30 Ιουνίου 2020

Αξιοποιείται η Σχολή Αριστοτέλους στη Νάουσα - Εκεί που σπούδασε ο Μέγας Αλέξανδρος

Αναξιοποίητος παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος στη Νάουσα όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε φιλοσοφία, μαθηματικά και ηθική στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Δήμαρχος της περιοχής ετοιμάζει νέο σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του χώρου. Μάλιστα, προτείνει οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να ορκίζονται στον συγκεκριμένο χώρο.

Ενενήντα τρία χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, βρίσκεται η Σχολή Αριστοτέλους. Για την ακρίβεια, τα απομεινάρια της Σχολής που λειτουργούσε στην αρχαία Μίεζα, στην τοποθεσία Ισβόρια, όπου ήταν το «Ιερό των Νυμφών».

Εκεί πήγε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης όταν ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β' του ζήτησε να διδάξει τον γιο του, Αλέξανδρο. Ο Αριστοτέλης συμφώνησε και πήγε στους πρόποδες του Βερμίου. Από το 343 π.Χ. έως το 340 π.Χ. δίδαξε τα πάντα στον έφηβο Αλέξανδρο, που μετέπειτα έμεινε στην αιωνιότητα και στην παγκόσμια ιστορία ως ο Μέγας Αλέξανδρος. 

Αρχικά, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τους μοναδικούς μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και αργότερα τη Σχολή του Αριστοτέλη στο «Ιερό των Νυμφών».

Ο χώρος βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας και είναι επισκέψιμος για το κοινό με ελεύθερη πρόσβαση. Ο επισκέπτης θα δει τον χώρο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έμαθε από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη φιλοσοφία, τέχνες και μαθηματικά.

Ο δήμαρχος της Νάουσας, Νικόλαος Καρανικόλας, μιλώντας στο Sputnik επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε ο αρχαιολογικός χώρος και δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε η Σχολή που αναμφίβολα, όπως λέει, είναι ένας χώρος «διεθνούς εμβέλειας».

«Η περιοχή είναι πλούσια σε ευρήματα. Είναι η Σχολή του Αριστοτέλη, το θέατρο της Μίεζας, οι τάφοι των Λεκαδίων κ.α. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χώρος που σώζεται και με μια δωρεά της οικογένειας Λαναρά έχει γίνει ένας επισκέψιμος χώρος με αμφιθέατρο, ένα πολιτιστικό κέντρο. Όμως, κατά την άποψή μου, δεν έχει αναδειχθεί ο χώρος» τονίζει ο κ. Καρανικόλας.

Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο χώρος έχει τεράστια σημασία γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί έμαθε φιλοσοφία και ηθική από τον Αριστοτέλη και όταν κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο «άφησε τον κάθε λαό και περιοχή να λειτουργεί με τα συστήματα που βρήκε (για ποαράδειγμα νομικά), χωρίς να επιβάλλει αλλαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή και εκτός από μεμονωμένους τουρίστες του εξωτερικού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον χώρο επισκέπτονται μερικά σχολεία. Ο Δήμος Νάουσας σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής και της Σχολής του Αριστοτέλη. Ο κ. Καρανικόλας εκτιμά ότι ο χώρος πρέπει να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες, ενώ ο τόπος πρέπει να συνδεθεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Έκανα πρόταση σε κάποια τμήματα του ΑΠΘ να γίνονται οι ορκωμοσίες τους στη Σχολή του Αριστοτέλη. Είμαστε κοντά, δεν είναι μεγάλη η απόσταση και θα μπορούν οι φοιτητές να ξεκινούν την σταδιοδρομία τους από εκεί που ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος» λέει ο κ. Καρανικόλας.

Μάλιστα, προτείνει στον ίδιο χώρο να μπορούν να διοργανώνονται ημέρες καριέρας όπου μεγάλες εταιρίες θα συναντούν τους απόφοιτους των σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

«Για παράδειγμα, αν ορκίζονται οι Πολιτικοί Μηχανικοί θα μπορούν να έρχονται τεχνικές εταιρείες να συναντώνται, να έρχονται κοντά. Αυτά που κάνουν όλα τα πανεπιστήμια» καταλήγει ο Δήμαρχος Νάουσας.


πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε κατά της Νέας Τάξης της εποχής του....
Και οι νεοέλληνες θα κάνουν τον χώρο που έμαθε τις ιδέες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού και της δόξας του ελληνισμού σε χώρο "καριέρας"!!!!


Ενα κατεξοχήν στοιχείο με το οποίο η Νέα Τάξη διαλύει οικογένειες, εκτρέφει τον υλισμό, τον φεμινισμό και την κακώς νοούμενη ισότητα των φύλων....
Μα όλα πρέπει να τα μολύνουν πια;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.