5 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί η 4ήμερη εργασία μπορεί να είναι το μέλλον; – Τι έδειξε πείραμα 6 μηνών

Το μήνυμα ότι το «λιγότερο» είναι στην ουσία «περισσότερο» στέλνει μία ομάδα εταιρειών, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πείραμα διάρκειας 6 μηνών με θέμα τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας κατά μία ημέρα. Δηλαδή από 40 ώρες σε πέντε μέρες, η εργασία να γίνει 32 ώρες σε τέσσερις ημέρες χωρίς μείωση μισθού.
 
Μάλιστα, όπως μεταδίδει η New York Post, στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία -τόσο των εταιρειών όσο και των εργαζομένων- συμφώνησαν ότι πρόκειται για τέλεια ιδέα, με σχεδόν όλους να λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν ποτέ στην «κανονικότητα» των 40 ωρών εργασίας.
 
Στο πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό 4 Day Week Global Foundation, συμμετείχαν 33 εταιρείες και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Η μελέτη, που έγινε κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες, διεξήχθη από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. 
Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν συντριπτικά θετικοί. 
 
Αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών με την αλλαγή στο ωράριο 
 
Όσον αφορά στη βαθμολόγηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, οι ερωτηθέντες έδωσαν στην τετραήμερη εβδομάδα 9 στα 10. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, βίωσαν λιγότερη αϋπνία, εξάντληση και είχαν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία. 
 
Οι λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό δεν ήταν μόνο καλές για το ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και για τους εργοδότες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα έσοδα της μέσης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. 
 
Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητής του πειράματος, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση του φόρτου εργασίας, επίσης. 
 
«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», είπε. 
 
Ωράριο «win-win» για εργοδότες και εργαζομένους
 
Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, που συμμετείχε στη μελέτη, την αποκάλεσε «πραγματική win-win». 
 
«Η τετραήμερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Leland. «Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», συμπλήρωσε. 
 
Το 4 Day Week Global Foundation, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με την εν λόγω ιδέα, ολοκλήρωσε επίσης μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη μελέτη σε 70 εταιρείες και 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο. 
 
Το 2018, μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ανέφερε θετικά ευρήματα. 
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αυτής εμπνεύστηκε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα, καθώς διάβασε μια έρευνα του 2016 με 1.989 βρετανούς υπαλλήλους γραφείου, η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί μόνο για μόλις λιγότερο από τρεις ώρες μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, επειδή παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν θέματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.