17 Οκτωβρίου 2022

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ…..

Ο «Μπλε βώλος», μία διάσημη φωτογραφία της *Γης που τραβήχτηκε από αστροναύτες του Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972
 
Η Γη είναι ο τρίτος πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο πιο πυκνός και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα και ειδικότερα, ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό (οι άλλοι είναι ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής). Είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή. Σύμφωνα με ενδείξεις μέσω ραδιομετρικής χρονολόγησης και άλλων πηγών, η Γη σχηματίστηκε πριν από 4,54 δισεκατομμύρια έτη. Αλληλεπιδρά με τα άλλα αντικείμενα του χώρου μέσω βαρυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα με τον Ήλιο και τη Σελήνη, η οποία αποτελεί τον μοναδικό μόνιμο φυσικό δορυφόρο της. Η αλληλεπίδραση της Γης με το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης δημιουργεί την παλίρροια των ωκεανών, σταθεροποιεί την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της Γης και σταδιακά μειώνει τον ρυθμό περιστροφής του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της περίπου 365,26 φορές, δημιουργώντας 365,26 ηλιακές ημέρες ή ένα αστρικό έτος. Ο άξονας περιστροφής της Γης έχει κλίση 23,4° με τον κάθετο στο επίπεδο τροχιάς της άξονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εποχικές διαφορές στην επιφάνεια της Γης με περίοδο ενός τροπικού έτους (365,24 ηλιακές μέρες). Άλλες ονομασίες: Κόσμος, Γαία, Γαλάζιος πλανήτης…. (WIKIPEDIA)
 
Κάποτε βλέπαμε τον ξάστερο ουρανό … 
 
Σήμερα μαύρη, μαυρίλα τον σκέπασε … 
 
Χωρίς καυσαέρια ……!!! 
 
Με καυσαέρια …. 
 
Κάποτε γαλάζιες πεντακάθαρες θάλασσες …. 
 



Σήμερα …. 
 
Κάποτε πανέμορφα δάση … 
 
Σήμερα νεκροταφεία δέντρων … 
 
Απόσπασμα περιβαλλοντικής έκθεσης με πρόσθετες πληροφορίες. 
 
Το περιβάλλον στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Την επόμενη δεκαετία, έχουμε ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για να κλιμακώσουμε τα μέτρα προστασίας της φύσης, να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση φυσικών πόρων Ενώ οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα έχουν συντελέσει στη βελτίωση του περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη δεν σημειώνει επαρκή πρόοδο, οι δε προοπτικές για το περιβάλλον την επόμενη δεκαετία δεν είναι θετικές, σύμφωνα με την έκθεση "Ευρωπαϊκό περιβάλλον — κατάσταση και προοπτικές το 2020" (SOER 2020). 
 
Η έκθεση SOER 2020 είναι η πληρέστερη περιβαλλοντική εκτίμηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ευρώπη. Αποτυπώνει με απόλυτη ειλικρίνεια τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά την επίτευξη των στόχων πολιτικής για το 2020 και το 2030, καθώς και τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους για το 2050 και τις φιλοδοξίες για μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. 
 
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ευρώπη έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία εικοσαετία σε θέματα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σημεία προόδου είναι εμφανή και σε άλλα πεδία, όπως η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής και της υδάτινης ρύπανσης, αλλά και η καθιέρωση νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων και την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας. Εξάλλου, η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι η πρώτη του είδους της ως προς τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα ως κινητήριου μοχλού της αναγκαίας μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον. 
 
Επείγουσα έκκληση για επέκταση και επιτάχυνση της αλλαγής 
 
Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι σημαντικά, αλλά η Ευρώπη δεν θα επιτύχει το όραμά της για βιωσιμότητα και «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη» συνεχίζοντας να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και επιδιώκοντας τη διαχείριση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου. 
 
Η έκθεση παροτρύνει τις χώρες, τους ηγέτες και τους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη να αδράξουν την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν την επόμενη δεκαετία ούτως ώστε να επεκτείνουν και να επιταχύνουν δραστικά τις ενέργειες που θα επαναφέρουν την Ευρώπη στην τροχιά της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων και των πιο μακροπρόθεσμων στόχων και σκοπών της περιβαλλοντικής πολιτικής της προκειμένου να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες μεταβολές και βλάβες. 
 
Το σημερινό φάσμα ευρωπαϊκών δράσεων πολιτικής αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για τη μελλοντική πρόοδο, πλην όμως δεν αρκεί. Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις δράσεις της, να αντιμετωπίσει διαφορετικά κάποιες προκλήσεις και να επανεξετάσει τις επενδύσεις της. Η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων θα απαιτήσει καλύτερη υλοποίηση και βελτιωμένο συντονισμό των υφιστάμενων πολιτικών. Θα χρειαστεί επίσης επιπρόσθετες δράσεις πολιτικής για να επιτευχθούν θεμελιώδεις αλλαγές στα βασικά συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης στα οποία στηρίζεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, όπως η διατροφή, η ενέργεια και η κινητικότητα, που έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 
 
Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης η σημασία των τρόπων με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και η ανάγκη υιοθέτησης διαφορετικών προσεγγίσεων. Η Ευρώπη, για παράδειγμα, θα πρέπει να αναλογιστεί πώς αξιοποιούνται οι υπάρχουσες καινοτομίες και τεχνολογίες, πώς θα μπορούσαν βελτιωθούν οι παραγωγικές διαδικασίες, πώς θα μπορούσαν να προαχθούν οι δράσεις έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιωσιμότητας και πώς θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για αλλαγές των προτύπων κατανάλωσης και του τρόπου ζωής. 
 
Τέλος, η επίτευξη αυτής της αλλαγής θα απαιτήσει επένδυση σε ένα βιώσιμο μέλλον και παύση της χρήσης δημόσιων πόρων για την επιδότηση περιβαλλοντικά επιζήμιων δραστηριοτήτων. Η Ευρώπη έχει να κερδίσει πάρα πολλά από μια τέτοια αλλαγή στις επενδυτικές της προτεραιότητες, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών που μπορούν να δημιουργηθούν. Παράλληλα, θα είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν οι προβληματισμοί των πολιτών και να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή στήριξη μιας τέτοιας στροφής —μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης. 
 
Τέλος, ας ευχηθούμε, ότι θα σώσουμε αυτόν τον πλανήτη των τρισεκατομμυρίων ετών, όχι μόνο από την οικολογική καταστροφή, αλλά και από ένα πυρηνικό όλεθρο … 
 


Ας αισιοδοξούμε … 
 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Του Κ. Καρυωτάκη. Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου. Ας υποθέσουμε πως ήρθανε τα δάσημ’ αυτοκρατορικήν εξάρτυση πρωινού θριάμβου, με πουλιά, με το φως τ’ ουρανού και με τον ήλιον όπου θα τα διαπεράσει. Ας υποθέσουμε πως είμαστε εκει πέρα,σε χώρες άγνωστες, της Δύσης, του Βορρά ενώ πετούμε το παλτό μας στον αέρα, οι ξένοι βλέπουνε περίεργα, σοβαρά. Για να μας δεχτεί κάποια λαίδη τρυφερά,έδιωξε τους υπηρέτες της ‘ολη μέρα. Ας υποθέσουμε πως του καπέλου ο γύρος άξαφνα εφάρδυνε, μα εστένεψαν, κολλούν τα παντελόνια μας, και με του πτερνιστήρος το πρόσταγμα, χιλιάδες άλογα κινούν. Πηγαίνουμε —σημαίες στον άνεμο χτυπούν—ήρωες σταυροφόροι, σωτήρες του Σωτήρος. Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους τα όρια της σιγής κι ας τραγουδήσουμε, το τραγούδι να μοιάσει νικητήριο σάλπισμα αισιοδοξίας, ξέσπασμα κραυγής—στους πυρρούς δαίμονες, στα έγκατα της γης και ψηλά, τους ανθρώπους να ανεβάσει … 
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ: ΑΝΤΩΝΙΟ ΑΝΤΩΝΑ.



Share

10 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

............Τέλος, ας ευχηθούμε, ότι θα σώσουμε αυτόν τον πλανήτη των τρισεκατομμυρίων ετών, όχι μόνο από την οικολογική καταστροφή, αλλά και από ένα πυρηνικό όλεθρο … .....
ΘΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΝ ΜΟΝΟ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΤΣΙ Κ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΟΝΟ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΝΤΑΣ Κ ΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΓΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

To παρελθόν ας μας διδάσκει για το μέλλον και το δικό μας, αλλά κυρίως των παιδιών και εγγονιών μας.
Εξαιρετικό και διδακτικό.
Ε.Κ. Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Ο παντοδύναμος έπλασε αυτό τον κόσμο τέλεια. Εμείς οι ασεβείς τον καταστρέφουμε και δυστυχώς μόνο καμένη γη θα αφήσουμε στους απογόνους μας χωρίς καν ανθρώπινη ύπαρξη.
Ντία

Ανώνυμος είπε...

Αναμετάδοση.
Απόσπασμα μελέτης από μαθητή...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ:ΣΤΕΛΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ

Η παρακάτω εργασία έγινε σε συνεργασία με το μάθημα της πληροφορικής και τον καθηγητή Κορέλη Αντώνη. Η εργασία αναφέρεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις που έχει για εμάς τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη. Επίσης τι είναι και πως δημιουργήθηκε η τρύπα του όζοντος. Τέλος παραδίδει λόγους σχετικά με την μόλυνση του περιβάλλοντος και τις επιδράσεις της

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Η 7 ΑΙΤΙΕΣ).

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη μας ντροπή καθώς υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων στον πλανήτη. Μια ντροπή για την οποία βέβαια μερικοί είναι πιο υπεύθυνοι από άλλους, αλλά τελικά όλοι μας κάνουμε ζημιά, έστω και μικρή. Η καταστροφή του περιβάλλοντος περιλαμβάνει πολλά δεινά. Αναφέρονται τα πιο κάτω:

1. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, βρίσκονται πνιγμένες στο νέφος. Τα πρωτεία σ’ αυτό το κατάντημα φαίνεται να κατέχει η πόλη του Μεξικού, όπου τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της ζουν καθημερινά μέσα στο νέφος. Αν ολόκληρος ο κόσμος φθάσει στο μέσο επίπεδο διαβίωσης των πλουσιότερων χωρών, τότε τα περίπου 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας, θα φθάσουν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια. Και μόνο που το σκέφτεται κανείς, σταματά το μυαλό του, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον μια τέτοια αύξηση στον αριθμό των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Και σκεφθείτε ότι σε 50 χρόνια ο πληθυσμός θα φθάσει γύρω στα 10 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός αυτοκινήτων θα φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια), ότι σε 100 χρόνια θα φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός τους θα φθάσει τα 7.5 δισεκατομμύρια). Σκέτη τρέλα.
2. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
3. Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
4. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
5. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
6. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
7. ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Καταστροφή του περιβάλλοντοςhttp://lyk-vatheos.eyv.sch.gr › Ergasies
3. Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ. Το στρώμα του όζοντος εμποδίζει να φθάσουν στη Γη οι θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Η χρήση κοινών «σπρέι» κατά το ...

Μπράβο.
Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος Βενετσάνος
Καλησπέρα, εξαιρετικό και επίκαιρο, μια και ορισμένοι έχουν βαλθεί αυτό τον κόσμο με όσα κάνουν να τον καταστρέψουν

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι διδακτικό και Αποκάλυψη και Αρμαγεδώνα προμηνύει, αν δεν σεβαστούμε την γη μας, το σπίτι μας.

Λησμονήσαμε τον Θεό, ασεβούμε έναντι αυτού του κόσμου, που με τελειότητα έπλασε και τον καταστρέφουμε... Τι θα βρουν τα παιδιά μας;

Ο υλισμός και ευμάρεια μας έχουν κυριεύσει ...

Μόνο η προσευχή μας μένει... Ο Θεός βοηθός, αν δεν μας βαρέθηκε και αυτός....

ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Κύριε ο Θεός ημών, ανοίξαντός σου την χείρα, τα σύμπαντα πλησθήσονται χρηστότητος, ο Δημιουργός του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ο Κυβερνήτης πάσης της κτίσεως, ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον, ο εκτείνων τον ουρανόν ωσεί δέρριν· εξαποστελείς το πνεύμά σου και κτισθήσονται, και ανακαινιείς το πρόσωπον της γης· ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, ο άναρχος και ατελεύτητος και επέκεινα παντός χρόνου νοούμενός τε και υπάρχων, ο πάσης εκτός μεταβολής τε των όντων και αλλοιώσεως, ο τον πάντα χρόνον τον τε γεγονότα τον τε όντα και τον εσόμενον πληρών, ο εν τη αφάτω σου μακροθυμία καταξιώσας ημάς εις νέον εκκλησιαστικόν ενιαυτόν εισελθείν· αυτός πανάγαθε Δέσποτα, την είσοδον ταύτην τη θεία σου Χάριτι ευλόγησον· ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε· πάντα εν σοφία εποίησας, επληρώθη η γη της κτίσεώς σου· όμβρους ειρηνικούς προς καρποφορίαν τη γη δώρησαι· ο ποτίζων όρη εκ των υπερώων αυτού, από καρπού των έργων σου χορτασθήσεται η γη· τους αέρας υγιεινούς και ευκράτους ανθρώποις τε και κτήνεσι κατασκεύασον· δος ημίν εν ειρήνη και ομονοία βεβαία τον κύκλον του ενιαυτού διελθείν, τω στεφάνω της δόξης των αρετών κοσμουμένους, τω φωτί των εντολών σου ευσχημόνως ως εν ημέρα καλώς οδεύοντας.

Την αγίαν ημών Εκκλησίαν καλώς διαφύλαξον· το ευσεβές ημών γένος τη δυνάμει σου κραταίωσον· τους Αρχοντας ημών και τον Στρατόν τη κραταιά σου χειρί στερέωσον και κράτυνον. Την νεότητα παιδαγώγησον, το γήρας περικράτησον, τους εσκορπισμένους επισυνάγαγε, τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη αγία σου Εκκλησία.

Ως Δεσπότη και Κτίστη ημών Φιλάνθρωπε, σοι προσπίπτομεν πίστει και εκβοώμέν σοι· την ατμόσφαιραν ημών και την γην άπασαν, εκ λυμεώνων χαλεπών, διατήρει ασινή, και δίδου ημίν Οικτίρμον, μετάνοιαν και υγιείαν, προς σωτηρίαν των ψυχών ημών.

Ελθέτω δη εφ’ημάς η βασιλεία σου, βασιλεία πάντων των αιώνων, βασιλεία χρηστότητος, δικαιοσύνης, και ειρήνης· και αξίωσον ημάς εν ενί στόματι και μια καρδία υμνείν σε και δοξάζειν τον εν Τριάδι άναρχον και αιώνιον Θεόν εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Π.Β. Συγγραφέας

Ανώνυμος είπε...

Ωμές, πικρές αλήθειες, αλλά ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
Γ.Ν.Π

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Ήταν κάτι διαφορετικό που λησμονήσαμε, προς αφύπνιση ...

Ευχαριστώ το KOUKFAMILY, για την καταχώρηση και εξαιρετική τεχνική επιμέλεια του κειμένου.
Ευχαριστίες και στους προσωπικούς μας αποδέκτες για τα θετικά τους σχόλια, όπως και τους σχολιογράφους της ιστοσελίδας.
Α.Α.

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερο απόσπασμα από άρθρο της κ. Σαλονίκα Τριανταφυλιάς.

Το μεγαλύτερο και οξύτερο πρόβλημα της εποχής είναι οι σχέσεις που διατηρούμε εμείς οι άνθρωποι με το φυσικό περιβάλλον. Η καταστροφή των δασών, η ρύπανση των υδάτων (κάτι που μας προβλημάτισε πολύ πρόσφατα), η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλα πολλά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή την προβληματική σχέση ανθρώπου - φύσης. Που ευθύνονται όμως όλα αυτά;

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευθύνης θα πρέπει να αποδοθεί στις αξίες που προστάζουν τα ιδεολογικά και ηθικά πρότυπα του δυτικού πολιτισμού. Η ανάγκη για το χρήμα και τη γρήγορη χωρίς κόπο απόκτηση του, ο ωφελιμισμός, η χρησιμοθηρία και η μειωμένη υπευθυνότητα έχουν δημιουργήσει αυτό το ιδεολογικό περιβάλλον και έχουν γεννήσει στους ανθρώπους την αλαζονεία, την απληστία και το πάθος κυριαρχίας της φύσης.

Καθοριστικό ρόλο αποδεικνύεται ότι έχουν η επιστήμη και η τεχνολογία στην ικανοποίηση αυτού του «εγώ», οι οποίες θα έπρεπε να υπηρετούν περισσότερο την θεραπεία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση αυτής της σχέσης παρά την αλαζονεία των ανθρώπων. Έχουν καταφέρει να οπλίσουν τα χέρια τους με μία δύναμη τεράστια χωρίς πρώτα να έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες και τους κινδύνους που κρύβει ο λανθασμένος χειρισμός.

Συνεχώς υπάρχει η ανάγκη για ολοένα και περισσότερα αγαθά και δυστυχώς αυτή η μανία του καταναλωτισμού, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, οδηγεί στην ψευδή ανάγκη για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Η εκμετάλλευση αυτή γίνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς έχοντας σαν αποτέλεσμα το φυσικό περιβάλλον να μην μπορεί να ανταποκριθεί αλλά ούτε και να "προλάβει" να αποκαταστήσει αυτές τις ζημίες που του έχει υποστεί.

Ωστόσο καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι λανθασμένες αυτές αξίες, η λανθασμένη αξιοποίηση των επιστημών και της τεχνολογίας αλλά και η ραγδαία αύξηση των ανθρώπινων αναγκών δεν έχουν τις ρίζες τους στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Είναι έμφυτα, ζωώδη ένστικτα των ανθρώπων που αποδεικνύουν την δική μας φύση και την αυτοφυή ανάγκη μας για εξουσία-κυριαρχία πάνω στην γη. Το γόητρο του απόλυτου κυριάρχου προϋπήρχε από τα αρχαιότερα χρόνια καθώς είμαστε τα μοναδικά έλλογα όντα στη γη.

Ο αγώνας όμως για την σωτηρία του περιβάλλοντος θα πρέπει να ξεκινήσει από κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές ώστε να σταματήσει η ύπαρξη των συνθηκών που ευνοούν αυτή τη θλιβερή καταστροφή.

Τέλος ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλει να προσπαθήσει να μετριάσει τις ανάγκες αυτές και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί έναν μικρό αγώνα, βάζοντας θεμελιώδεις λίθους για τη φύση μας που αποτελεί πηγή ζωής.

Ας διδαχθούμε.... Ουδέν άλλο σχόλιο ...

Κ.Κ. Καθηγητής

Ανώνυμος είπε...

Διαφωτιστικά και το άρθρο και τα σχόλια. Πραγματικά αφυπνίζουν ...
Μ.Α. Θεσσαλονίκη

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.