26 Μαΐου 2020

Ο Έλληνας δεν συγχρωτίζεται…

Γράφει η Φωτεινή Τυράσκη

«Μένουμε σπίτι, Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό…»
«Απαγορεύονται άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός έξω από καφέ – μπαρ»
«Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας…»
«…να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού….»
«Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού»
«Είμαστε σε διαβούλευση με αρμόδιους φορείς και υπουργεία για να βρεθεί λύση μικρότερου συγχρωτισμού.»
«…για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός…»

(μερικές από τις δηλώσεις Ν. Χαρδαλιά, Σ. Τσιόδρα και τίτλος άρθρου σε δημοσιογραφική δημοσίευση…) 


Αρκετοί από εμάς έχουν αναρωτηθεί το γιατί επιλέχθηκε, από τους ιθύνοντες, το ρήμα «συγχρωτίζομαι», προκειμένου να εκφράσει την συγκέντρωση των πολιτών, ώστε να ανακοινωθούν τα μέτρα που ελήφθησαν για αυτόν τον …συγχρωτισμό. 

Βρήκαμε, λοιπόν, την δύναμη να ανοίξουμε το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, όπως και της Αρχαίας, ώστε να λύσουμε τις απορίες μας. 

Ο λόγος που προτείνουμε το Λεξικό της Αρχαιοελληνικής είναι διότι γνωρίζουμε ότι οι πρόγονοί μας είχαν λέξεις και ρήματα, που διευκρίνιζαν ακόμα και τις απειροελάχιστες διαφορές ανάμεσα στα ονόματα των πραγμάτων ή τις διάφορες έννοιες. Βεβαίως, τα τελευταία 50 χρόνια, κάποιοι έχουν αλλοιώσει τις έννοιες που ορίζει η Ελληνική Γλώσσα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο τρόπος που λειτουργούν οι διάνοιες των ανθρώπων, δημιουργώντας έριδες και ασυνεννοησία μεταξύ των, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό. 

Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι όταν καταλύεται η Επικοινωνία επηρεάζεται δυσμενώς η Κοινωνία, ενώ προσβάλλεται η Λογική, καθώς “Κοινωνία” σημαίνεται ένα σύνολο ανθρώπων που διαθέτουν “Κοινό Νου”. 

Ας δούμε λοιπόν τί σημαίνει το ρήμα «συγχρωτίζομαι», κατά το Λεξικό της Γλώσσας μας:

συγχρωτίζομαι - συμφύρομαι - συναναστρέφομαι με άτομα αμφιβόλου ποιότητας
Στην προκειμένη περίπτωση, η χρήση του ρήματος “συγχρωτίζομαι” με την έννοια “συναναστρέφομαι με άτομα αμφιβόλου ποιότητας” είναι αδόκιμος όρος. 


συγχρωτίζομαι - συναγελάζομαι - (για ζώα) που ζουν σε αγέλη, (ενώ για ανθρώπους, μεταφορικά) σχετίζομαι, κάνω συντροφιά με ανήθικους, μηδαμινούς ανθρώπους 

Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το ρήμα «συγχρωτίζομαι» συνήθως χρησιμοποιείται για τα ζώα που μαζεύονται σε αγέλη όμως, εάν πούμε “αγέλη” μία συγκεντρωμένη ομάδα ανθρώπων, αυτό θεωρείται για τους σκεπτόμενους ανθρώπους προσβλητικό, καθώς η “αγέλη” παραπέμπει στον “όχλο” και το πλήθος που άγεται. Να θυμηθούμε, βεβαίως, ότι ο όρος «ανοσία αγέλης» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρων τον τελευταίο καιρό… 

Επίσης είναι υποτιμητικό για τον σκεπτόμενο άνθρωπο, καθώς το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται για ανήθικα άτομα, γιατί καταδεικνύει ότι η ομάδα αποτελείται από άτομα ανυπόληπτα...

συγχρωτίζομαι - συναναστρέφομαι - έχω κοινωνικές σχέσεις, κάνω παρέα
Άλλη μία λανθασμένη χρήση του ρήματος “συγχρωτίζομαι”, καθώς τα άτομα που πηγαίνουν στο σούπερ-μάρκετ και στο φαρμακείο, κατά την δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, σαφώς δεν πάνε για να κάνουν παρέα ή κοινωνικές σχέσεις. 


συγχρωτίζομαι - έχω στενή και συχνή επαφή (με αρνητική χροιά), αγγίζομαι με τον άλλον, εξοικειώνομαι σε σημείο που οι άλλοι δεν με σέβονται. Ακόμη και σήμερα, το «συγχρωτίζομαι» σημαίνει την συναναστροφή με άτομα τα οποία θεωρώ κατώτερα ή αμφιβόλου ηθικής.

(για περισσότερη ανάλυση: https://www.liberal.gr/glossari/sugchrotismos/173079 όπου συν+χρως, χρως=δέρμα, στον συγχρωτισμό ερχόμαστε δέρμα με δέρμα, αγγιζόμαστε, εξοικειωνόμαστε σε σημείο που οι άλλοι δεν μας λογαριάζουν πλέον, δεν μας σέβονται…)
Άρα ακόμη μία λανθασμένη χρήση του ρήματος αυτού...


συγχρωτίζομαι - έχω σχέση προς τινά, πλησιάζω αυτόν και με χρήση επί σαρκικής μίξεως (από το Λεξικό Liddell, Scott) 
Ενώ, βεβαίως δεν συγκεντρώνονται οι άνθρωποι με σκοπό την σαρκική μίξη στις τράπεζες και στις πλατείες... 

Αντί το “συγχρωτίζομαι”, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ιθύνοντες κάποια άλλη λέξη, όπως “συναθροίζομαι”, «συρρέω», “συνωστίζομαι” ή “συγκεντρώνομαι”. Μάλιστα, η λέξη «συγκέντρωση» είναι απολύτως κατάλληλη και συνηθισμένη για συναθροίσεις ατόμων, καθώς έχουμε την πολύ γνωστή «συγκέντρωση διαμαρτυρίας», όπου με τίποτα δεν θα μπορούσε να ακουστεί ως «συγχρωτισμός διαμαρτυρίας»… 

Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πολύ μελετημένα και στέλνονται, ως υποσυνείδητα μηνύματα στο κοινό, από ανθρώπους με πανεπιστημιακά διπλώματα, Διδακτορικά κ.λπ. Τα άτομα αυτά έχουν επίσης στην διάθεσή τους αρκετούς συμβούλους, ώστε να διορθώνουν τυχόν λάθη, τους οποίους και πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Εκτός των άλλων, ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι πτυχιούχοι φιλόλογοι θα έπρεπε να παρεμβαίνουν όταν γίνονται τέτοια ατοπήματα, κάτι που, δυστυχώς για εμάς, δεν συμβαίνει.

Το κακό δεν σταματάει εδώ. Από την σωρεία τέτοιων «ατοπημάτων» αποδεικνύεται ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν γίνονται τυχαία. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια οι πολιτικοί πειραματίζονται επάνω μας με διάφορες φράσεις, όπου εάν το κοινό γνώριζε την σημασία τους, σίγουρα δεν θα τους χειροκροτούσε ενώ, πολύ περισσότερο, δεν θα τους ψήφιζε!

Ουσιαστικά, ο άνθρωπος πάντα πρέπει να προσέχει τί λέει, αλλά και τί ακούει, καθώς η λανθασμένη χρήση του λόγου μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στην ζωή του. Αυτή η λανθασμένη χρήση επιφέρει προβλήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως και αντιθέτως, με την σωστή χρήση του λόγου, ο άνθρωπος γίνεται εύ-στροφος, έξ-υπνος, ενώ δύναται ακόμη και να θεραπευτεί...

Με παρόμοιο ύπουλο τρόπο μας έπεισαν για το πόσο πολύ αγωνίζονταν για το καλό μας «προσπαθώντας να κάνουν το χρέος βιώσιμο» και πράγματι! Έκαναν το χρέος κραταιό και δυνατό, δηλαδή βιώσιμο για πολλά-πολλά χρόνια.
………………………………………………………………………

Βιώσιμος (από το ρήμα «βιόω») = ο δυνάμενος ή έχων ελπίδα να ζήση, ο άξιος να ζήση.
(Λεξικόν τής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης – Ιωαν. Σταματάκου, εκδόσεις Δεδεμάδη)
……………………………………………………………………………

Αν κάποιος έχει την θέληση να κάνει καλό στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει σε μια δύσκολη περίοδο χρέους, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιηθεί σωστά αυτή η έννοια, όπως π.χ. «γίνονται προσπάθειες για να γίνει το χρέος αντιμετωπίσιμο ή διαχειρίσιμο από την Ελληνική κοινωνία» ή «γίνονται προσπάθειες να καταστεί βιώσιμη η Ελληνική Οικονομία στην δύσκολη περίοδο του χρέους» κ.α., όμως κανένας από αυτούς τους σπουδαγμένους κυβερνώντες δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει την «λανθασμένη» έκφραση. 

Διάφορα δημόσια πρόσωπα έχουν κάνει δηλώσεις για την αποκατάσταση της αδικίας (ενώ η σωστή φράση είναι “αποκαθιστώ το δίκαιο”…), όπου πράγματι! Αποκαθιστούν το Άδικο με όλο του το «μεγαλείο» και σε περίοπτη θέση. Μάλιστα κάποιος πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένος με την αίσια, για τους κατηγορούμενους, έκβαση μιας δίκης, λέγοντας «Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία…», ενώ δεν είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει πέσει σε αυτό το «ατόπημα»…
……………………………………………………………………………

Αποκαθιστάνω (αποκαθίστημι) = επανιδρύω, επανορθώ, αποκαθιστώ.
(Λεξικόν τής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης – Ιωαν. Σταματάκου, εκδόσεις Δεδεμάδη)
………………………………………

Βεβαίως, η σωστή έκφραση είναι “Θα αποκαταστήσω το δίκαιον” και όχι την αδικία... Κάποιος αποκαθιστά την λειτουργία ενός μηχανήματος και όχι την βλάβη. Ο πατέρας αποκαθιστά την κόρη του, όταν την παντρεύει και ο άρρωστος αποκαθιστά την υγεία του, όχι την αρρώστια…

Ίσως το μόνο που θα πρέπει να δούμε καθαρά είναι το γεγονός ότι μας λένε κατάμουτρα αυτά που μας κάνουν ή που θα μας κάνουν, όντας σίγουροι ότι δεν θα αντιδράσουμε και προσβάλλοντας την νοημοσύνη μας. Άραγε τα έχουν καταφέρει:
Ο Έλλην, ως Φωτεινός Νούς (όπως σημαίνεται κατά τον Κώδικα της Ελληνικής Γλώσσας, του Θεολόγου Σημαιοφόρου), δεν είναι αγελαίο ζώον και δεν συγχρωτίζεται. Όποτε εσείς, δημόσια πρόσωπα, όταν απευθύνεστε στους Έλληνες, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια… Σας το απαγορεύουμε!

Φωτεινή Τυράσκη
(Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Αθήνας, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, του Τμήματος Γραφιστικής, με ειδικότητα στο Κινούμενο Σχέδιο, τη Γραφιστική Κινηματογράφου και τα Ειδικά Εφέ.) 

Πηγές 

https://el.wiktionary.org/wiki/
https://myria.math.aegean.gr/lds/data/volD/pdf/pg_0162.pdf 
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/corpora/search.html
https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/nikos-hardalias-menoyme-spiti-apofeygoyme-ton-syghrotismo-akoloythoyme-toys 
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1079405/koronoios-xardalias-entatikoi-elegxoi-kai-metra-opoy-yparxei-sygxrotismos 
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/218183/xardalias-apagoreyontai-atypa-parti-kai-sygxrotismos-exo-apo-kafe-mpar 
https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotiri-tsiodra/
https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-apo-ton-ekprosopo-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-to-neo-koronoio-kathigiti-sotiri-tsiodra-2/ 
https://www.skai.gr/news/ygeia/koronoios-tsiodras-an-katargisoume-ta-metra-se-15-meres-tha-doume-tis-synepeies 
https://www.reader.gr/news/koinonia/326457/tsiodras-proteraiotita-i-diaviosi-kai-o-syghrotismos-stis-fylakes 
http://www.enikonomia.gr/timeliness/234307,tsiodras-giati-tora-leme-nai-sti-chrisi-maskas-video.html 
https://www.kathimerini.gr/1076024/article/epikairothta/ellada/s-tsiodras-oi-logoi-poy-katesthsan-ypoxrewtikh-th-xrhsh-maskas 
https://el.wiktionary.org/wiki/
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/corpora/search.html
Κώδικας της Ελληνικής Γλώσσας, του Σημαιοφόρου Θεολόγου: www.ramafa.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.