26 Απριλίου 2021

Λογισμοί ιερής αγανάκτησης

Γράφει ο Κώστας Νούσης στην Romfea.gr 
 
Είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον για ομολογιακό ζηλωτισμό.
 
Το κάνουν και Μητροπολίτες, «αδειάζοντας» το ποίμνιό τους με απαξιωτικές αναρτήσεις, στις οποίες τσουβαλιάζουν όποιον τολμάει να σκεφτεί και να εκφράσει τα αυτονόητα.  
Έχω στον νου μου ενδεικτικά έναν μητροπολίτη της «Παλαιάς Ελλάδος».  
Το πρόβλημα όμως της ιεράς αγανάκτησης είναι μια κτισμένη ακολουθία γεγονότων εδώ και ένα χρόνο, που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις επόμενες σκέψεις, με βάση και την τελευταία εγκύκλιο της ΔΙΣ:  
Από την πρώτη στιγμή η δημοσιοϋπαλληλική οσφυοκαμψία των Ιεραρχών απέναντι στον Καίσαρα είναι, τουλάχιστον, προκλητική. Τα άλλοθι τελείωσαν προ πολλού.  
 
Το επαναλαμβανόμενο αμάρτημα είναι πάθος και κατάσταση. Η αντίσταση μηδαμινή. Σχεδόν ανύπαρκτη.  
Προφανώς φοβούνται χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ή μείωση διορισμών ή περικοπή μισθών ή απολύσεις.  
 
Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν, αν και όποτε αποφασιστούν, και είναι σιγουράκι ότι η Πολιτεία δεν θα λάβει υπόψη της την απρόσμενη για όλους υποτέλεια της Ιεραρχίας και συμπόρευσή της στον καιρό της πανδημίας.  
 
Και τότε οι κληρικοί μας δεν θα έχουν εμάς ανάχωμα, διότι μας άδειασαν στηριζόμενοι στον χρυσό και όχι στον Χριστό.  
Τότε, λοιπόν, θα είναι πολύ αργά για αυτούς. Πόσο κοντόφθαλμα και μικρόψυχα σκέφτονται οι εκκλησιαστικοί ταγοί…  
 
Με την νέα Εγκύκλιο έρχονται, μάλιστα, να ευχαριστήσουν τον Καίσαρα που μας επιτρέπει φέτος να ανοίξουμε όλους τους ναούς, σε αντίθεση δήθεν με το πέρυσι!  
Και τι άνοιγμα, ε; Με μάσκες διπλές και τρίδιπλες, με σελφ τεστ και πόσες άλλες παραμέτρους… Ευτυχώς μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε τις μάσκες την ώρα της Μετάληψης!   
 
Την ίδια, φυσικά, στιγμή στα καταστήματα και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετς γίνεται χαμός και ο έλεγχος μηδαμινός. Λες και στην Εκκλησία ο ιός είναι πιο μεταδοτικός. Φαιδρότητες…  
Ο Καίσαρας ανοίγει προκλητικά τα πάντα την επομένη της Ανάστασης. Ο κατάμουτρα εμπαιγμός των πιστών και της ηγεσίας τους πρόδηλος.  
Μετά, δηλαδή, το βράδυ της Ανάστασης και τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ιός υποσχέθηκε να μαζευτεί κάπως!  
 
Αντί να γίνει (υποθετικό σενάριο) το αντίθετο: να ήταν αυστηροί στον εγκλεισμό – εφόσον έτσι το προστάζουν οι λοιμωξιολόγοι – όλες τις άλλες μέρες και να «επιτρεπόταν» η παράβαση του ωραρίου χάριν του Επιταφίου και της Ανάστασης.  
Την έννοια του κατ’ οικονομίαν την έχουμε ξεχειλώσει.  
Όπου και όπως μας βολεύει, χωρίς να ρωτάμε κανέναν και να υπολογίζουμε τίποτε. Θύμα και πάλι ο Χριστός.  
 
Δεν μας φτάνει που τον ξανασταυρώνουμε και φέτος, αλλά και τον διατάζουμε να αναστηθεί μια μέρα νωρίτερα, διότι αυτό βολεύει την άθρησκη πολιτική μας.  
 
Είναι ξεκάθαρα συμβολική εν προκειμένω η επιβολή του καισαροπαπισμού με την κατάφωρη παραχάραξη και απαξίωση της Ορθόδοξης Παράδοσης του Ελληνικού Λαού.  
 
Δείχνουν τις προθέσεις τους ανοιχτά πια, ότι δηλαδή σκέφτονται σιγά σιγά να τα ξηλώσουν όλα, ειδικά ό,τι μας συνδέει με το βυζαντινό παρελθόν μας και με τον Χριστό.  
Ανίερες και ανόσιες συμβολικές κινήσεις, τις οποίες επικροτεί και η Ιεραρχία!  
Θύμα λοιπόν και πάλι ο ξανασταυρωμένος Χριστός, στον οποίο επιβάλλουμε σύντμηση της Ακολουθίας της Ανάστασης και γρηγορότερο ξεμπέρδεμα με το «λαϊκό αυτό έθιμο» κατά τρεις ώρες τουλάχιστον νωρίτερα.  
 
Διότι εάν υπολογίσουμε ότι η όλη Αναστάσιμη Ακολουθία τραβάει μέχρι τις 2 π.μ. (τουλάχιστον) και το γεγονός ότι οι εορτασμοί αρχίζουν με το φως του ήλιου – λόγω άνοιξης – κατανοούμε ότι χάνεται η πανηγυρική και ιεροπρεπής ατμόσφαιρα της μεσονύκτιας έγερσης του Κυρίου μας.  
 
Ο απαράδεκτος συμβιβασμός της Ιεραρχίας ίσως δεν φαίνεται τόσο στη συμφωνία περί την ώρα της Ανάστασης, όσο στην περικοπή της Ακολουθίας – άντε να τελειώνουμε δηλαδή και πέρα βρέχει για την λειτουργική μας παράδοση.  
 
Ποιος ρώτησε, όμως, τον Κύριο – και τον λαό Του – αν θέλουν να αποσιωπηθούν τόσα ιερά γράμματα; Δεν είναι αυτό ανευλάβεια, άγιοι πατέρες;  
Και φυσικά θα κλείσουμε με το μέλλον. Το δυσοίωνο προβλεπόμενο.  
 
Οι κινήσεις αυτές, ως προείπαμε καθαρά και μόνο ύψιστου αντιεκκλησιαστικού συμβολισμού με προφάσεις υγειονομικές, δημιουργούν προηγούμενα τερατώδη, που στο εγγύς μέλλον θα νιώσουμε στο πετσί μας.  
 
Π.χ. γιατί να χτυπάνε οι καμπάνες της Ανάστασης τα μεσάνυχτα και να παραβιάζουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των αθέων και των αλλοθρήσκων;  
Μια ΚΥΑ και μια εγκύκλιος της ΔΙΣ αρκούν για να επιλύσουν το ζήτημα…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.