28 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΥΡΩΠΗ

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια μια σειρά επιθέσεων στην έννοια των ανοιχτών συνόρων που είχαν εκδηλωθεί στην Ε.Ε.

Του Μιχάλη Ψύλου
«δημοκρατία» 

Ενα φιλικό μου ζευγάρι που ζούσε στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια και ο κορονοϊός τούς βρήκε στη Βουδαπέστη, όπου είχαν πάει για ένα συνέδριο, δεν μπορούν μήνες τώρα να επιστρέψουν στην Κίνα γιατί η κινεζική κυβέρνηση έχει κλείσει τα σύνορα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και ένας Αμερικανός συνάδελφος που δεν μπορεί ακόμη -λόγω των περιοριστικών μέτρων- να έρθει από τη Βοστόνη στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η σύζυγός του. «Μέχρι τώρα νιώθαμε σαν να ανήκουμε παντού, όχι μόνο στις χώρες των διαβατηρίων μας, αλλά σε κάθε μέρος της Γης που θέλαμε να ζήσουμε ή να ταξιδέψουμε. Τώρα αισθανόμαστε σαν να μην ανήκουμε πουθενά» μου έγραψε ο Αμερικανός συνάδελφος. 

Η δυνατότητα μετακίνησης -μέσα σε πολλά άλλα- έχει πληγεί στην εποχή του κορονοϊού, καθώς λόγω της πανδημίας τα σύνορα έκλεισαν σε όλο τον κόσμο. Τώρα βέβαια ανοίγουν ξανά, σταδιακά, αλλά και αυθαίρετα και ασυντόνιστα, με τρόπους που καθορίζονται λιγότερο από τα ποσοστά μόλυνσης, αλλά περισσότερο από την πολιτική και κυρίως την οικονομία, καθώς πολλές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- αναζητούν εναγωνίως τους τουρίστες για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση. 

Οπως γράφουν οι «New York Times», η Ε.Ε. προσπαθεί να οριστικοποιήσει ποιοι ταξιδιώτες θα μπορούν να επισκεφθούν την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου, χωρίς να διακινδυνεύεται νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική εφημερίδα, επισκέπτες από την Κίνα και το Βιετνάμ θα είναι δεκτοί, όχι όμως και επισκέπτες από ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία.

Για δεκαετίες, η Ευρώπη ήταν το κέντρο της πίστης σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούσαν να ζήσουν, να εργαστούν και να σπουδάσουν σε οποιονδήποτε από τα 27 κράτη-μέλη. Μπορούσαν ακόμη να ταξιδέψουν στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. «Τώρα όμως η έκρηξη της πανδημίας έχει ενισχύσει και πάλι τους υπέρμαχους του έθνους-κράτους στην Ευρώπη. Στο εξής είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσει ένας Ευρωπαίος μια επιχείρηση σε άλλο κράτος-μέλος ή ακόμη και να ερωτευτεί πέρα από τα εθνικά σύνορα και ακόμη πιο δύσκολο να γίνει κάποιος πρόσφυγας ή να ζητήσει άσυλο», όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Atlantic». 

Αν και αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, υπήρχαν όμως εδώ και πολύ καιρό. Απλά ο κορονοϊός έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια μια σειρά επιθέσεων στην έννοια των ανοιχτών συνόρων που είχαν εκδηλωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η προσφυγική κρίση το 2015 επέβαλε πολλούς περιορισμούς στη μετανάστευση. Στη συνέχεια, ήρθε το Brexit, που σηματοδότησε νέα περιοριστικά μέτρα στη μετανάστευση στη Βρετανία, μια χώρα που παραδοσιακά ήταν ανοιχτή στους μετανάστες. Και ο κορονοϊός τώρα απλά ενίσχυσε την αίσθηση του περιορισμού. 

Φυσικά, η πανδημία και το επακόλουθο κλείσιμο των συνόρων θα ορθώσουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να ξεφύγουν από εμφύλιους πολέμους, συγκρούσεις ή την πείνα. 

Το σίγουρο είναι ότι ανάλογα με το βάθος και τη διάρκειά της, η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της θα προκαλέσουν τεράστιο σοκ σε όλον τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι αναλυτής για να κατανοήσεις ότι πολλά κράτη θα αποδυναμωθούν από αυτήν την κρίση. Το αμερικανικό περιοδικό Globalist σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης γεωπολιτικής αντιπαλότητας, αλλά με τις ασθενέστερες δυνάμεις να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πειρασμούς για συγκρούσεις».

Αλλωστε, οι διεθνείς θεσμοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στη διάρκεια της πανδημίας. Ο ΟΗΕ απουσίαζε εντελώς κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαμένος στο… διάστημα και στην αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να δράσει, με τα ισχυρά κράτη-μέλη να δρουν εγωιστικά στην αρχή, με βάση την αρχή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Και στη συνέχεια οι Βόρειοι να επιμένουν μόνο για δάνεια και όχι για μη επιστρεπτέα βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ε.Ε. έχει διχαστεί για το πώς θα εξοφληθεί τελικά το νέο κοινό χρέος των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών-μελών της να ανακάμψουν από την πανδημία.

Και το ερώτημα είναι: Θα συμφωνηθούν νέες πηγές άμεσων εσόδων της Ε.Ε. για την αποπληρωμή των χρεών ή θα κληθούν τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια στον προϋπολογισμό; 

Και όλα αυτά, καθώς η συνεχιζόμενη παρακμή της Ευρώπης καταγράφεται εδώ και πολύ καιρό σε διάφορους τομείς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης και ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων στην Ε.Ε., αν δεν υπάρξει συντονισμένη και πραγματικά αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης.

Με δεδομένη, μάλιστα, την αντιπαλότητα Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας για την ηγεμονία στη νέα παγκόσμια τάξη, η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει να συνθλιβεί ανάμεσα στους δύο γίγαντες.

Η οικονομία στην Ε.Ε. στο σύνολό της μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει σιγά σιγά, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα περάσουν χρόνια για να επανέλθει στην προ κρίσης εποχή, παραμένοντας επί μακρόν σε μια περίοδο σχετικής ύφεσης.

Η κατάσταση αυτή θα ενισχύσει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες λόγω των υψηλών επιπέδων ανεργίας, που δεν δείχνουν σημάδια μείωσης. Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός φαίνεται ότι θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Και η επακόλουθη κοινωνική αναταραχή δεν αποκλείεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και τα αυταρχικά καθεστώτα. Ιδιαίτερα αν η ισχυρή, ευρωπαϊκή, οικονομική ελίτ μπει στον πειρασμό να αφήσει τη μεσαία τάξη να καταρρεύσει. Τότε είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του απο-ευρωπαϊσμού θα βρουν πολύ περισσότερη εύφλεκτη ύλη.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.