18 Ιανουαρίου 2023

Ο Κίσινγκερ προσφέρει «ανανεωμένο» σχέδιο για την Ουκρανία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ μιλάει στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, 17 Ιανουαρίου 2023 © AP / Markus Schreiber
 
Ο 99χρονος πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ υποστηρίζει τώρα την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ
 
Η ουδετερότητα της Ουκρανίας «δεν έχει πλέον νόημα» δεδομένων των συνθηκών, δήλωσε ο Χένρι Κίσινγκερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη. Ο ίδιος υποστήριξε την ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά συνέχισε να επιμένει στον διάλογο με τη Ρωσία – μια στάση που του χάρισε μια θέση στη διαβόητη ουκρανική «λίστα θανάτου».  
 
Ο Κίσινγκερ, 99 ετών σήμερα, ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973-1977) και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (1969-1975), διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς και στην πολιτική της αντιπαράθεσης της Κίνας με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.  
 
Στην περσινή συνάντηση του Νταβός, τον Μάιο, υποστήριξε τον επείγοντα τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, για να μην οδηγηθεί η Ρωσία «σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα». Ωστόσο, επειδή τόλμησε να προτείνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει την Κριμαία -η οποία επανεντάχθηκε στη Ρωσία το 2014- μπήκε στον κατάλογο των «ειρηνοποιών» εχθρών της Ουκρανίας.  
 
Την Τρίτη, προλόγισε τις παρατηρήσεις του με «θαυμασμό» για τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζελένσκι και την «ηρωική συμπεριφορά του ουκρανικού λαού», προτού προτείνει ουσιαστικά την ίδια ειρηνευτική συμφωνία με πέρυσι.
 
«Πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι φοβόμουν ότι θα ξεκινούσε ακριβώς τη διαδικασία που είδαμε», δήλωσε ο Κίσινγκερ. «Τώρα που αυτή η διαδικασία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει πλέον νόημα».
 
Πιστεύω ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν [ένα] κατάλληλο αποτέλεσμα.  
 
Κατά την άποψη του Κίσινγκερ, ο τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι να γίνει ακριβώς αυτό που έκαναν μέχρι τώρα το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους: να απαιτήσουν την αποχώρηση της Ρωσίας, παρέχοντας παράλληλα στην Ουκρανία στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και διατηρώντας «κυρώσεις και άλλες πιέσεις» στη Μόσχα.
 
Θα πρέπει να δοθεί στη Ρωσία ένα «άνοιγμα» για να επανενταχθεί στη Δύση, «εάν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει ως μέλος σε αυτές τις ευρωπαϊκές διαδικασίες», υποστήριξε ο ηλικιωμένος διπλωμάτης. Είναι σημαντικό, είπε, να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η σύγκρουση έχει γίνει «εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», γεγονός που μπορεί να κάνει τους Ρώσους να επανεκτιμήσουν τόσο την ιστορική «έλξη τους προς την κουλτούρα της Ευρώπης όσο και τον φόβο της κυριαρχίας της Ευρώπης».
 
Ο Κίσινγκερ δήλωσε επίσης ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ο εγγυητής της τελικής ειρηνευτικής διευθέτησης «με όποιες μορφές μπορεί να αναπτύξει το ΝΑΤΟ».  
 
Ενώ η πρότασή του κολάκευε τη δυτική αντίληψη ότι η Ουκρανία κέρδιζε στο πεδίο της μάχης με τη βοήθεια των όπλων του ΝΑΤΟ, ο Κίσινγκερ επέλεξε να αγνοήσει την υπηρεσία τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας. Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά κάθε είδους κατάπαυση του πυρός εκτός αν η Ρωσία συνθηκολογήσει, ενώ το Κρεμλίνο έχει καταγράψει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να παραδεχτεί ότι το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, η Χερσώνα και η Ζαπορόζιε αποτελούν τμήματα της Ρωσίας – με την Κριμαία να είναι εντελώς εκτός συζήτησης.  
 
Ήταν επίσης ασαφές αν η Μόσχα θα δεχόταν καθόλου διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Δύσης, μετά την παραδοχή της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ – που αργότερα επαναλήφθηκε από τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ – ότι η εκεχειρία του Μινσκ του 2014 δεν είχε συμφωνηθεί με καλή πίστη, αλλά είχε ως στόχο να «δώσει χρόνο στην Ουκρανία» να προετοιμαστεί για πόλεμο.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)  
RT news
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

99 ΕΙΝΑΙ ;;;
ΑΝΤΕ Κ ΣΤΑ 100 ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ Κ ΤΟΥ ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΗ ΤΟΥ Γ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.