό νοσηλευτή να του κάνει υψηλό υποκλυσμό στα κρυφά, και εν συνεχεία άρχισα κρυφά να του δίνω νερό και «συνομωσιολογικά» με τον μάγειρα, χυμούς, σούπες και φαγητό σε υγρή μορφή από το στόμα με σύριγγα σίτισης των 60ml, όταν δεν με βλέπανε φυσικά. 
 
Για να μην τα πολυλογώ, σε πολύ λίγες ημέρες σηκώθηκε και μπορούσε να πηγαίνει στην τραπεζαρία να σιτίζεται μόνος του χαρούμενος. 
 
Τρείς μήνες λοιπόν μετά «την επίσημη απόφαση του θανάτου του που αναβλήθηκε» κι αφού δεν είχε κανένα εμφανές πρόβλημα υγείας, έφυγα με άδεια και πριν τελειώσει η άδειά μου, μου τηλεφώνησε μία συνάδελφος ψυχολόγος για να μου πει πως ο ηλικιωμένος φίλος μου δυστυχώς κατέληξε. 
 
Φυσικά προσπάθησα να μάθω το τι συνέβη, μέσες άκρες έμαθα πως επειδή ήταν καλά στην υγεία του, του ξανάρχισαν τα φάρμακα για «το καλό του», άρχισε να έχει εμετούς να μην τρώει και πέθανε μάλλον από αφυδάτωση; 
 
Μετά από αυτό παραιτήθηκα. 
 
Με λίγα λόγια θέλω να σας πω πως, εάν ο κόσμος γνώριζε πως συμμετέχουμε ως «κομπάρσοι» θύτες και θύματα, σε ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον τίτλο: «Υγεία, Επικρατούσα Ιατρική & Περίθαλψη» θα….. άλλαζε πλανήτη.
 
Βέβαια όταν γράφω για την «επανάσταση» στον χώρο της υγείας όπως στο προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει» επικρατεί απέραντη σιωπή «Η σιωπή των αμνών».
 
Και βέβαια η απάντηση στο φαινόμενο της παθητικής μας συμμετοχής στο «έργο» βρίσκεται στο πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο: «Τι δεν καταλαβαίνεις»;
 
Ξαναψηφίστε τους λοιπόν «κομπάρσοι» και τα χειρότερα…… έρχονται.
 
Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν αναγκαίο. Για τα 100 ευρώ ως πρόστιμο σημείωσε ότι μόνο αυτό προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί.
 
Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε μία φωτογραφία στα social media από τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση του εμβολίου, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα για την ανάσχεση της πανδημίας. «Τρίτη δόση. Εμβολιαζόμαστε. Διαλέγουμε τον δρόμο της επιστήμης και της ζωής», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μήνυμά του.
 
Ανδρουλάκης: Tην άμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς ελέγχους.
 
Κουτσούμπας: «Αναγκαίος ο εμβολιασμός, τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού» Το μήνυμα της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού, αλλά και της άμεσης θωράκισης του συστήματος Υγείας έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που εμβολιάστηκε..
 
Βαρουφάκης: «Στο ΜέΡΑ25 είμαστε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός τόσο το καλύτερο.
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Κουτσούμπας επισκέφθηκε την PFIZER!!! Τα σέβη του στους τοπικούς ΝΤΠ...
https://www.iefimerida.gr/politiki/stis-egkatastaseis-tis-pfizer-koytsoympas

Δημοσθένης ο Μακεδών

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.