25 Μαΐου 2019

Το Κόσοβο ετοιμάζεται για ένωση με την Αλβανία

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ. Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤ' ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ. ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΩ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ» ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ «ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ».

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η Σύνοδος Brdo-Brijun, που διεξήχθη φέτος στην Αλβανία και στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες των Βαλκανίων και η ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με τους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους στους δρόμους να ζητούν την παραίτηση του Έντι Ράμα και της κυβέρνησής του, μάλλον βόλεψαν τον ισχυρό άντρα των Τιράνων, αφού οι ανακοινώσεις για «διόρθωση» των συνόρων στα Βαλκάνια πέρασαν εξίσου απαρατήρητες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι η δεύτερη ανακοίνωση για την υλοποίηση της πρώτης πράξης για τη δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας».

Οι αποκαλύψεις από τα Τίρανα

Άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι κανένα διεθνές μέσο δεν ασχολήθηκε με τις αποκαλύψεις που έγιναν από τα Τίρανα και τις οποίες προώθησε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Ακόμη χειρότερο το γεγονός ότι κανείς ηγέτης κράτους μέχρι σήμερα, πλην του Σέρβου Πρωθυπουργού, δεν σχολίασε το ζήτημα της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια που προωθεί η Αλβανία και το διεφθαρμένο καθεστώς της. Τα αλβανικά Μέσα έγραψαν πως στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης του Έντι Ράμα με τον Χασίμ Θάτσι, στο περιθώριο της διαδικασίας Brdo-Brijun, ήταν «ευαίσθητα θέματα του αλβανικού παράγοντα και της Βαλκανικής». 

Ο Θάτσι, όμως, αποφάσισε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης γράφοντας στο Facebook πως συζήτησε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό το ζήτημα της «διόρθωσης» των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και το Κοσόβου και την ανάγκη που υπάρχει για πλήρες άνοιγμα των συνόρων Αλβανίας - Κοσόβου, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός «άνευ συνόρων αλβανικού χώρου, ο οποίος θα τελεί υπό την ευρωατλαντική συμμαχία». Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, υπέρ του «δικαιώματος» που έχουν το Πρέσεβο, η Μεντβέντια και το Μπουγιάνοβατς -πόλεις της Νότιας Σερβίας με αλβανικό πληθυσμό- να ενωθούν με το Κόσοβο.

Η αντίδραση της Σερβίας 

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που αντέδρασε στις εξαγγελίες Θάτσι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια που σχεδιάζει η Αλβανία, στο πλαίσιο της υλοποίησης των σχεδιασμών Ράμα. Καμιά άλλη χώρα του κόσμου, ούτε καν των Βαλκανίων, δεν σήκωσε το γάντι της πρόκλησης, ούτε καν η Ελλάδα, η οποία επηρεάζεται άμεσα. 

Από τα Τίρανα, όντας και ο ίδιος στη συνάντηση των αρχηγών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Brdo-Brijun), ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε πως Θάτσι και Ράμα προετοιμάζουν τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» και χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνη την ιδέα για ένωση όλων των Αλβανών. Διαμαρτυρόμενος μάλιστα για τη η ύπαρξη αντίδρασης και αφού προσωπικά είχε ενημερώσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρνήθηκε να συμμετέχει στην «οικογενειακή φωτογραφία» της Συνόδου και αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος. Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε τους σχεδιασμούς Θάτσι - Ράμα. 

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με γραπτή ανακοίνωση προειδοποίησε για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των Τιράνων με τους οποίους επιχειρούν να επιβάλουν τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» ως τετελεσμένο γεγονός. 

Μιλώντας σχετικά σε πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, ο Σέρβος Υπουργός των Εξωτερικών σχολίασε πως την ώρα που «μας καλούν να καθίσουμε με τους Αλβανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί), κάτω από το τραπέζι προετοιμάζουν τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Μπορεί να είμαστε μικροί ως λαός, αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι». Ο χρονικός ορίζοντας που φαίνεται -σύμφωνα με τις αναφορές- να έχει θέσει ο Έντι Ράμα για υλοποίηση των σχεδιασμών του είναι το 2025.

Το σχέδιο «ανταλλαγής εδαφών» 

Εμπνευστής της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι το ίδρυμα Ανοικτής κοινωνίας του Βελιγραδίου (Soros Foundation), το οποίο υπογράφει και σχετική έκθεση στην οποία αναγράφονται και τα πιθανά σενάρια υλοποίησης του στόχου, αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα. Το πρώτο -προτιμώμενο- σενάριο αφορά σε επιτυχή συμφωνία ανταλλαγής εδαφών, σύμφωνα με το οποίο θα αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές διαφορές και συνδέεται και με συμφωνία των υπόγειων και εξορυκτικών βιομηχανιών στην Τρέπτσα, με μία ρύθμιση που θα ευνοεί περισσότερο τη Σερβία - ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση εδαφών αφού είναι η χώρα με τις αντιστάσεις. Εκτιμά μάλιστα ότι η Σερβία αν συναινέσει σε αυτήν τη λύση θα έχει εισοδήματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επόμενες δεκαετίες. 

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε «επιτυχώς περιορισμένη συμφωνία» και προβλέπει την τελική λύση, με αμοιβαία αναγνώριση βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013, όπου σε ορισμένους σερβικούς δήμους χορηγείται αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, ενώ το νομικό σύστημα θα συνδέεται με το Κοσσυφοπέδιο. 

Το τρίτο σενάριο αναφέρεται σε συμφωνία «StatusQuo», και πρόκειται για τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, χωρίς καμία αλλαγή, μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά το Κοσσυφοπέδιο έρχεται το Τέτοβο 

Το Τέτοβο είναι επαρχία του κράτους των Σκοπίων, στην οποία ζουν σε μεγάλη πλειοψηφία Αλβανοί. Ήδη από το 2001 διαφάνηκαν οι βλέψεις για ένωση με την Αλβανία, όταν με ένοπλη εξέγερση ζήτησαν την αυτοδιάθεσή τους. Σε πρώτο στάδιο η εξαργύρωση ήταν πολιτική και φαίνεται στη σημερινή μορφή των αλβανικών κομμάτων στην εθνοσυνέλευση των Σκοπίων. Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί που ζουν εκτός συνόρων, κατά βάση σε άλλα βαλκανικά κράτη, ζητούν ανοιχτά την ενοποίηση των περιοχών στις οποίες κατοικούν, εξάγεται και πάλι το συμπέρασμα, στη βάση ενός πιθανού σεναρίου, της σταδιακής και συντονισμένης υλοποίησης της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας». 

Τα Τίρανα, βλέποντας ότι αυτό το επιχείρημα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, αν το χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που εκ των πραγμάτων είναι ιστορικός λαός της περιοχής, εφαρμόζουν παράλληλα πολιτική αρπαγής και οικειοποίησης των ελληνικών περιουσιών, καταστολή πρωτοβουλιών και εθνικών φρονημάτων -ακόμη και με βίαια μέσα- και ανάπτυξη αλβανικού πληθυσμού σε πόλεις-κλειδιά.
Το Μαξίμου προφανώς και δεν σχολιάζει, θα έπρεπε ωστόσο να εξετάζει τα σενάρια αυτά της «βρόμικης» διπλωματίας.


Τι περιλαμβάνει η αλβανική αλυτρωτική ιδέα 

Στα εδάφη που ονειρεύονται οι Αλβανοί να εγκαθιδρύσουν τη «Μεγάλη Αλβανία» περιλαμβάνονται περιοχές άλλων βαλκανικών χωρών, με αλβανικό πληθυσμό, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα μιλούν για υποτιθέμενη αποκατάσταση «ιστορικών αδικιών» και ένωση του αλβανικού παράγοντα. Κάνουν λόγο για το δικαίωμα των Αλβανών που ζουν στο Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και την Μέντβετζε της νότιας Σερβίας να ενταχθούν εδαφικά στην επικράτεια της «Δημοκρατίας του Κοσόβου» (σ.σ. Κοσυφοπέδιο). 

Διεκδικούν, επίσης, εκτός από το Τέτοβο, τη Στρούγκα, το Ντέμπαρ, το Γκόστιβαρ του κράτους των Σκοπίων, εδάφη του Μαυροβουνίου, όπως η περιοχή του Ούλτσιν. Οι Αλβανοί εθνικιστές συμπεριλαμβάνουν στα «υπό διεκδίκηση» εδάφη τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα από την Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αξιώσει δήθεν δικαιώματα σε ολόκληρη την Ήπειρο, μέχρι την Άρτα, αλλά και εδάφη της Μακεδονίας, μέχρι την Καστοριά και τη Φλώρινα. 

Σημερινή
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.