Σελίδες

26 Απριλίου 2021

Λογισμοί ιερής αγανάκτησης

Γράφει ο Κώστας Νούσης στην Romfea.gr 
 
Είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον για ομολογιακό ζηλωτισμό.
 
Το κάνουν και Μητροπολίτες, «αδειάζοντας» το ποίμνιό τους με απαξιωτικές αναρτήσεις, στις οποίες τσουβαλιάζουν όποιον τολμάει να σκεφτεί και να εκφράσει τα αυτονόητα.  
Έχω στον νου μου ενδεικτικά έναν μητροπολίτη της «Παλαιάς Ελλάδος».  
Το πρόβλημα όμως της ιεράς αγανάκτησης είναι μια κτισμένη ακολουθία γεγονότων εδώ και ένα χρόνο, που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις επόμενες σκέψεις, με βάση και την τελευταία εγκύκλιο της ΔΙΣ:  
Από την πρώτη στιγμή η δημοσιοϋπαλληλική οσφυοκαμψία των Ιεραρχών απέναντι στον Καίσαρα είναι, τουλάχιστον, προκλητική. Τα άλλοθι τελείωσαν προ πολλού.  
 
Το επαναλαμβανόμενο αμάρτημα είναι πάθος και κατάσταση. Η αντίσταση μηδαμινή. Σχεδόν ανύπαρκτη.  
Προφανώς φοβούνται χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ή μείωση διορισμών ή περικοπή μισθών ή απολύσεις.  
 
Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν, αν και όποτε αποφασιστούν, και είναι σιγουράκι ότι η Πολιτεία δεν θα λάβει υπόψη της την απρόσμενη για όλους υποτέλεια της Ιεραρχίας και συμπόρευσή της στον καιρό της πανδημίας.  
 
Και τότε οι κληρικοί μας δεν θα έχουν εμάς ανάχωμα, διότι μας άδειασαν στηριζόμενοι στον χρυσό και όχι στον Χριστό.  
Τότε, λοιπόν, θα είναι πολύ αργά για αυτούς. Πόσο κοντόφθαλμα και μικρόψυχα σκέφτονται οι εκκλησιαστικοί ταγοί…  
 
Με την νέα Εγκύκλιο έρχονται, μάλιστα, να ευχαριστήσουν τον Καίσαρα που μας επιτρέπει φέτος να ανοίξουμε όλους τους ναούς, σε αντίθεση δήθεν με το πέρυσι!  
Και τι άνοιγμα, ε; Με μάσκες διπλές και τρίδιπλες, με σελφ τεστ και πόσες άλλες παραμέτρους… Ευτυχώς μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε τις μάσκες την ώρα της Μετάληψης!   
 
Την ίδια, φυσικά, στιγμή στα καταστήματα και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετς γίνεται χαμός και ο έλεγχος μηδαμινός. Λες και στην Εκκλησία ο ιός είναι πιο μεταδοτικός. Φαιδρότητες…  
Ο Καίσαρας ανοίγει προκλητικά τα πάντα την επομένη της Ανάστασης. Ο κατάμουτρα εμπαιγμός των πιστών και της ηγεσίας τους πρόδηλος.  
Μετά, δηλαδή, το βράδυ της Ανάστασης και τη Μεγάλη Εβδομάδα ο ιός υποσχέθηκε να μαζευτεί κάπως!  
 
Αντί να γίνει (υποθετικό σενάριο) το αντίθετο: να ήταν αυστηροί στον εγκλεισμό – εφόσον έτσι το προστάζουν οι λοιμωξιολόγοι – όλες τις άλλες μέρες και να «επιτρεπόταν» η παράβαση του ωραρίου χάριν του Επιταφίου και της Ανάστασης.  
Την έννοια του κατ’ οικονομίαν την έχουμε ξεχειλώσει.  
Όπου και όπως μας βολεύει, χωρίς να ρωτάμε κανέναν και να υπολογίζουμε τίποτε. Θύμα και πάλι ο Χριστός.  
 
Δεν μας φτάνει που τον ξανασταυρώνουμε και φέτος, αλλά και τον διατάζουμε να αναστηθεί μια μέρα νωρίτερα, διότι αυτό βολεύει την άθρησκη πολιτική μας.  
 
Είναι ξεκάθαρα συμβολική εν προκειμένω η επιβολή του καισαροπαπισμού με την κατάφωρη παραχάραξη και απαξίωση της Ορθόδοξης Παράδοσης του Ελληνικού Λαού.  
 
Δείχνουν τις προθέσεις τους ανοιχτά πια, ότι δηλαδή σκέφτονται σιγά σιγά να τα ξηλώσουν όλα, ειδικά ό,τι μας συνδέει με το βυζαντινό παρελθόν μας και με τον Χριστό.  
Ανίερες και ανόσιες συμβολικές κινήσεις, τις οποίες επικροτεί και η Ιεραρχία!  
Θύμα λοιπόν και πάλι ο ξανασταυρωμένος Χριστός, στον οποίο επιβάλλουμε σύντμηση της Ακολουθίας της Ανάστασης και γρηγορότερο ξεμπέρδεμα με το «λαϊκό αυτό έθιμο» κατά τρεις ώρες τουλάχιστον νωρίτερα.  
 
Διότι εάν υπολογίσουμε ότι η όλη Αναστάσιμη Ακολουθία τραβάει μέχρι τις 2 π.μ. (τουλάχιστον) και το γεγονός ότι οι εορτασμοί αρχίζουν με το φως του ήλιου – λόγω άνοιξης – κατανοούμε ότι χάνεται η πανηγυρική και ιεροπρεπής ατμόσφαιρα της μεσονύκτιας έγερσης του Κυρίου μας.  
 
Ο απαράδεκτος συμβιβασμός της Ιεραρχίας ίσως δεν φαίνεται τόσο στη συμφωνία περί την ώρα της Ανάστασης, όσο στην περικοπή της Ακολουθίας – άντε να τελειώνουμε δηλαδή και πέρα βρέχει για την λειτουργική μας παράδοση.  
 
Ποιος ρώτησε, όμως, τον Κύριο – και τον λαό Του – αν θέλουν να αποσιωπηθούν τόσα ιερά γράμματα; Δεν είναι αυτό ανευλάβεια, άγιοι πατέρες;  
Και φυσικά θα κλείσουμε με το μέλλον. Το δυσοίωνο προβλεπόμενο.  
 
Οι κινήσεις αυτές, ως προείπαμε καθαρά και μόνο ύψιστου αντιεκκλησιαστικού συμβολισμού με προφάσεις υγειονομικές, δημιουργούν προηγούμενα τερατώδη, που στο εγγύς μέλλον θα νιώσουμε στο πετσί μας.  
 
Π.χ. γιατί να χτυπάνε οι καμπάνες της Ανάστασης τα μεσάνυχτα και να παραβιάζουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των αθέων και των αλλοθρήσκων;  
Μια ΚΥΑ και μια εγκύκλιος της ΔΙΣ αρκούν για να επιλύσουν το ζήτημα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.