17 Ιουνίου 2020

Της ασυδοτοκρατίας…

Γράφει ο ΠαπαΗλίας Υφαντής

Διηγείτο θεολόγος καθηγήτρια: «Ο παππούς μου ήταν ιερέας! Και ο μητροπολίτης του ζήτησε να τον επισκεφθώ, για να με γνωρίσει. Πήγα και μου επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Με έβαλε να καθίσω δίπλα του, με κέρασε γλυκό και μου επιδαψίλευσε πολλές φιλοφρονήσεις.

Σε λίγο τον επεσκέφθη ένας χωρικός ιερέας. Ταλαιπωρημένος και ατημέλητος. Δεν του είπε να καθίσει και τον «στόλισε» μ’ ένα συντριπτικό υβρεολόγιο, που έκανε σκουπίδι τον παπά κι εμένα να ντρέπομαι. Και συνειδητοποίησα τότε, «εξ απαλών ονύχων», τα λεγόμενα περί της δεσποτικής ασυδοσίας. Την οποία ο πολύς κόσμος ούτε καν μπορεί να διανοηθεί. Γιατί οι περισσότεροι δεσποτάδες για τον πολύ λαό φορούν με εξαιρετική επιτηδειότητα τη μάσκα της καλοσύνης και αγιότητας. Ενώ στους ιερείς, που είναι του χεριού τους, εξαντλούν την αγριότητά τους, που με περισσή φροντίδα κρύβουν στα τρίσβαθα της καρδιάς τους».

Το χαρακτηριστικό αυτό περιστατικό αποτελεί, θα μπορούσα να πω, ανατομία του δράματος της Εκκλησίας. Την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπούν οι άνθρωποι αυτοί, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι ανατροπείς της και συκοφάντες της.

Αλλά ας δούμε πώς οι «άγιοι» δεσποτάδες φιλοτεχνούν τη μάσκα της ανύπαρκτης αγιότητάς τους. Πρόκειται για ασυναγώνιστους ταχυδακτυλουργούς! Ο συγχωρεμένος αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, μεμφόμενος κάποιους συναδέλφους του, που γίνονταν θύματα σκανδαλολογίας, έλεγε: «Εγώ δεν είμαι κορόιδο. Πληρώνω και κάνω τις δουλειές μου»!. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί. Το κεράκι, που πληρώνει ο λαός, το λειψανεμπόριο και το αγιέμπόριο, μεθοδικά οργανωμένα, αποφέρουν πακτωλό χρημάτων στα δεσποτικά θυλάκια.

Και με αυτά πληρώνουν τους δημοσιογράφους, για παράδειγμα, προκειμένου να διαφημίζουν την ανύπαρκτη αγιότητά τους και να κουκουλώνουν τα πελώρια σκάνδαλά τους. Ή πληρώνουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να τους ξεμπλοκάρουν απ’ τα δικαστικά αδιέξοδα και να τους βγάζουν λάδι. Κι από το άλλο μέρος συντρίβουν τους αδύναμους ν’ αντιδράσουν αντίδικους κληρικούς που δεν διαθέτουν ανάλογες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και μεθοδολογικές δυνατότητες.

Γιατί επιβάλλεται στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι οι διωκόμενοι απ’ την ασύδοτη δεσποτοκρατία κληρικοί είναι, κατά κανόνα, οι έντιμοι. Αυτοί που δεν κάμπτουν οσφύν στην ιταμότητα της δεσποτικής οφρύος και δεν υποκλίνονται στις δεσποτικές ανοησίες και αυθαιρεσίες. Γιατί επέλεξαν να υπηρετήσουν το ελεύθερο ευαγγελικό πνεύμα και όχι το δουλοπρεπές και δουλαγωγικό δεσποτικό. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τους διωγμούς, που υπέστη ο Μέγας Χρυσόστομος απ’ τους φθονερούς δεσποτάδες της εποχής του. Οι οποίοι, επειδή δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν την απαράμιλλη μεγαλοφυΐα του, τον καθαίρεσαν και τον οδήγησαν στην εξορία και τελικά στο θάνατο. Για να τον αναγκάσουν να πει το παροιμιώδες εκείνο: «Κανένα δεν φοβήθηκα τόσο, όσο τους επισκόπους, πλην ελαχίστων».

Και μην ξεχνάμε εξάλλου τον επίσης Μεγάλο Πατροκοσμά, που μέσα στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας, πραγματοποίησε έργο σπουδαιότερο απ όλους μαζί τους υπουργούς Παδείας της ελεύθερης, υποτίθεται, Ελλάδας. Απ’ τους οποίους τώρα κάποιοι ανθέλληνες συστηματικά τον αγνοούν και κατεδαφίζουν το έργο του. Της τωρινής δεσποτοκρατίας κοιμωμένης και ροχαλίζουσας μακαρίως. Η οποία ωστόσο τότε δεν παρέλειψε να του επιβάλει επιτίμιο ως αιρετικού! Και για να μην ξεχάσουμε τον Άγιο Νεκτάριο, τον οποίο κατασυκοφάντησαν και τον οδήγησαν στην έσχατη πενία! 

Αλλά το φοβερότερο όλων είναι ότι οι δημοσιογράφοι και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υποκύπτον μόνο στο χρώμα τους χρήματος αλλά και στη δεσποτική γοητεία. Διότι δεν μπορούν να διανοηθούν το απύθμενο έρεβος, που οι προβατόσχημοι αυτοί λύκοι κρύβουν στα άσπλαχνα σπλάχνα τους. Και τους φαίνεται απίθανο ότι είναι δυνατόν ποτέ να μηχανευτούν τις σατανικές μεθοδεύσεις τις οποίες καταγγέλλουν τα θύματά τους. Και που μπορεί μπροστά τους να ωχριά ακόμη και η υπόθεση Ντρέϋφους!

Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, εκτός απ’ τη δεσποτική γοητεία, εμφωλεύει και ο φόβος. Γιατί γνωρίζουν ότι τα ζόμπι αυτά έχουν διασυνδέσεις με τα υψηλά κλιμάκια της δικαστικής αλλά και της πολιτικής ιεραρχίας. Πώς, λοιπόν, να τολμήσουν να τους παραπέμψουν σε δίκες και πολύ περισσότερο να τους καταδικάσουν! Όταν γνωρίζουν πως συνάδελφοί τους, που τόλμησαν να σταθούν απέναντί τους, είχαν ολέθριες συνέπειες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Καλύτερα, λοιπόν, να κάμουν το μαύρο άσπρο και να συνεχίσουν την πορεία τους. Και ποιος ξέρει μπορεί τα ζόμπι αυτά κάποτε να τους φανούν πολύ χρήσιμα. Κι όσο για τη συνείδηση; Αυτή τη στέλνουμε περίπατο και την επικαλούμαστε μόνο, όταν τη χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε πνευματικά βραχυκυκλώματα σε άλλους…

Υπάρχει χαρακτηριστική περίπτωση μεγάλης μητρόπολης, στην οποία ο ΣΔΟΕ, διαπίστωσε έλλειμμα άνω του ενός και μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ο δεσπότης βρέθηκε σε δεινό αδιέξοδο. Φρόντισαν, λοιπόν, να κατακερματιστεί το ποσό και να παραγραφεί η εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε ο δεσπότης και οι συγκατηγορούμενοί του ν’ απαλλαχτούν δια βουλεύματος. Αν όμως ήταν κατηγορούμενος κάποιος ταλαίπωρος παπάς, θα «τον έτρωγε το μαύρο φίδι». Χαρακτηριστικά παπάς στην ίδια μητρόπολη σε βάρος του οποίου στήθηκε σατανική πλεκτάνη, όχι μόνο δεν βρήκε το δίκιο του, αλλά καταδικάστηκε να πληρώσει και 2500 ευρώ. Για να χωνέψει επιτέλους ότι δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα στη δεσποτική ασυδοσία!

Ο μακαριστός π. Ιωάννης Ρωμανίδης έλεγε: «Στις μέρες μας ο σατανάς αναπαύεται. Τη δουλειά του την έχουν αναλάβει οι δεσποτάδες»! Αν οι δεσποτάδες, οι πολιτικοί και οι δικαστές μας είχαν αληθινή σχέση με τη δικαιοσύνη, η πατρίδα μας δεν θα ήταν κόλαση, όπως την κατάντησαν. Θα ήταν παράδεισος, όπως τη θέλει ο Θεός, που μας τη χάρισε!...

ΥΠΕΡΒΑΣΗ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.