14 Νοεμβρίου 2022

2042 ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Ας τολμήσουμε να δούμε με τα μάτια της φαντασίας τη χώρα μας μετά 20ετίαν. Προϋποθέσεις: 1/ ότι τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα θα γίνουν πραγματικότητα και 2/ Ότι τα χρήματα των υδρογονανθράκων δεν θα κλαπούν από τους ημετέρους, ούτε θα παιχθούν στα Χρηματιστήρια, αλλά θα γίνει χρηστή διαχείριση τους
 
Η Ελλάδα θα γίνει αγνώριστη. Σωστή επανάσταση υλικοτεχνική, τεχνολογική, κατασκευαστική, βιομηχανική, εξαγωγική, εμπορική, πληθυσμιακή, πνευματική κ.α θα σαρώσει τη χώρα. Ότι να πούμε αυτό που έρχεται ίσως να μας διαψεύσει  
 
Με φωτισμένες και χρηστές Κυβερνήσεις υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η χώρα μας να γίνει ο φάρος του εκσυγχρονισμού και Πολιτιστικής αναλαμπής στον Κόσμο. Εκτός από εξαγωγέας ενέργειας μπορεί να γίνει και εξαγωγέας Πολιτισμού κάτι για το οποίον αμφιβάλλω.  
 
Θα μπουν οι βάσεις για νέα σύγχρονα ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και Πολιτιστικά Ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας. Θα δοθεί η ευχέρεια να αναπλασθούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά τοπία, έτσι ώστε η παρούσα γενιά να σφραγίσει με την ταυτότητα της την Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική της εποχής μας. Η χώρα μας θα έχει γίνει κέντρο διοργανώσεως Διεθνών Συνεδρίων και χώρα διαλόγου των παγκόσμιων προβλημάτων, όπως έκανε στην αρχαία εποχή η Αμφικτιονία.  
 
Οι Ιεροί τόποι Αθήνας, Δελφών, Ολυμπίας, Ολύμπου, Πέλλας και Δωδώνης θα έχουν γίνει χώροι πνευματικής λατρείας και παγκόσμιων συναθροίσεων, και χώροι διδασκαλίας, παιδείας, φιλοσοφίας, αθλητισμού κλπ.  
 
Παρόμοια φροντίδα βελτίωσης και για τα Μοναστήρια, Ναούς και ιδιαίτερα το Άγιο Όρος.  
 
Ίσως τότε κάποιος οραματιστής του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού ξεκινήσει το όραμα επανακάμψεως των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία ή τουλάχιστον των κλασικών αγωνισμάτων. Τούτο έχει ωριμάσει για λόγους οικονομίας. Ως τότε θα έχουν επιστραφεί τα γλυπτά του Παρθενώνος στο Μουσείον της Ακροπόλεως  
 
Ρυμοτομικός και πολεοδομικός Σχεδιασμός του Λεκανοπεδίου 
 
Πριν όμως αρχίσει ο ρυμοτομικός και πολεοδομικός οργασμός στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις θα πρέπει να γίνει από της εξορύξεως των υδρογονανθράκων το νέο ρυμοτομικό και πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια εκτρώματα του παρελθόντος. Κάθε πόλη και κώμη θα πρέπει να έχει δικό της σχέδιο με τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Η Αθήνα και οι λοιπές πόλεις προοδευτικά θα αρχίσουν πολεοδομικά έργα, αρχής γενομένης από άσχημες παλαιές πολυκατοικίες και τις φτωχογειτονιές. Με την ευκαιρία θα ανοιχθούν νέοι λεωφόροι ώστε να ανασάνει το κέντρο, με ταυτόχρονη πύκνωση των γραμμών του Μετρό κατασκευή πεζογεφυρών, χώρων στάθμευσης κ.α  
 
Εργα Προσαρμοσμένα στο Περιβάλλον 
 
Θα δούμε να ξεπηδούν προοδευτικά καλαίσθητα Επιχειρηματικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Σχολεία, σύγχρονοι λιμένες, αεροδρόμια, σταθμοί λεωφορείων αλλά και σύγχρονα μουσεία, πλατείες, άλση, αγάλματα, αναστήλωση αρχαιοτήτων, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομοι, κυλιόμενες ταινίες πεζοδρομίων κοκ δηλαδή ένας οργασμός κατασκευών. Άλλα έργα θα είναι υπό σχεδίαση, άλλα στην έναρξη εκτελέσεως και άλλα θα τελειώνουν.  
 
Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών των νησιών μας ήτοι: οδικού δικτύου ενέργειας, διαχείρισης σκουπιδιών, λιμένων, αεροδρομίων, μαρινών κλπ  
 
Νέες Βιομηχανικές Ζώνες. 
 
Λόγω της φθηνής ενέργειας θα δημιουργηθούν και νέες βιομηχανικές ζώνες οι οποίες θα φιλοξενήσουν βιομηχανίες (χημικές, βιοτεχνολογίας, φαρμακοβιομηχανίας, διαστημικές, βιομηχανίες μετάλλου χαμηλής ρύπανσης και κυρίως βιομηχανίες υπερσύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων κοκ) Στην επαρχία θα γίνουν βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και σύγχρονες βιολογικές μονάδες παραγωγής κρέατος, τροφών, οπωροκηπευτικών, ιχθυοκαλλιεργιών κ.α  
 
Οι εντάσεως εργασίας βιομηχανίες στα όμορα κράτη όπως λ.χ επεξεργασίας του ορυκτού μας πλούτου. Ετσι θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη τους.  
 
Πρόγραμμα ανάπτυξης της Βορείου Ηπείρου 
 
Στον απώτερο προγραμματισμό πρέπει να εφαρμόσουμε πρόγραμμα ανάπτυξης της Βορείου Ηπείρου, ώστε να διασυνδεθεί με οδικό, σιδηροδρομικό και αεροπορικό δίκτυο και να επικοινωνούν οι Βορειοηπειρώτες με τον τόπο τους.  
 
Η Αθήνα θα αποπνέει αέρα μεγαλούπολης και θα γίνεται προοδευτικά διεθνές κέντρο Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού καθώς επίσης και πόλος έλξεως επιχειρηματικού ενδιαφέροντος  
 
Τουρισμός παράλληλα με τη μάθηση. 
 
Ο Τουρισμός δεν θα περιορίζεται στην επίδειξη των νέων πρωτοπόρων στον κόσμο επιτευγμάτων και των αναβαθμισμένων τοπίων των νησιών μας και της υπαίθρου, αλλά θα δημιουργηθούν περιπατητικές, μοφωτικές και φιλοσοφικές στοές, ώστε μαζί με την οπτική απόλαυση να εμπλουτίζεται ο ξένος με το Ελληνικό πνεύμα και να αναβαπτίζεται στην Ελληνική πολιτιστική «κολυμβήθρα» Αυτό θα ωφελήσει και τον ξένο και την Ελλάδα, διότι θα γίνει φορέας του Ελληνικού Πολιτισμού.  
 
Από την ξενολαγνία στην εξαγωγή Ελληνικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα ως τότε θα έχει ξεπεράσει την ξενολαγνία και θα αναπτύξει κίνητρα για την εξαγωγή του ανθρωπιστικού πολιτισμού της και αργότερα και των τεχνολογικών επιτευγμάτων της, όπως θα τον διαμορφώνουν τα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και τα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα τα οποία θα έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας.
 
Το φιλελληνικό ρεύμα θα έχει διεμβολίσει τις ΗΠΑ μέσα από την Ομογένεια και την Ελληνική Παιδεία σε σχολεία της Ομογένειας, ενώ στην Ευρώπη η Ελλάδα θα γίνει ο κυριότερος αμυντικός, ενεργειακός και πολιτιστικός πυλώνας στην Ανατ. Μεσόγειο, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ. Τούτο θα επιφέρει την ισχυροποίηση της Ε.Ε και την κατασκευή του EASTMED  
 
Μέχρι τότε η Τουρκία ίσως να έχει αλλάξει στρατηγική. Να έχει ασπασθεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν τούτο συμβεί θα υπάρξει προσέγγιση με την Ελλάδα και θα γίνει δυνατή η συνεκμετάλλευση και των πλούσιων κοιτασμάτων του Αιγαίου με τους όρους φυσικά της Ελλάδος. Κάτω από τις νέες συνθήκες ίσως αρχίσει περίοδος Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας και Συνεργασίας επί τη βάσει κοινών συμφερόντων, οπότε ίσως να δούμε Έλληνες Μικρασιάτες να επανακάμπτουν στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και Πόντιους στον Πόντο (μάλλον μεμακρυσμένο πέραν της εικοσαετίας)  
 
Η Ρωσία καθημαγμένη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ίσως γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρανία. Αυτή η Ρωσία ίσως χρειαστεί την πνευματική και πολιτιστική στήριξη μας, την οποία δεν πρέπει να αρνηθούμε.  
 
Η Εθνική μας Άμυνα θα ενισχυθεί με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ορισμένα εξ αυτών θα παράγονται στην χώρα μας από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία  
 
Θα αυξηθεί κατακόρυφα ο πληθυσμός της χώρας από Ευρωπαίους, ομογενείς και μετανάστες.  
Σε λίαν χαμηλά επίπεδα η ανεργία και ιδιαίτερα σε εξειδικευμένο προσωπικό. Αρα θα χρειαστούμε αύξηση των γεννήσεων ή εισαγωγή μεταναστών κατ’ επιλογήν. Για την κάλυψη των νέων αναπτυξιακών αναγκών θα καλέσουμε Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, αλλά και ξένους από τις χώρες της Ε.Ε.  
 
Η Ελλάδα θα λάμπει σαν διαμάντι από το διάστημα τα βράδια καθώς θα είναι φωτισμένη από ακρου εις άκρον.  
 
Ο προγραμματισμός να αρχίσει από τώρα, γιατί θα υπάρξει μεγάλη πίεση όταν εντός 10ετίας θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εξορύξεων.
 
Το πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί. Αντί να ασχολείται με τις υποκλοπές δηλαδή «περι όνου σκιάς» θα έπρεπε τα επιτελεία των Υπουργείων και των κομμάτων να καταρτίζουν τα Σχέδια για την αυριανή Ελλάδα που θα αλλάξει άρδην.  
 
Όχι στα σφάλματα και στις σπατάλες του παρελθόντος 
 
Δεν πρέπει αυτή τη φορά να επαναληφθούν τα σφάλματα και εκτρώματα του παρελθόντος, διότι τότε υπήρχε η δικαιολογία της επείγουσας επουλώσεως των πληγών του πολέμου, ούτε το όργιο της σπατάλης των Ολυμπιακών Αγώνων ένεκα επείγοντος. Τώρα ουδεμία θα υπάρξει δικαιολογία. Γι αυτό πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για την παρακολουθήση των δαπανών και αυστηρές τιμωρίες των καταχραστών.  
 
Ο κ Μητσοτάκης καλός «μάνατζερ» μπορεί να αρχίσει μετά τις εκλογές τον Προγραμματισμό. Η αντιπολίτευση αντί να ασχολείται για «μαύρους και για αρκούδες» καλύτερα να καταρτίσει σχεδία για την επόμενη των εκλογών, αν θέλει να την ψηφίσει ο λαός.  
 
Πάντως προκαταβολικά σας λέω ότι θα διαψευστώ ιδιαίτερα στα πνευματικά έργα και στα τοιαύτα της παιδείας και πολιτισμού και λιγότερο στα υλικά καθώς και στην υπόθεση χρηστής διαχείρισης 
 
(13/11/22)
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.