16 Ιουνίου 2023

Η Κίνα αναπτύσσει το πιο ισχυρό ραντάρ πολεμικού πλοίου

Δύναται να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε 4.500 χιλιόμετρα
 
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ραντάρ πολεμικών πλοίων που περιορίζονται από τις απαιτήσεις ισχύος και έχουν βεληνεκές μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, καθιστώντας το σύστημα ραντάρ κατάλληλο για νεότερα πλοία με συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης.
 
Καθώς η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας συνεχίζουν να κλιμακώνονται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, το Πεκίνο αναπτύσσει ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ ικανό να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων – περίπου ισοδύναμη με την απόσταση από το Γκουάμ. 
 
Σύμφωνα με την South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το υπό ανάπτυξη σύστημα ραντάρ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία της ναυτικής δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα.
 
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο έργο ισχυρίστηκαν ότι ένα κινεζικό στρατιωτικό πλοίο εξοπλισμένο με αυτό το προηγμένο σύστημα ραντάρ θα έχει την ικανότητα να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους από μια αξιοσημείωτη απόσταση έως και 4.500 χιλιομέτρων (2.800 μίλια). 
 
Αυτό το εύρος ανίχνευσης είναι περίπου ισοδύναμο με το γεωγραφικό εύρος μεταξύ της νότιας Κίνας και της βόρειας Αυστραλίας.
 
Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημα ραντάρ είναι κατάλληλο για ανάπτυξη σε νέα κινεζικά πολεμικά πλοία. Η κατασκευή του πρώτου συστήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 
 
Η ανάπτυξη του προηγμένου συστήματος ραντάρ αποκαλύφθηκε σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου στο κινεζικό περιοδικό Electric Machines and Control.
 
Σε αυτό το έγγραφο, Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι το σύστημα ραντάρ μπορούσε να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων, περίπου που αντιστοιχεί στην απόσταση από το Γκουάμ.
 
Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, το Γκουάμ, ως ζωτικής σημασίας αμερικανικό έδαφος που στεγάζει μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τις κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 
Επιπλέον, οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι η αυξημένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ασία, που οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα αντιπαραθέσεων, έχει ωθήσει την Κίνα να αναπτύξει ισχυρά συστήματα ραντάρ για να παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα πολεμικά της πλοία. 
 
Τους τελευταίους μήνες, πολυάριθμα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην περιοχή με επιθετικές ενέργειες από τις κινεζικές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές τους δυνάμεις. 
 
Για παράδειγμα, στις 5 Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι το κινεζικό ναυτικό συμμετείχε σε έναν μη ασφαλή ελιγμό στα στενά της Ταϊβάν. 
 
Το βίντεο φέρεται να δείχνει ένα πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού να κάνει μια απότομη ανατροπή στην πορεία ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, με αποτέλεσμα το αμερικανικό πλοίο να πρέπει να μειώσει την ταχύτητά του για να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση.
 
Τέτοια περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δείχνοντας τις ολοένα και πιο επιθετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Δυνατότητες του νέου συστήματος ραντάρ
 
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ραντάρ πολεμικών πλοίων που περιορίζονται από τις απαιτήσεις ισχύος και έχουν βεληνεκές μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, καθιστώντας το σύστημα ραντάρ κατάλληλο για νεότερα πλοία με συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης.
 
Όπως περιγράφει το έγγραφο, το ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσης νέας γενιάς αποτελείται από έναν εξαιρετικό αριθμό πομποδεκτών, που εκτιμάται ότι είναι σε «δεκάδες χιλιάδες».
 
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις συμβατικές συσκευές ραντάρ, οι οποίες έχουν συνήθως λιγότερους πομποδέκτες.
 
Κάθε μονάδα συστοιχίας πομποδέκτη εντός του συστήματος ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο ραντάρ ικανό να στέλνει και να λαμβάνει σήματα.
Όταν αυτές οι μονάδες συνεργάζονται, μπορούν να παράγουν ισχυρά παλμικά ηλεκτρομαγνητικά σήματα, που φτάνουν σε ισχύ έως και 30 μεγαβάτ.
 
Ένα τέτοιο επίπεδο ισχύος έχει τη δυνατότητα να διαταράξει σημαντικά και να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα οποιουδήποτε υπάρχοντος πολεμικού πλοίου.
 
Επιστήμονας στο Πεκίνο είπε στην SCMP ότι η εγκατάσταση ενός ραντάρ 30 μεγαβάτ σε ένα θωρηκτό θεωρούνταν κάποτε επιστημονική φαντασία…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.