29 Ιουνίου 2020

Καμία πατρίδα για τους ανήθικους

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

“Ducunt, volentem fata, nolentem trahunt” (μτφρ: η μοίρα οδηγεί όποιον εκούσια την ακολουθεί, σέρνει όποιον αντιστέκεται – Σενέκας) 

Ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά ρεύματα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων υπήρξε και ο Στωικισμός. Βασική θέση του στωικισμού ήταν η επιδίωξη της αταραξίας, δηλαδή της αντίληψης ότι τίποτε στον κόσμο που ζούμε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ούτε τα πλούτη και τα υλικά αγαθά, ούτε και οι εκάστοτε φιλοδοξίες μας. Το μοναδικό που επιδιώκει ένας Στωικός είναι η κατάκτηση της αρετής. Η φύση του ανθρώπου, για τους Στωικούς, δεν διαθέτει μόνο ένστικτα, αλλά και ηθική αίσθηση. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος, για να επιτύχει την ευδαιμονία, χρειάζεται να ζει σύμφωνα με τη φύση του, δηλαδή σύμφωνα με την αρετή. 

Σημαίνον στοιχείο της στωικής φιλοσοφίας ήταν και η πίστη ότι η μοίρα όχι μόνο επηρεάζει, αλλά και καθορίζει την ανθρώπινη ζωή. Στον σύγχρονο αλαζονικό κόσμο που ζούμε, αυτό ακούγεται μεμψίμοιρο. Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι. Η πίστη στην ύπαρξη της μοίρας βοηθούσε τους Στωικούς να αποφεύγουν την ύβρη. Η ύπαρξή τους, ατομική και συλλογική (πολιτική), δεν αποζητούσε εξουσία ή δύναμη, διότι τέτοιες επιθυμίες οδηγούσαν στην ψευδή αίσθηση ότι ο άνθρωπος αισθάνεται παντοδύναμος σαν θεός. Αλλά ο άνθρωπος, όση εξουσία (πολιτική, οικονομική κ.ο.κ.) κι αν διαθέτει, δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει θεός. Έτσι, οι Στωικοί προτιμούσαν να θεωρούν ότι η μοίρα καθοδηγεί τον άνθρωπο κι όχι τα πλούτη ή οι υλικές επιθυμίες.

Οι Στωικοί έδιναν επίσης ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική ζωή. Πίστευαν, μάλιστα ότι η αγάπη προς την πατρίδα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Δεν μπορείς να είσαι κοσμοπολίτης, αν πρώτα δεν είσαι πατριώτης. Η επιδίωξη της αρετής και η συγγένεια της ανθρώπινης φύσης με τη θεϊκή «περνά» μέσα από τη φιλοπατρία. Κανένας διεθνισμός που δεν στηρίζεται στη φιλοπατρία δεν μπορεί να έχει ηθική βάση. Οι ανήθικοι δεν έχουν πατρίδα. 

Είναι ενδιαφέρον ότι ο σύγχρονος κόσμος απαρνήθηκε τον στωικισμό. Ρέπει προς την αποθέωση του υλισμού, την υβριστική αντίληψη για τη ζωή (η οποία, μάλιστα του δημιουργεί μεγάλο άγχος), τον επιλεκτικό «ανθρωπισμό», τον άκρατο διεθνισμό και την απαξίωση της ηθικής…

(Εικόνα: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, γνωστός για τις στωικές φιλοσοφικές του απόψεις) 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.