14 Ιανουαρίου 2022

Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για την Κύπρο είναι η επαναφορά του Σχεδίου Αννάν

Του Φοίβου Κλόκκαρη *

Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για την Κύπρο, επιβλήθηκε από τηνΤουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων (νομιμοποίηση τετελεσμένων κατοχής, διαιώνιση παραμονής βρετανικών βάσεων)και με εισήγηση τηςΒρετανίας περιλήφθηκε στα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ (Ψήφισμα 649/1990). Έκτοτε η ΚΔπαραμένει εγκλωβισμένη στηΔΔΟ. Είναι συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, νομιμοποιεί την διχοτόμηση και το ψευδοκράτος, καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και την αντικαθιστά με δύο κρατικές οντότητες υπό μία ομπρέλα συνομοσπονδιακής φύσεως, οι αποφάσεις της οποίας θα ελέγχονται από την Τουρκία μέσω του Τουρκοκυπριακού (ΤΚ) κρατιδίου.


Σήμερα ηΤουρκία μετακινήθηκε από τη συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών(ΔΔΟ), στην υποστήριξη συνομοσπονδίας δύο κρατών και αφού προηγηθεί αναγνώριση της παράνομης "ΤΔΒΚ", προς καλύτερη εξυπηρέτηση του αμετακίνητου στόχου της για έλεγχο όλης της Κύπρου.

Παρά την απόρριψη, από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, σε δημοψήφισμα το 2004, του σχεδίου Ανάν που ήταν ΔΔΟ, η λύση αυτή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της ΚΔ και τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων.

Καλλιεργήθηκε στο λαό η ψευδαίσθηση ότι η ΔΔΟ δεν είναι το σχέδιo Ανάν, και είναι η μόνη συμβιβαστική, δημοκρατική λύση , που «επανενώνει» την πατρίδα μας.

Ψευδαίσθηση που συντηρείται και από το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο για ένα πολίτη να ασχοληθεί με τη σύγκριση της ΔΔΟ με το σχέδιο Ανάν. Είναι ουσιαστικά το ίδιο σχέδιο τροποποιημένο. Πολύπλοκο, δυσνόητο με αμφισημίες και παραπλανητικές ασάφειες, για να δίδει κάθε πλευρά τη δική της ερμηνεία στους όρους, προκειμένου να συμφωνηθεί το σχέδιο, το οποίο όμως στην εφαρμογή του θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα και θα καταρρεύσει .

Ο συμφωνημένος αγγλικός όρος «Constituent States» (βάση της ΔΔΟ και του σχεδίου Ανάν), ερμηνεύεται από μας ως «συνιστώσες πολιτείες» και από τους Τούρκους ως «ιδρυτικά κράτη».

Μόνο άν ο λαός ενημερωθεί αντικειμενικά και κατανοήσει ότι η ΔΔΟ είναι στην ουσία το σχέδιο Ανάν, δηλαδή μία διχοτομική λύση, η οποία παραβιάζει βασικές δημοκρατικές αρχές και θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα, την ασφάλεια και ευημερία του, θα αντιδράσει έντονα κατά της πολιτικής ηγεσίας του, που του καλλιέργησε ψευδαισθήσεις και θα απαιτήσει απόρριψη της ΔΔΟ, που τουρκοποιεί τηνΚύπρο.

Από ανάλυση των κύριων πτυχών τoυ σχεδίου Ανάν και της ΔΔΟ, διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν βασικές δημοκρατικές αρχές και συγκεκριμένα: 

1. Την αρχή της ενότητας του κράτους

Επιβάλλονται εδαφικές ζώνες, που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση, δίδεται διπλή ερμηνεία των όρων «constituent states» και των τριών<<singles>> (μία κυριαρχία, μία διεθνής προσωπικότητα, μία ιθαγένεια ). Ενσωματώνονται στο σχέδιο διμερείς συμφωνίες εξάρτησης του ψευδοκράτους απο την Τουρκία και μετατρέπεται σε οιονεί επαρχία της.

2. Την αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών

Επιβάλλονται εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών στις ζώνες και παραβιάζονται τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ατομικής ιδιοκτησίας και της ελευθερίας εγκατάστασης (σελίδα 33 και 69 εγγράφου 30.4.2013 συγκλίσεων Ντάουνερ 2008-2012).

3. Την αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων

Εξισώνεται η πλειοψηφία με την μειοψηφία στη δικαστική εξουσία και τη γερουσία με την αριθμητική ισότητα και στη εκτελεστική εξουσία με βέτο της μειοψηφίας για τα ζωτικής φύσεως θέματα. Το κράτος θα αδυνατεί να λαμβάνει αποφάσεις, θα είναι δυσλειτουργικό και θα βουλιάξει στα αδιέξοδα. Στο σχέδιο Ανάν υπήρχε μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων από τρείς ξένους δικαστές (παραβίαση λαϊκής κυριαρχίας).

Στη ΔΔΟ υπήρξε αρχικά σύγκλιση για μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων με ίσο αριθμό ΕΚ/ ΤΚ και επιλογή ενός ξένου δικαστή (σελ. 7 και 9 συγκλίσεωνΝτάουνερ), αργότερα εξετάσθηκε η περίπτωση της κλήρωσης χωρίς κατάληξη και το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων δεν υπάρχουν στις δημοκρατίες ,αλλά σε κράτη που δεν είναι κανονικά και παραβιάζουν την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων.

4. Την αρχή της απλότητας ,της λειτουργικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας

Συγκροτείται κράτος δυσλειτουργικό, πολύπλοκο και οικονομικά μη βιώσιμο, με διαρχία αξιωματούχων, 4 βουλές, 3 κυβερνήσεις, 3 αστυνομίες, εις διπλούν ή τριπλούν ημικρατικοί οργανισμοί σε εδαφικό χώρο όσο η Κρήτη. Θα υπάρχουν συγκρουσιακές σχέσεις, αφού το ΤΚ “Constituent State”, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου λόγω πλειοψηφίας εποίκων και διμερών συμφωνιών εξάρτησης από τηνΤουρκία, που είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Ανάν.

Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δυο μερών δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος. Η ΔΔΟ (σχέδιοΑνάν), συγκροτεί κράτος δυσλειτουργικό που θα καταρρεύσει, όπως συμβαίνει σήμερα στη Βοσνία με καθεστώς παρόμοιο της ΔΔΟ (προβληματίζει άραγε την ΚΔ το θέμα;)

5 .Την αρχή της ασφάλειας

Παραβιάζεται το δικαίωμα της αυτοάμυνας του κράτους (άρθρο 51 καταστατικού χάρτηΗΕ) με την επιβολή αφοπλισμού του κυπριακού κράτους (σελ. 70 συγκλίσεων Ντάουνερ), οι Τούρκοι υπήκοοι θα απολαμβάνουν το δικαίωμα των 4 βασικών ελευθεριών τηςΕΕ (σελ. 68 συγκλίσεωνΝτάουνερ) και νομιμοποιείται ο παράνομος εποικισμός.

Στο σχέδιο Ανάν διετηρούντο τα εγγυητικά δικαιώματα και στρατεύματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Τουρκία υποστήριξε το ίδιο και για την ΔΔΟ, με την προσθήκη και στρατιωτικής βάσης (πρακτικά Κράν Μοντάνα 2017).

Ηανάλυση των βασικών πτυχών της ΔΔΟ διαλύει τις ψευδαισθήσεις όσων νομίζουν ότι αυτή επανενώνει την πατρίδα μας. Ο αγώνας πρέπει να επικεντρωθεί στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Κύπρο. Να απορριφθεί η ΔΔΟ και να υποστηρίζεται συνέχιση λειτουργίας της ΚΔ ως ενιαίο κράτος με επανενσωμάτωση των κατεχομένων, ενίσχυση της άμυνάς της και περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συντάγματός της στη βάση της δημοκρατικής αρχής "ένας άνθρωπος μία ψήφος".

Στις επόμενες εκλογές, η μορφή λύσης του κυπριακού πρέπει να αποτελεί το καθοριστικό κριτήριο επιλογής νέου προέδρου, αφού αυτό σχετίζεται με την επιβίωση του κυπριακούΕλληνισμού.

Λευκωσία Ιανουάριος 2022 

*αντιστράτηγος ε.α. 

πηγή




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.