Ο Γουίλιαμ (Μπίλι) Έντουαρτν Σινγκ ήταν κινεζικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1886 και από νωρίς έδειξε πως ήταν καταπληκτικός σκοπευτής υπερνικώντας και τα ρατσιστικά στερεότυπα της εποχής επιτυγχάνοντας μεγάλες νίκες σε σκοπευτικούς αγώνες. Στις 24 Οκτωβρίου 1914 κατατάχθηκε στο 5ο Σύνταγμα Αυστραλιανού Ελαφρού Ιππικού αφού κατάφερε να πείσει έναν αξιωματικό στρατολογίας να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Μπίλι είχε ύψος μόλις 1,65 μ. Με τη έναρξη της εκστρατείας της Καλλίπολης το σύνταγμά του στάλθηκε εκεί ενταγμένο στο Αυστραλιανό Νεοζηλανδικό Σώμα Στρατού (ΑΝΖAC).
|
Ο Μουσταφά Κεμάλ επιθεωρεί τις θέσεις των Συμμάχων στην Καλλίπολη το 1915. |
Εκεί οι Τούρκοι κατείχαν πλεονεκτικότερες θέσεις και είχαν κυριολεκτικά θερίσει τους Αυστραλούς που βρίσκονταν χαμηλότερα. Ο Μπίλι λόγω της εμπειρίας του τοποθετήθηκε ως ελεύθερος σκοπευτής με παρατηρητή τον Άιον «Τζακ» Έιντριες και αργότερα τον Τομ Σίχαν. Ο Μπίλι ανέλαβε υπηρεσία σε ένα σημείο που οι Αυστραλοί είχαν ονομάσει Τσάθαμ Ποστ. Εκεί ο Μπίλι Σινγκ έγραψε κυριολεκτικά ιστορία. Οπλισμένος με ένα τυπικό βρετανικό τυφέκιο Lee Enfield των 7,7χλστ. άρχισε να εκτελεί, κυριολεκτικά τους Τούρκους.
Για να μην κινδυνεύει από το τουρκικό πυροβολικό πολλές φορές ενέδρευε στη νεκρή ζώνη κοντά στις τουρκικές θέσεις. Με τα πυρά του κάλυπτε τρεις θέσεις τελικά και όχι μια, ένα τουρκικό χαράκωμα σε απόσταση 350μ. ένα χαράκωμα επικοινωνίας σε απόσταση 500μ. και ένα μονοπάτι σε απόσταση 900μ. Ο Μπίλι Σιγνκ μερικές φορές ένιωθε λύπη για τους Τούρκους που σκότωνε αλλά το ξεχνούσε όταν θυμόταν τι έκαναν οι Τούρκοι στους συναδέλφους του. Ένας συνάδελφός του πάντως, σε συνέντευξή του, τον περιγράφει ως ιδιαίτερα σκληρό άνδρα με ατσάλινα νεύρα.
Μονομαχία με τον Τούρκο σκοπευτή
Για να αντιμετωπίσουν τον Μπίλι Σινγκ οι Τούρκοι έστειλαν στον τομέα ένα δικό τους επίλεκτο σκοπευτή που οι Αυστραλοί ονόμαζαν «Αμπντούλ ο Τρομερός». Πιθανώς από αυτή την πραγματική ιστορία να εμπνεύστηκαν κάποιο και την ιστορία του Σοβιετικού σκοπευτή Ζάιτσεφ με τον Γερμανό σκοπευτή στο Στάλινγκραντ. Ο Τούρκος σκοπευτής μετά από πολλές ημέρες παρατήρησης κατάλαβε ότι ο Μπίλι ενέδρευε στο Τσάθαμ Ποστ και έλαβε θέση απέναντι. Μερικές ημέρες αργότερα ο παρατηρητής του Σινγκ εντόπισε έναν πιθανό στόχο. Ο Αμπντούλ προσπάθησε να βάλλει αλλά ο Σινγκ τον πρόλαβε και τον σκότωσε με μια βολή ακαριαία. Σε απάντηση το τουρκικό πυροβολικό άρχισε να οργώνει την θέση τους υποχρεώνοντας τους δύο Αυστραλούς να υποχωρήσουν.
Ηταν το απόγειο του σκοπευτή Σιγκ. Τον Αύγουστο του 1915 προσβλήθηκε από γρίπη ενώ λίγο αργότερα τραυματίστηκε ο ίδιος και ο παρατηρητής του. Ο Σινγκ πέτυχε πάνω από 200 νίκες κατά των Τούρκων στην Καλλίπολη πριν το πέρας της κακοσχεδιασμένης εκστρατείας, αν και οι γνώμες για τον ακριβή αριθμό των επιτυχιών του διίστανται. Ορισμένες πηγές ομιλούν για 119 ή 150 νίκες. Ωστόσο ο σωματάρχης του αντιστράτηγος Μπέρντγουντ έκανε λόγο για 201, ενώ ο ταγματάρχης Μιντζέλι ανέφερε ότι ο Σινγκ είχε σκοτώσει σχεδόν 300 Τούρκους.
Να σημειωθεί ότι ο αντιστράτηγος είχε, σε μια περίπτωση, αναλάβει χρέη παρατηρητή του Σινγκ! Οι συνάδελφοι του τον αποκαλούσαν «ο φονιάς» και «άγγελος του θανάτου»… Τον Νοέμβριο του 1915 όμως ο Σινγκ ασθένησε και πάλι σοβαρά. Νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες σε πλοίο-νοσοκομείο και κατόπιν στάλθηκε στην Αίγυπτο. Αφού ανάρρωσε μετατάχθηκε στο πεζικό και τοποθετήθηκε στο 31ο Τάγμα του Royal Queensland Regiment.
Στο Δυτικό Μέτωπο
Τον Ιανουάριο του 1917 ο Σινγκ βρέθηκε στο Δυτικό Μέτωπο όπου τραυματίσθηκε αρκετές φορές. Η χαριστική βολή όμως ήρθε κατά τη διάρκεια εχθρικής επίθεσης με χημικά αέρια. Ο Σινγκ στάλθηκε στη Σκωτία για να αναρρώσει όπου γνώρισε μια σερβιτόρα την οποία νυμφεύθηκε αλλά ο γάμος είχε άδοξο τέλος. Τον Αύγουστο του 1917 επέστρεψε στο Δυτικό Μέτωπο αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε πλέον να πολεμά το ίδιο αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Δάσους του Πολυγώνου τον Σεπτέμβριο του 1917 τιμώμενος για τη δράση τους από τους Βέλγους. Λίγο αργότερα βρέθηκε και πάλι στο νοσοκομείο καθώς η υγεία του δεν αποκαταστάθηκε, ουσιαστικά, ποτέ από τα αέρια.
Λησμονημένος ήρωας, άδοξο τέλος
Παρόλα αυτά συνέχισε να μάχεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 1918 όταν και πάλι τραυματίσθηκε σοβαρά από γερμανικά πυρά. Με τους πνεύμονές του σε τραγική κατάσταση, ο πολυτραυματίας Σινγκ αποστρατεύτηκε τελικά και επέστρεψε στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 1918. Αν και ο στρατός αναγνώρισε ότι η υγεία του Σινγκ καταστράφηκε λόγω της υπηρεσίας του στη μάχη εντούτοις δεν τον βοήθησε. Έτσι αναζητώντας πόρους και παρά την τραγική του υγεία, για να ζήσει έφτασε να εργαστεί ως μεταλλωρύχος. Η σύζυγός του δεν τον ακολούθησε ποτέ στην Αυστραλία.
Ο λησμονημένος από όλους ήρωας της Καλλίπολης και φονέας των Τούρκων έζησε την υπόλοιπη ζωή του μέσα στον πόνο και την φτώχεια. Πέθανε μόνος σε μια καλύβα στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όπου εργαζόταν ως εργάτης, στις 16 Μαΐου 1943. Στην καλύβα του βρέθηκαν μόλις 5 σελίνια. Το 1995 τοποθετήθηκε ανδριάντας του στον τόπο όπου πέθανε.
πηγή
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου