4 Μαΐου 2023
Πώς χρηματοδοτούν το Κατάρ και η Κίνα τους «ανεξάρτητους» ειδικούς του ΟΗΕ
Τον Ιούλιο του 2021, το European Centre for Law and Justice κατήγγειλε την χρηματοδότηση ενός ειδικού του ΟΗΕ έξω από κάθε έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Στην πραγματικότητα σε 5 χρόνια, 37 ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών είχαν λάβει 11 εκατομμύρια δολάρια από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς (κυρίως τα ιδρύματα Open Society και Ford).
Από τότε η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, αντίθετα η άφιξη νέων χρηματοδοτών συνεχίζει να αποσταθεροποιεί το διεθνές σύστημα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκμεταλλευόμενη την πόρτα που άνοιξαν αυτά τα ιδρύματα και κράτη. Ανάμεσα σε αυτούς τους νέους χρηματοδότες η Κίνα και το Κατάρ αρχίζουν να επενδύουν σε αυτό το σύστημα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Κατάρ κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε πολλούς βουλευτές, στον ΟΗΕ η ίδια στρατηγική μοιάζει να εφαρμόζεται σε ένα νομικό και διπλωματικό κενό που, μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να αποτρέψει αυτό το σοβαρό φαινόμενο της κατάληψης του θεσμού. Η ανάλυση προσβάσιμων οικονομικών δεδομένων καθιστά δυνατή τη μέτρηση της δράσης αυτών των νέων επενδυτών.
Ανάμεσα στο 2021 και το 2022, η Αλένα Ντουάν από τη Λευκορωσία, ειδική εισηγήτρια για το αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στην άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δήλωσε ότι είχε λάβει δύο πληρωμές από το Κατάρ ύψους 50.000 δολαρίων. Πριν την πρώτη επιχορήγηση από το Κατάρ το 2021, ανέφερε σε έκθεση ότι είχε προσκληθεί στη χώρα από την 1η ως τις 12 Νοεμβρίου 2020.\
Υπερασπιζόταν ήδη τη χώρα αυτή, εκφράζοντας τη λύπη της για την απουσία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευθύνης και της επανόρθωσης για εκείνους των οποίων έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα από μονομερείς κυρώσεις. Στην έκθεση σχετικά με την επίσκεψη εξήγησε ότι σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν «να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μονομερών κυρώσεων που επιβάλλονται σε αυτό το κράτος από τη Σαουδική Αραβία, από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που ζουν στο Κατάρ, στα τέσσερα έθνη που έχουν λάβει αυτές τις κυρώσεις και σε άλλα άτομα που επηρεάζονται από αυτά τα μέτρα». Φέτος, κατήγγειλε επίσης κυρώσεις που αποσκοπούν στο να κλείσουν τον εναέριο χώρο σε πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες εγγεγραμμένες κυρίως στο Κατάρ. Είναι το λιγότερο εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ βρίσκεται σε αποστολή στο Κατάρ που χρηματοδοτείται από την ίδια χώρα.
Ανάμεσα στο 2020 και το 2022, η Αλένα Ντουάν επωφελήθηκε από 560.000 δολάρια από την Κίνα. Σε έκθεση του 2020 προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλε την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κυρίως έναντι της Κίνας. Το 2021 ο ειδικός εισηγητής εξέφρασε τη λύπη του για τις «σημαντικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι δευτερογενείς κυρώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα». Παρέθεσε συγκεκριμένα την περίπτωση των κυρώσεων που αποφασίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2020 αντίθετα σε μια κινεζική εταιρεία, την National Electronics Import and Export Corporation: «δεδομένου ότι τα προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση και τη δημόσια ασφάλεια, οι δευτερογενείς κυρώσεις που εμποδίζουν την ικανότητα του προσώπου να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συνιστά εμπόδιο στην προστασία ορισμένων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου, τελικά, του δικαιώματος στη ζωή».
Ανάμεσα στο 2021 και 2022, ο Φελίπε Γκονζάλεζ Μοράλεζ, ειδικός εισηγητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών επιδοτήθηκε επίσης με το ποσό των 260.000 δολαρίων από την Κίνα. Φαίνεται ότι αυτές οι κινεζικές πληρωμές αυξάνονται. Στην πραγματικότητα ανάμεσα στο 2015 και το 2019, η Κίνα είχε χορηγήσει μόνο επιδότηση 100.000 δολαρίων, ενώ μεταξύ του 2020 και 2023, το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 820.000 δολάρια. Οι συνολικές εκταμιεύσεις του Κατάρ είναι 286.000 δολάρια ανάμεσα στο 2016 και 2022.
Μια αποσταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πώς θα μπορούσαν οι δυτικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσει ή ακόμη και εξαγοράσει ειδικούς εισηγητές σε τόσο μεγάλο βαθμό και ανεξέλεγκτα; Επίσης η Νορβηγία, η Σουηδία, η ΕΕ, Η Νότια Κορέα, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έκανε προκαθορισμένες εθελοντικές συνεισφορές σε επιλεγμένες εντολές ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2015 και 2022. Κατά τον ίδιο τρόπο, το 2015, το ίδρυμα Ford επιδότησε τον Χουάν Μέντες, ειδικό εισηγητή για τα βασανιστήρια, με 90.000 δολάρια για να γράψει μια έκθεση σχετικά με το φύλο και τα βασανιστήρια. Αυτή η έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ στις 5 Ιανουαρίου 2016 χωρίς ο εισηγητής να αναφερθεί ποτέ στη γενναιοδωρία του ιδρύματος Ford.
Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που επιτρέπουν το διαχωρισμό του χρήματος από έναν «καλό» χρηματοδότη, που θα μπορούσε να γίνει δεκτός από εκείνον ενός «κακού» που έπρεπε να απορριφθεί. Σύμφωνα με τον παλιό ειδικό του ΟΗΕ Γκαμπόρ Ρονά, το ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης είναι αναγκαστικά πολιτικοποιημένο, αλλά «δεν υπάρχει τρόπος να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια γύρω από ποια κράτη θα μπορούσαν να συναντηθούν για να καθορίσουν ποια κράτη βρίσκονται στην πράσινη λίστα και ποια κράτη βρίσκονται στην κόκκινη».
Ορισμένες χώρες, πανεπιστήμια και ιδρύματα, κυρίως αγγλοσαξονικά άνοιξαν την πόρτα σε αυτή τη «χρηματοδότηση» από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το γραφείο του Ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε τα στραβά μάτια. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ούτε να μας θλίβει το γεγονός ότι βλέπουμε την Κίνα και το Κατάρ, και γιατί όχι μια μέρα το Ιράν και τη βόρεια Κορέα, να επενδύουν οικονομικά σε διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενάντια σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο ένας πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ μίλησε για «σιωπηλή διαφθορά», το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε χρηματοδότηση να χορηγήσει επιχορήγηση σε μια συγκεκριμένη εντολή.
Όλες οι επιδοτήσεις θα πρέπει να προσφέρονται άνευ όρων απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε στη συνέχεια να κατανεμηθούν ανεξάρτητα. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτών των σημαντικών εμπειρογνωμόνων από τις απόπειρες σύλληψης που παρατηρούνται σήμερα.
Μετάφραση: Παναγιώτα Γιάννενα
Κατηγορία Θέματος
Ειδήσεις-Πολιτική,
Ενημέρωση,
Κίνα,
Παγκοσμιοποίηση,
Σκάνδαλα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου